Connect with us

Интервю

FINK: „Всяка нота е татуировка – тя остава завинаги“

Avatar

Публикувано

на

fink

FINK@SOFIALIVECLUBНа 2 февруари 2015 за първи път в България по покана на SOFIA LIVE CLUB и REEL FEEL ще ни гостува британският артист FINK.

Fin Greenall, познат на публиката като FINK, вероятно е един от малкото изпълнители, които променят драстично хода на кариерата си. Стъпил на световната музикална сцена като DJ и продуцент през далечната 1997, той издава първия си изцяло електронен албум „Fresh Produce“ със съдействието на култовия британски лейбъл Ninja Tunes. Няколко години по-късно обаче, албумът „Biscuits for Breakfast“ разкрива прехода от света на електронната музика към новото „аз” на FINK и дава тласък на поредица от успешни проекти.

Имаме удоволствието да се срещнем Fin Greenall по повод първата му визита в България.

Здравей, Фин! Радваме се да се срещнем и очакваме с нетърпение концерта ти в SOFIA LIVE CLUB! Какво е музиката за теб?

Не знам точно как, но още от дете бях просто „обсебен“ от музиката. Сякаш още в първият ден, в който съзнателно отворих очи, вече бях запален от музиката. Семейството ми обожава музика, за това не е чудно, че и аз съм пленен от нея. Електронната музика и хип-хопът се появиха по едно и също време, а аз имах късмета да съм роден по време на дигиталната революция, което направи преследването на мечтите ми по-лесно!  Музиката е онази невидима сила, която събаря преградите между хората и е дълбоко вкоренена във всяка световна култура.

Кого би посочил като свое вдъхновение?

Advertisement

Веднага бих казал Portishead, Massive Attack, Tricky. Те повлияха сериозно върху по-младите ми години в Бристол и сформирането музикалните ми вкусове и търсения. Може би най-вдъхновяващата фигура за мен беше британския радио DJ, Джон Пийл, чието шоу записвах всяка вечер на касета и след това слушах по пътя към училище. Няма да е преувеличение, ако кажа, че целият ми имидж е вдъхновен от Джон Пийл и неговата музика.

„В студиото всяка нота е като татуировка –  тя остава завинаги заложена в записа“

Сред всички твои собствени тракове, кой е любимият ти?

Несъмнено това е Hard Believer, който е и в основата на най-новият ми албум. Hard Believer е блус парче за надеждата и вярата. То е изградено с много интересни елементи, които да му придават наистина екзотично звучене. Не беше лесно, но се радвам, че го направих, защото успях да включа в него нещо много специално, което до сега ме беше страх да направя. Резултата беше наистина невероятен!

Какво ти даде увереност да направиш първата стъпка като композитор?

Това беше едно наистина по-скоро духовно решение, което взех сам за себе си. Вече бях DJ от много години и бях натрупал значителен опит, но и вече не виждах смисъл в това просто да ми „плащат за купони“. Вътрешно бях достигнал тази повратна точка, в която душата ми искаше да си почине преди да направи следващата крачка. Това, което знаех беше че трябва да следвам призванието си, но не и да се ограничавам само в едно отношение.

Advertisement
fink_live_bigchill2009bychristinevandermerwe

снимка: Christine van der Merwe

Как минава един ден в студиото?

Страхотно! Наслаждавам се на времето в студиото – влизаме с песни, които са директно „заредени“. Спомням си, че последния запис го направихме за 17 дни, така че нямаше време за излишни спорове. В студиото всяка нота е като татуировка – трябва да е устойчива, богата, изразяваща нещо непреходно, защото в мига в който я запишем, тя остава завинаги заложена. Всички артисти обожаваме времето в студиото, когато напрежението от създаването на ново парче взема превес и ни опиянява.

Забелязваме как с времето музиката и текстовете ти стават все по-лични. На какво се дължи това?

Аз съм певец и композитор. Когато пиша песен, давам всичко от себе си, без да ме интересува какво мислят или какво ще кажат за нея хората. В писхологията на музикантите като мен, е заложено да пишем песни, защото това е отговор на наша вътрешна потребност да изразим себе си. Чрез творчестото си ние изживяваме катарзис. Мисля, че именно заради това музиката е стигнала толкова далече за последните години – колкото повече даваш, толкова повече получаваш, така колкото по-усърдно работиш, толкова по-успешен артист ставаш.

По какво се различават една обикновена и една велика песен?

Advertisement

Интензитетът на посланието е най-отличителната черта поне за мен. Много съм мисли относно това още от най-ранна възраст. Анализирал съм музиката, която харесвам и в основата на всички разнообразни предпочитания откривам интензитетът на посланието – той е ключът към Изкуството. Великите песни докосват много, много хора, което в нашата модерна епоха става мигновено. Освен това, изкуството трябва да бъде чисто и искрено.

Какво става с траковете, които не стигат до аудиторията? Получават ли втори шанс?

Не. Причината, поради която не излизат е и причината, поради която ги изтривам. Все пак мога да направя нови и по-добри, нали? 😉

Благодарим на Фин за отделеното време и очакваме с нетърпение 2 февруари, когато FINK ще побере света си в SOFIA LIVE CLUB и ще ни зареди с много вдъхновение за месеци напред.

Advertisement

Пред българската публика Fin Greenall ще свири заедно с Tim Thornton (барабани и китара) и Guy Whittaker (бас китара). Преди да приковат вниманието ни с хипнотичната си музика, на сцената на столичния клуб ще се качи и многообещаващият млад артист DOUGLAS DARE. Като певец и текстописец, в DOUGLAS DARE се крие огромен талант, който мигновено печели вниманието на публиката и често бива сравняван с артисти като James Blake и Thom Yorke. Не е случаен и фактът, че именно FINK го прави част от турнето си. Характерните мрачни, но елегантно поднесени звуци, Douglas допълва с приковаващия си глас и интензивни пиано акорди.

За всички онези, на които все още им е трудно да повярват, билети на цената от 20лв. ще бъдат  в продажба в мрежата на Eventim.bg.

Continue Reading
Advertisement