Connect with us

Funk

Finley Quaye: „Любимата ми песен е „Излел е Дельо Хайдутин““

Avatar

Публикувано

на

Maze

Есенното aкустично турне на Finley Quaye минава тази вечер през club MAZE, където можем да се насладим на кадифения му глас и акустичните китарни рифове. Броени часове преди спектакъла имаме удоволствието да разговаряме с атрактивния музикант за живота, вдъхновението и всичко останало.

Разкажи ни малко повече за себе си. Кога започна да се занимаваш с музика? Кои музиканти са ти повлияли в този период?

Започнах да свиря на пиано, когато бях на 11. Спомням си, че Freddie Mercury, Johnny Mathis, Stevie Wonder и Marvin Gaye имаха огромно музикално въздействие върху творчеството ми като дете.

Коя е любимата ти песен?

Любимата ми песен за всички времена е “Излел е Дельо Хайдутин” на Валя Балканска. Много ми харесва и кавърът, който Невена Цонева направи в Music Idol.

Advertisement

Кое е най-изненадващото нещо, което ти се е случвало?

Да ви кажа честно, нищо не ме изненадва.

Артистите получават ли втори шанс?

Зависи много от това как виждаш нещата и какво точно е “успех” за теб.

Музиката и текстовете ти стават все по-лични в последните години. Каква е причината за това?

Advertisement

Може би напоследък съм повече независим, отколкото някога съм си мечтал…Да, точно затова моите парчета стават все по-лични през годините и все по-малко комерсиални.

Какво е необходимо за една добра колаборация между музиканти?

Мисля, че едно добро сътрудничество може да е здравословно. Чудесно е да си джемиш и да работиш с различни музиканти. Доста полезен опит ти дава това да разменяш идеи с някого от време навреме. Така се учиш на нови неща. Парчетата може да бъдат на протестна тема, често се случва да кажеш “благодаря” или “извинявай” чрез музиката си. Има толкова различни начини музикантите да работят съвместно със или без намесата на продуцент, независимо от това дали има договор за записи и издаване на албум.

Какво се случва с парчетата, които не са включени в албуми?

Аз наистина не правя песни, само за да имам албуми. Това изобщо не е начинът, по който работя. Правя много по-малко записи от преди, но свиря и експериментирам повече от всякога.

Advertisement

Как би определил стила си с три думи?

Ами…нямам три стила, за да го направя. Има може би около двайсет стила, които формират моя стил, но той си е само мой.

Разделяме се с Finley Quaye за сега, но очакваме с нетърпение лайф изпълнението му довечера в клуб Maze. Не забравяйте, че клубът отваря врати в 20:00 часа, а начало е в 22:00 часа.

Последни промо билети от 10 лв.> http://bit.ly/2bLrdUS

Advertisement
Continue Reading
Advertisement