Connect with us

Lifestyle

Fjällräven пуска новa Kånken Re-Wool раница, създадена от рециклирана вълна

Avatar

Публикувано

на

434b47821ab8b5e74010ee964fd64d22

снимка:ПР

Вълната винаги е била един от основните материали в продуктите на шведската марка Fjällräven (Фиелревен). Но, както повечето производители на дрехи и екипировка за открито, шведската компания наблягаше на вълната основно в пуловерите и първия слой облекла. Но преди няколко сезона, Fjällräven реши да опита да използва вълна по различни начини – като подплата на якета или задната част на раниците – и резултатите са чудесни! Затова компанията пренася вълната и в най-популярното си семейство: Kånken (Конкен)! Новата линия ще е налична в България през есента на 2020г.

Запознайте се с Kånken Re-Wool!

За сезон есен-зима 2020 г. Fjällräven използва рециклирана вълна, наречена Re-Wool, за да създаде това ново, специално издание Kånken. Материалите, от които е създаден новият модел са комбинация от G-1000 HeavyDuty Eco S и вълнен микс, който се състои от 80% рециклирана вълна от Prato, Италия и 20% рециклиран найлон за повишена здравина.

„Методът на тъкане се нарича Мелтън“, казва Фредрик Хилтън, дизайнерът на облекла във Fjällräven. „Първоначално е разработен във Великобритания и е използван заради неговата здравина, дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния. Има гладка повърхност, подобна на филц. Според нас придава много характер на Kånken и ни дава възможност да вплетем в модела една наистина страхотна история за рециклираната вълна. „

История, която е  доста специална. Рециклираната вълна е предимно парченца останали при производствения процес, които са сортирани, настъргани и отново събрани заедно. Това означава, че процесът спестява вода и енергия, тъй като няма нужда материята да се оцветява и освен това се използва „отпадъчен“ материал.

Advertisement

5d93f0e03d8e47a9b03746acd133d49d

снимка:ПР

„Ние се фокусирахме върху крайната функция на материала и сортирахме вълната въз основа на това“, казва Кристиане , ръководител на отдела за устойчивост във Fjällräven. „Сега, вместо да приемаме произведения продукт като отправна точка, ние приемаме суровината като отправна точка и виждаме какво можем да направим с нея. Ние осъзнаваме, че вълната може да бъде много повече от base layers и плетени пуловери. “ Днес Fjällräven използва толкова много рециклирана вълна, че текстилната борса е включила Fjällräven като една от първите 10 марки за използването на рециклирана вълна по обем. Но рециклираната вълна е само част от историята на устойчивата вълна в света на Fjällräven.

Пълната история на вълната в семейството на Fjällräven

Fjällräven използва редица видове вълна, така че функционалността не е нарушена, докато устойчивостта се поддържа по цялата доставна верига. В допълнение към използването на „отпадъчен“ материал чрез рециклирана вълна и възстановена вълна, другият основен аспект на устойчивостта, в който Fjällräven се фокусира, е проследяемостта. Ако знаете откъде идва вашата вълна, можете да сте сигурни, че вашите доставчици практикуват хуманно отношение към животните, обществото и околната среда. И Fjällräven смята, че снабдяването от много различни места е най-добрият начин за осигуряване на дългосрочна устойчивост и еластична верига на доставки.

„Вместо да се съсредоточим върху един тип вълна, ние сме се разгърнали в множество посоки, които обслужват различни цели. За дългосрочна устойчивост смятам, че е важно да имаме този подход. Можете да го приспособите към това, от което се нуждаете, и да направите системата още по-устойчива ”, казва Кристиане. „Но нашият основен приоритет е проследяването с цел осигуряване на високи стандарти за хуманно отношение към животните и практики за управление на земите, които защитават околната среда.“

Fjällräven иска да подкрепи фермите, които се съобразяват изключително с практиките на хуманното отношение към животните и управление на земите. Ето защо работи със ZQ Wool (етична марка за производство на вълна) за извличане на фина мериносова вълна и със Swedish recovered wool (която също използва „отпадъчна“ вълна от месната промишленост) за по-груба вълна, която е идеален изолационен материал. Допълнително, има изградено сътрудничество с шведската ферма Brattlansgården за фина качествена вълна и цялостни практики за управление на земите. Във всички тези примери Fjällräven има пълна проследимост във веригата на доставки.

„В бъдеще мисля, че ще работим още повече с девствена вълна, която има положително въздействие чрез регенеративно земеделие и управление на земите“, казва Кристиане. „И тъй като проследяването е важно, тъй като обхваща хуманното отношение към животните и устойчивостта на околната среда, ние искаме да използваме повече възстановена вълна и да стимулираме пазара на този вид вълна в страни, където тя продължава да се изхвърля.“

Готови ли сте за нови приключения? Линията Kanken Re-Wool ще е налична през есента! Открийте всички продукти на Fjällräven в магазина на марката в The Mall, ниво Партер или на www.fjallraven-shop.bg

Advertisement
Continue Reading
Advertisement