Connect with us

Lifestyle

FOREO подкрепя ранната диагностика на рака на гърдата

Avatar

Публикувано

на

1 3 jpg

снимка: ПР

В България едва 25% от населението е ходило на профилактичен преглед за рак

Една от осем жени развива рак на гърдата през живота си, което прави този вид рак най-разпространеният в света. Той се среща главно при жени на и над средна възраст. Половината от жените, развили рак на гърдата, са на 62 години или по-млади, когато са диагностицирани. Все пак, за съжаление, това не означава, че по-младите жени са защитени. Възможно е всеки да се разболее от рак на гърдата, дори мъжете. В България всяка година се диагностицират над 4000 жени, като само 25% от населението е ходило на профилактичен преглед, според национално представително проучване на „Тренд“.

Установен навреме, ракът на гърдата е лечим и за да подпомогне борбата с това коварно заболяване, през последното десетилетие бизнесът все по-активно се включва с дарения и инициативи. Като социално-отговорна компания, която поставя грижата за здравето на първо място, beauty-tech лидерът FOREO си партнира с местни и международни организации в това направление като Living Beyond Breast Cancer – организация с нестопанска цел, която предоставя надеждна информация и подкрепа на засегнатите от болестта. През октомври 2022 г., когато розовият цвят традиционно се асоциира с информационни кампании за рака на гърдата, именно, за да повиши осведомеността за важността на редовните прегледи, FOREO си партнира с Living Beyond Breast Cancer и дари 5% от всяко свое продадено розово устройство този месец миналата година. 

От 2022 г. насам FOREO има установено партньорство и с водещата сръбска асоциацията „Žena uz ženu“, която предоставя здравна и психологическа подкрепа на болните от рак на гърдата и работи да повиши осведомеността за ранната диагностика. FOREO стана основен спонсор на безплатни ултразвукови прегледи в 13 града във Войводина и Централна Сърбия, като през октомври бяха извършени близо 1500 прегледа. За съжаление повечето жени, страдащи от това заболяване, не успяват да отидат на профилактични ултразвукови прегледи. Затова, посещавайки по-малките градове в Сърбия, караваната на „Žena uz ženu“ прави профилактичните прегледи достъпни за значително голям брой жени.

Advertisement

Рискови фактори за рака на гърдата и може ли бъдат намалени?

Половината от жените, развили рак на гърдата са над средна възраст, когато са диагностицирани. Това не означава, че по-младите жени са защитени и статистиките показват, че всеки може да се разболее от рак на гърдата, дори мъжкия пол. Има няколко рискови фактора за развитие на рак на гърдата, включително:

 • Фамилна анамнеза (обремененост) за рак на гърдата
 • Генни мутации на BRCA1 и BRCA2
 • Напреднала възраст
 • Дълга менструална история
 • Някои хормонални терапии
 • Плътнa гръдна тъкан

Въпреки че няма сигурен начин за предотвратяване на рак на гърдата, има някои стъпки, които можете да направите, за да намалите риска, включително:

 • Ограничете консумацията на алкохол
 • Не пушете
 • Поддържайте здравословно тегло
 • Упражнявай се редовно
 • Намалете излагането на радиация и замърсители на околната среда
 • За майките – кърмете, ако е възможно

Ако смятате, че може да сте изложени на риск от рак на гърдата, задължително се консултирайте с Вашия лекар. Здравните специалисти могат да ви помогнат да разберете рисковите си фактори и да създадете план за намаляване на риска или за ранно улавяне на болестта, ако се развие.

Социално-отговорни компании като FOREO не само подкрепят инициативи от този тип, но чрез своите продукти насърчава здравословния и качествен начин на живот, който помага на всички дами да поддържат както физическо, така и психическо здраве.

За да научите повече за FOREO – най-бързо развиващата се марка в областта на технологиите за красота в света, и да сте в крак с иновациите ѝ, посетете сайта foreo.com или последвайте @foreo_official в Instagram.  Продуктите на бранда могат да бъдат закупени също от notino.bg.

Advertisement