Открийте ни и в

Lifestyle

FOREO с еко кампания за намаляване на рекордните е-отпадъци

MIKA

публикувано

на

FOREO с еко кампания за намаляване на рекордните е-отпадъци 26

снимка: ПР

Едва 17,4% от електронните отпадъци за 2019 г. са били рециклирани. Това показва глобалният мониторинг доклад от 2020 г. на ООН за електронните отпадъци. В световен мащаб през същата година са били произведени рекордните 53,6 млн. тона електронни отпадъци, което е ръст с 21% само за 5 години, отчита още докладът. Тревожните новини за климатичните промени, изчезващите видове, вредата върху океаните от прекомерен риболов, замърсяването на планетата и много други негативни влияния върху биосферата ежедневно ни заливат от малките екрани. Призовавайки за повече отговорност по отношение на устойчивостта, FOREO, шведската марка за красота, стартира екологична кампания по повод Деня на Земята (22 април), наречена „Правете продукти, които дълго да служат, не да се чупят“ („Make It Last, Not Break Fast“), като се изправя срещу една от често срещаните негативни практики на пазара за потребителска електроника – планираното остаряване на продуктите.

„FOREO е компания, ориентирана към клиентите, и ние се стремим да правим трайни висококачествени продукти. Нашите клиенти виждат това и много от тях се доверяват на марката ни от самото начало. Всъщност се свързахме към стотици от нашите най-първи клиенти, за да получим техните отзиви и да се уверим, че те все още използват нашите устройства. Беше наистина емоционален момент за всички нас тук във FOREO да чуем лични истории за това как нашата LUNA е станала неразделна част от живота им. Това, което го направи момента наистина специален, беше, че всички те споделиха, че техните продукти FOREO все още работят безупречно дори след 8 години употреба и все още изглеждат красиви и чисти като нови. Това означава, че успяхме не само да отговорим на нуждите на нашите клиенти, но и да опазим нашата планета от излишни електронни отпадъци“, казва Борис Трупчевич, изпълнителен директор на FOREO. Той продължава: „Начинът, по който компаниите трябва да проявят отговорност, е много прост – чрез това продуктите, които създават, да издържат възможно най-дълго. Така ще дадат приоритет на околната среда и потребителския интерес пред печалбите и честно казано, този подход е много по-ефективен от даренията и сертификатите за тях, зад които да се крият. Може да има негативи в краткосрочен план, но в дългосрочен няма друг начин. Информираността за практиките за умишлено създаване на продукти, които бързо да се чупят, нараства, особено след като правителствата започнаха да задължават водещите производители да спрат умишленото понижаване на производителността на батерията или устройството, което е само един от примерите.“ 

Отзиви на клиенти можете да видите тук.

Според Глобалния мониторинг доклад от 2020 г. на ООН за електронните отпадъци количеството им ще достигне 74,7 млн. тона до 2030 г. – почти удвоен тонаж само за 16 години. Данните показват, че това ще е следствие от по-високите нива на потребление на електрическо и електронно оборудване, краткия жизнен цикъл на продуктите и много ограничените възможности за ремонт. Също толкова тревожен е фактът, че само 17,4% от електронните отпадъци за 2019 г. са събрани и рециклирани, а съдбата на 44,3 млн. тона електронни отпадъци е несигурна.

Освен електрониката един от най-трудните за рециклиране материали е пластмасата. Например, на пластмасовите четки за зъби са необходими над 400 години, за да се разложат на сметищата, което означава, че всяка пластмасова четка за зъби, създавана някога от изобретяването им през 30-те години до днес, все още съществува. Смята се, че всяка година по света се използват 3,6 милиарда пластмасови четки за зъби, докато средно всеки човек употребява около 300 броя през живота си. Като отговор на тези тревожни цифри нов тип производство набира все по-голяма популярност, водено от пионери като FOREO, чиято aктуална гама от високотехнологични устройства като електрическата четка за зъби ISSA са проектирани с висока издръжливост и трайност – те са хигиенични, дълготрайни решения за многократна употреба, които могат да намалят консумацията на еднократни продукти за лична грижа като пластмасови четки за зъби и мокри кърпички, което прави марката по-екологична алтернатива.

Тревожно големи количества пластмаса и други опасни материали днес заливат океаните и това, което някога са били безкрайни зелени поляни, като към момента има над 500 пъти повече микропластмаси в океаните, отколкото звезди в нашата галактика. Но откъде всъщност идват всички тези отпадъци? Отговорът се крие в потребителската култура, достигаща нови и нови рекорди. Може да си мислим, че контролираме нашите навици за покупки, но тук има нещо много по-голямо.

„Не мисля, че повечето хора дори подозират за т.нар. планирано остаряване. Разбира се, всички сме забелязали, че продуктите, които купуваме, не са това, което бяха, и са склонни да се развалят по-бързо, но фактът, че много марки, на които потребителите имат доверие, всъщност целенасочено ограничават живота на продуктите си, за да може да се върнете и да купите още, е скандален. Време е да променим това“казва Трупчевич и добавя: „Във FOREO нашата мисия е да доставяме продукти с най-високо качество, които ще служат на нашите клиенти за години напред. Всеки продукт на FOREO се предлага с 2-годишна гаранция и 10-годишна гаранция за качество. Нашата идея е да произвеждаме по-малко продукти, които работят безпроблемно за по-дълго, като по този начин не поставяме допълнителен стрес върху околната среда и въпреки това наблюдаваме значителен ръст в нашия бизнес. Много от нашите лоялни клиенти започнаха с LUNA и след като се увериха в качеството и ефективността на нашия продукт, сега притежават също UFO, BEAR, ISSA и често – цялото семейство продукти на FOREO, които знаят, че ще им служат години наред!“

Във високотехнологичната индустрия ограничената продължителност на живота на цифровите устройства обикновено се дължи на иновации и не е в резултат от неизправност, но много производители печелят позиции, използвайки други методи, като планирано остаряване. Тази практика датира от 1924 г., когато срещата на основните производители на електрически крушки в Женева ражда картела Phoebus. Те са се нуждаели от нови клиенти и тъй като крушките им работели прекалено дълго, всички те се съгласили да реконструират крушките си, така че да изгарят след не повече от 1000 часа, за разлика от 1500 или 2000 часа, които са били стандартът дотогава. Картелът започнал да глобява онези, които произвеждат продукти с по-дълъг живот и изведнъж бизнесът отново процъфтявал. Скоро след това и други бизнеси въвеждат тази доходоносна тактика, която все още е в сила и популярна.

Прекомерното потребление директно води до свръхпроизводство и безмилостно превръща океаните и поляните ни в планини от токсични отпадъци. Подхранвано от потребителската култура, планираното остаряване на продуктите не само причинява необратими щети на нашата планета, но в крайна сметка не отговаря на реалните човешки нужди и води до повишено недоволство, което е доказано, че причинява епидемия от депресия и социални конфликти.

„Международното право, както и законодателството на ЕС, предприемат стъпки към засилванене на регулациите за устойчивост, и въпреки че държавните органи могат да осигурят рамката за прилагане на тези закони, всеки човек и бизнес трябва да вземат участие в споделената отговорност и да направят всичко по силите си да опазят нашата красива планета. В противен случай не планетата ще има сериозен проблем, а хората. Планетата е тук по-дълго от нас и ще се възстанови, след като си отидем. Във FOREO считаме борбата срещу планираното остаряване като първа стъпка към постигане на екологичните цели“, каза Трупчевич, призовавайки всички бизнеси по света да преразгледат своя бизнес модел и да направят промени още днес.

Въпреки че електронните отпадъци запълват само 2% от сметищата в САЩ през 2019 г., те са отговорни за над 70% от токсичността на отпадъците, което ги прави най-бързо развиващата се категория битови отпадъци в САЩ. Въпреки че понастоящем няма федерален закон на САЩ, който да изисква рециклиране на електронни отпадъци или да забранява изнасянето им в развиващите се страни, федералният закон за опазване и възстановяване на ресурсите (RCRA) обхваща някои токсични електронни отпадъци. В Европа правилата за третиране на електронни отпадъци са регламентирани от директивата относно отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) и директивата за ограничаване на опасните вещества в електрическото и електронното оборудване (RoHS). Като член на ЕС всяка държава плаща такса за ОЕЕО въз основа на броя на продадените електрически устройства и събраните средства след това се насочват към инициативи за стимулиране на рециклирането в следващите години. От 2014 г. насам броят на страните, които са приели национална политика, законодателство или регламент за електронните отпадъци, се е увеличил от 61 на 78. Въпреки че наблюдаваме положителна тенденция, това далеч не е 50% увеличение – цел, определена от Международния съюз по далекосъобщения.

Освен това планираното остаряване, основният катализатор на увеличаването на електронните отпадъци, е слабо засегнато в законодателството в световен мащаб. Понастоящем в САЩ няма федерални закони, които да засягат планираното остаряване, въпреки че Комисията за безопасност на потребителските продукти има правомощието да издава стандарти за трайност, ако реши. През 2017 г. Европейският парламент прие резолюция, предлагаща продуктите с вградени дефекти и ограничен живот да бъдат забранени и да се насърчава поправимостта, адаптивността, възможността за надграждане, трайността и възможността за рециклиране на продуктите и въпреки че този подход все още не е отразен в надлежно прието Европейското законодателство, редица страни са предприели активни стъпки за прилагането му.

С нови доказателства, които се появяват ежедневно, вече не можем да пренебрегваме реалността: нашата планета е в криза. Не всичко е негативно обаче, тъй като днес можем да решим и да направим крачка към промяната, да дадем пример. Създаването на дълготрайни висококачествени продукти, замяната на опасни и токсични компоненти с по-зелени и екологични алтернативи, както и съживяването на културата да ремонтираме продукти, а не да ги хвърляме, може да обърне нещата до голяма степен и да направи планетата отново зелена.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA

MIKA

публикувано

на

от

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA 27

Анелия Антова от Националната художествена академия е носителят на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

Колекцията й “The Exhausted Future” е вдъхновена от замърсяването и трупането на отпадъци не само в околната среда, но и вътре в хората. За моделите си тя използва авторски принтове и премодифицира дрехи втора употреба. В работатa си младата дизайнерка експериментира с конвенционални и неконвенционални материали,

създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории, вдъхновени от реалността и отвъд нея.

фотограф – Гьорги Десподов

гримьор – Мария Колева

модели- Джай Уей Ди и Бач Виет Ле

С голямата награда от 5000 лв. и професионалната автоматична машина, Анелия ще има възможност да започне собствен бизнес.

Втора награда в конкурса получи колекцията “Re:Seen The Un:Seen” на Еми Киселичка, студент в програма „Мода“ на НБУ. Моделите й са вдъхновени от ритъма на турския квартал Балат в Истанбул, който е популярен със своите цветни сгради. Малко от посетителите му обаче знаят, че освен с цветността си Балат е известен и с голяма престъпност и немотия. Именно на този контраст се гради и концепцията на колекцията. При изработването на моделите е използвана турската техника Ебру за рисуване с ръка върху вода, при която при смесването на точно количество растителна смола с вода се получава разтвор, върху който се накапва от боята и се получават желаните форми.

Младата дизайнерка Еми Киселичка получава възможността да продължи безплатно обучението си в магистърска програма „Мода“ на НБУ, както и две специални награди – професионална фотосесия в списание EVA и представяне на колекцията й в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Двете победителки ще представят България на международния конкурс за млади дизайнери IYDC през есента на 2021 в Киев, Украйна.

Трета награда – мултифункционална шевна машина и професионална дискова ножица – получава съвместната колекция на Сандрела Канаан и Григор Георгиев „SILUR“. Моделите представят съчетание от архаични текстури и обеми, които създават мост между магията на древното и комфорта на съвременния контекст.

Общо 15 млади дизайнери достигнаха до финала на IDEAMODA. Те представиха колекциите си пред публика в залата на галерия „Оборище 5“. Победителите бяха избрани от жури с участието на изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи:

ЖУРИ:

  1. Adrian Roberts – директор в „Accademia Costume & Moda“, Рим
  2. Веселин Йорданов – моден дизайнер, Милано
  3. Myra Postolache – „The Secret Code of Fashion“,  Рим
  4. Владимир Каралеев – моден дизайнер, Берлин
  5. Николай Божилов,  Моден дизайнер и креативен директор в „НИКОЛАЙ БОЖИЛОВ
  6. Николай Пачев – Моден дизайнер, селекционер в AL LU Re Course ,лидер в Styling, НБУ
  7. Сандра Клинчева – Моден дизайнер и съосновател, „moré noir“, Моден редактор, списание EVA
  8. Милко Бояров – дизайнер на бижута, Swatch Group, Цюрих
  9. Нели Митева – дизайнер, „Иван Асен 22“
  10. Васил Германов – моден фотограф, PHOTOGRAPHER

Конкурсът IDEAMODA се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а целта му е да подпомогне и даде старт за развитието на младите дизайнери.

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

Продължете понататък

Lifestyle

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“

MIKA

публикувано

на

от

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“ 28

За шеста поредна година BILLA България реализира съвместна благотворителна кампания с Българския Червен кръст, под надслов „Купи и дари“. Чрез инициативата, търговската верига и хуманитарната организация оказват подкрепа на представители на уязвими групи, като социално слаби български граждани, лица, търсещи закрила, институции за възрастни хора и деца.

Кампанията се реализира в магазините на BILLA в цялата страна. Всеки може да подкрепи каузата, като закупи трайни пакетирани хранителни продукти от магазините на БИЛЛА и ги постави в специално брандираните колички в следкасовата зона в обектите на веригата. Българският Червен кръст, чрез своите областни структури, организира транспортирането и предоставянето на хранителните продукти на бенефициентите. Към събраните продукти от магазините на месечна база, BILLA дарява и допълнително количество стоки от първа необходимост.

„Щастливи сме, че BILLA България е част от семейството на Българския Червен кръст, където всички помагаме заедно. Като лоялен партньор компанията винаги се е отличавала със своя професионализъм и готовност за подкрепа на най-уязвимите групи хора в страната.  Дълбоко сме признателни на клиентите и на екипа BILLA България за усилията, които полагат и за успешното ни сътрудничество през годините”, споделя акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

25 тона продукти на стойност близо 50 хил. лв. са обезпечени от кампанията „Купи и дари“ само в рамките на 2020 г. Дарение е било в помощ на близо 5000 души в страната, половината от които социално слаби граждани, а другата половина – лица, настанени в социални институции.

„Основен приоритет за BILLA България е оказването на подкрепа на хора в нужда. От началото на съвместното сътрудничество на BILLA и Българския Червен кръст са дарени над 102 тона храни и хранителни продукти, с които са подпомогнати над 40 000 нуждаещи се граждани и социални институции. Красноречивите резултати, възможни благодарение на активната подкрепа на нашите клиенти, ни мотивират да продължаваме да реализираме това успешно сътрудничество всяка следваща година,“ коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

Продължете понататък

Горещо