Открийте ни и в

Музика

Geoff Tate (ex-Queensrÿche) за първи път у нас

публикувано

на

Geoff Tate (ex-Queensrÿche) за първи път у нас 139

ЖИВ ЛИ Е ПРОГРЕСИВ МЕТЪЛЪТ?

от Милко СТОЯНОВ

Помните ли? По онова време, в изглеждащия сега далечен като друга галактика край на 80-те години, почти всеки интелигентен метъл фен харесваше „Куинсрайк“. Или най- малкото беше заинтригуван от тях. В морето от твърди банди те бяха нещо ярко и различно, звучаха сложно, но увлекателно, а концептуалните идеи на албумите им бяха съизмерими с величия като „Пинк Флойд“ и „Ху“. Виртуозността на Крис Де Гармо и мощният, епичен вокал на Джоф Тейт водеха напред една метална машина, която не само рушеше жанровите граници, но… и се продаваше отлично.

Култовият албум Operation: Mindcrime (1988) отвори вратата, а последвалият Empire (1990) продаде 3 милиона копия и качи бандата от Сиатъл до статута на хедлайнъри по най-големите зали и стадиони. Сега, десетилетия по-късно, гласът и основният идеен генератор на „Куинсрайк“ Джоф Тейт идва за пръв път в София, зареден с чисто нова амбиция и свежа доза вдъхновение Горчивата раздяла с групата през 2012 г. е зад гърба му (останалите членове го „уволниха“ и получиха по съдебен път името, докато той получи пълни прави върху албума Operation: Mindcrime, както е името и на соловата му банда), а The Key, дебютният албум на новата му формация, излиза на 18 септември 2015 г.

Така че българските фенове ще са едни от първите в света, които ще чуят новите парчета! След 30 години, 13 албума и над 25 милиона продадени копия с „Куинсрайк“ Джоф Тейт вероятно няма за какво да съжалява в своята кариера и житейски избор. Но като всеки енергичен, креативен човек, той мисли само в една посока – бъдещето. Без, разбира се, да загърбва обичаните от мнозина стари парчета на „Куинсрайк“, които ще прозвучат и в зала „Христо Ботев“. The Key е планиран като първа част от нова епична трилогия, която ще продължи традициите и стила му като вокалист и композитор, но и ще изненадва с нови неща.

“Музикално, албумът е голямо приключение. – разказва Джоф – В него има разпознаваеми елементи, но и свежи, вълнуващи нови посоки. Аз съм фен на стария прогресив, а в него, както знаете, няма правила. Тази свобода е страхотна. Стилово, саундът е нещо като „шведска маса“ – тежки китари, яки барабани, сложна концепция, много преходи в настроение и тоналност, нови китарни звуци, много динамика…“ Тайфата приятели и музиканти, свирили заедно с Джоф в The Key, разбира се, са от топ равнище: басисти като Дейф Елефсън от „Мегадет“ и Джон Мойър от „Дистърбд“, барабаниста Саймън Райт от „Ей Си/Ди Си“, китариста Кели Грей и доста други.

Запазен е и типичният за Тейт фокус върху важни социални теми, няколкото сюжетни линии, смислените текстове. Той описва атмосферата му още като „театрална и кинематографична“. Нещо като пъзел за метъл фенове със сиво вещество. Тейт настоява само на едно – че Operation: Mindcrime НЕ е група, а „музикален проект“ на единомислещи, обединени в името на обща цел. Музикалното му верую пък напълно отговаря на комплексния, многослоен прогресив метъл, който прави.

„Музиката е лично пътуване и можеш да композираш само за нещата, които те вълнуват. Това е страстта – много е трудно, но тя е най- важната човешка емоция. Не знам дали мога да докосна всекиго, но музиката ми търси пресечната точка между моята и вашата страст. Обичам да пея на живо, пред публика с която мислим еднакво, търсейки този момент на емоционална среща…“ Крайният резултат, казват критиците, ще бъде „свят от идеи и вдъхновение, в който Тейт предлага на слушателите да се гмурнат“. А това не е нещо, което можеш да чуеш и изпиташ всеки ден. Затова си запазете датата. Ще бъде една незабравима вечер в Студентски град.

Билетите за шоуто на Operation:

Mindcrime до 10 ноември ще бъдат на цена от 40 лева.

В последната седмица преди концерта, 11-17 ноември, цената ще е 50 лева.

ПРОДАЖБАТА СТАРТИРА НА: 16 септември (сряда) 2015 г. от 10:00 ч.

Всички билети, закупени през първите 7 дни, от 16 до 22 септември включително, ще са на промоционална цена с 10 % отстъпка!

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”963″]OPERATION_MINDCRIME[/media-credit]

Реклама