Открийте ни и в

Tехнологии

Globul обявява конкурс

MIKA

публикувано

на

Globul обявява конкурс 26
За принципите на социалното предприемачество и младежкия конкурс на GLOBUL за идеи в тази област разказва Апостол Дянков, консултант по устойчиво развитие в denkstatt България, участник в Коалиция за климата – България и MoveBG, и лидер на мнение в социалните мрежи.

Какво се крие зад понятието “социално предприемачество”?
Най-общо казано, социалното предприемачество е модел за стартиране на бизнес, който е изграден и насочен изключително към адресирането на социален проблем или нужда. В днешно време обаче много бизнеси имат позитивен ефект и създават възможности за обществото. Разликата между двата модела е, че при “обикновените” бизнеси за социални ползи се грижи “невидимата ръка” на пазара, докато социалният предприемач е готов да запретне ръкави, за да накара пазара да помогне на обществото по начина, който той е измислил. Нещо като разликата между безразличния и добрия стопанин на плодороден двор – в първия случай нещо може да се хване случайно и безцелно, а във втория се получава полезна за всички екосистема- градина.

Какво е довело до появата му?
Социалното предприемачество действително започва като градинарството и изобщо земеделието – възникнало е независимо на много различни места и в много различни култури. Според някои специалисти, т.нар. “кооперативи” – от студентските кухни до доброволните сдружения на фермери и потребители, които купуват директно от тях, са вид социално предприемачество. Други търсят корените на социалното предприемачество във филантропията или в неправителствения сектор – наистина немалко социални бизнеси са стартирали благодарение на щедри дарители или с идеята да бъдат сдружения с нестопанска цел. Трети считат, че формално социалното предприемачество възниква наскоро в корпоративния свят на Запада през 80-те години – основно движено от иновативни инвестиционни фондове и “бизнес ангели”, отдадени на конкретна социална кауза. Със сигурност могат да бъдат открити много примери в подкрепа на трите вида еволюция. По-важното е, че от сравнително скоро на социалното предприемачество се гледа като на нещо конкретно и различно от останалите бизнес модели, или модели на функциониране на нестопански организации.

Какви са критериите, които определят една компания като “социално предприятие”?
Съществуват три основни критерия:
– Социалното предприятие поставя етиката и грижата за обществото пред всяко друго съображение, по отношение на предлаганите от него продукти или услуги;

– Социалното предприятие има ясно определена социална функция или цел, като неговият принос към изпълнението й е ясно измерим и внимателно отчитан;

– Социалното предприятие демократично делегира част от взимането на решения към заинтересованите си страни.

Освен изпълнението на заложената социална функция, цел или кауза, всяко социално предприятие би следвало да си поставя и прозаични бизнес цели – генериране на продажби и печалба, постигане на производствена ефективност, задържане и развитие на таланти. В най-добрия случай социалните и бизнес целите се подкрепят взаимно и водят до синергия.

Може ли да се печели от социалното предприемачество и има ли нужда то от подкрепа?
Естественото положение на нещата е, че може и трябва да се печели от социално предприемачество – това е най-чистото практическо изражение на принципа “аз печеля, ти печелиш”, върху който е изградена цялата машина на общественото съгласие. Донякъде за това помага и пазарната логика, защото пазарът обикновено има нюх за добрите решения.
Разбира се, всяко начинание има нужда от подкрепа. Много от компаниите, с които работя като консултант в denkstatt България, активно подкрепят социалното предприемачество като спонсори и ментори. В ICT сектора например за втора година се провежда конкурс за новаторски проекти със социална насоченост, в чието жури имам удоволствието да участвам. Конкурсът е организиран от GLOBUL, а победителите от него ще се включат в международния форум Telenor Youth Summit в Осло. От своя опит мога да кажа, че някои от предложените проекти на младите социални предприемачи имат страхотен потенциал – ако не да променят целия свят, то със сигурност да предложат реални решения на важни проблеми, с които се сблъскваме у нас. Миналогодишните победители в конкурса например предложиха чудесни мобилни решения за достъп до медицинска помощ в селата и обучение, адаптирано към нуждите на деца-аутисти.

Какви качества са необходими на младите хора, които искат да се включат в този конкурс и да се занимават със социално предприемачество като цяло?
На първо място е необходимо да си убеден, че бизнесът може да предложи решение на даден проблем или нужда, и да имаш представа как това да се случи. Освен това трябва да си амбициозен и упорит, както и да можеш да развиеш концепция в местния контекст и според своите желания. Този талант е жизнено необходим и на обикновените предприемачи – с разликата, че социалният предприемач планира максимални ползи от развитието на идеята за всички. Винаги е добре човек да открие съмишленици, дори да създаде своя мрежа от такива хора. Точно затова форумът Telenor Youth Summit е толкова ценен – защото там млади хора с общи интереси от цял свят имат възможност да се запознаят, да изградят контакти и да обсъдят своите идеи. Освен това, те ще се срещнат и с експерти в социалното предприемачество и мобилните технологии, от които може да се научи много. И тази година разчитам на силен интерес и висока активност сред българските участници в конкурса, за да изберем достойни представители на страната ни в това международно събитие.

Повече информация за конкурса на GLOBUL е публикувана тук

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Tехнологии

Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май

MIKA

публикувано

на

от

Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май 29

В навечерието на първото за годината издание на онлайн фестивала Българския Гейминг Маратон, който ще се проведе на 4 май, организаторите – TDB Play, обръщат поглед към световната стрийминг сцена, фокусирана върху видео игри.

По време на виртуална пресконференция, излъчена във Facebook канала на TDB Play във Facebook, Мартин Кадинов, съосновател и управляващ партньор на TDB Play, посочи, че през последните две години има трикратен ръст на гледаемостта на гейминг стрийминг съдържание в интернет и наблегна на факта, че най-популярната категория видеа в YouTube са именно видеоигрите.

“Геймингът присъства във всички възрастови категории на обществото и във всяко следващо поколение нараства процентът хора, които имат афинитет към този поп културен феномен. Само за 2020 г. приходите, генерирани от индустрията на видеоигрите, са близо 180 милиарда щ.д., което е три пъти повече от приходите, генерирани от Холивуд. А по време на пандемията геймингът се превърна в още по-важно средство за забавление и комуникация, като затвърди ролята си на инструмент за личностно развитие и придобиване на различни компетенции.” – коментира Мартин Кадинов – “С Българския Гейминг Маратон искаме да покажем различни аспекти на гейминга и каним всички, независимо дали играят видео игри или са скептици по темата, да се потопят в необятния свят на видео игрите.”

В рамките на пресконференцията стана ясно, че за България до момента не са провеждани официални проучвания, но тенденцията е за покачване на интереса към иновативните медийни формати.

Тази година програмата на Маратона, изцяло онлайн фестивал с фокус гейминг съдържание на живо, ще предостави над 200 часа уникално гейминг съдържание. В програмата влизат над 40 участници, сред които както утвърдени, така и стартиращи стриймъри и създатели на съдържание. Всички те имат общо над 3 500 000 последователи само в YouTube, над 890 000 във Facebook, над 850 000 в Instagram и над 1 500 000 в TikTok. Сред тях се открояват имената на Aethelthryth, Китодар Тодоров, Gothika_47, Gabinka, Dido_D, Pavel Kolev & Icaka и др., като пълният списък на участниците и програма можете да видите на gamingmarathon.bg.

В рамките на пресконференцията бяха представени и четирите турнира – част от акцентите на Гейминг Маратона, от своите организатори, чиито финали ще се състоят на 4 май. За три от турнирите – по GTA 5, StarCraft II и iRacing, регистрацията все още е отворена. Квалификациите на турнира по Brawl Stars вече преминаха и за тях са се записали 121 отбора с общо над 400 участника в тях, сподели Димо от Dimo Academy, съорганизатор на турнира.

Беше обявен и началният час на старта на т.нар. “лов на великденски яйца*” – игра с награди, чиито правила ще бъдат обявени на 30 април на сайта на Маратона.

Днес беше повдигната завесата и над предстоящото основно събитие в програмата на Маратона, което ще изправи в челен сблъсък на сили и познания 16 от участниците в онлайн фестивала. В тривия куиз шоу, вдъхновено от креативния подход на Mr. Beast и гейминг куизовете на ForPlay.bg, ще бъдат проверени знанията на стриймърите с въпроси в 5 категории. Куизът ще се състои на 4 май в 20:00 и ще може да бъде гледан на живо във Facebook канала на TDB Play. Победителят ще си тръгне с награда акробатичен тандемен полет с Веселин Овчаров – един от най-опитните акро-парапланеристи в България, както и с персонализирано бюро с повдигащ механизъм от HealthyDesk.

Продължете понататък

Tехнологии

Оптимизирайте бизнеса си с bgERP – версия 21.16 (Bezbog)!

MIKA

публикувано

на

от

Оптимизирайте бизнеса си с bgERP - версия 21.16 (Bezbog)! 30

Излезе новата версия на интегрираната система за управление на бизнеса – bgERP. Тя има кодовото име “Безбог”, защото по традиция версиите ѝ носят имена на български планински върхове.

Какво е bgERP?

Чрез софтуера bgERP българските фирми могат да оптимизират бизнеса си с минимални финансови разходи. Системата има голяма функционалност, което прави излишно използването на множество различни софтуери и дава на мениджърите контрол върху всички бизнес процеси:

 • Иновативна система за документооборот, показваща всички свързани документи в нишки, подобно на социалните мрежи
 • Вътрешна комуникация между екипа: задачи, коментари, бележки
 • Информация и работа с контрагенти. Цялостно решение за корпоративен имейл
 • Търговия: доставки, офериране и продажби
 • Склад: наличности, текущи и очаквани, палетни стелажи, връзка с транспортни линии
 • Производство: проследяване по задания и операции на всяка една единица произведена продукция
 • Модерно POS решение
 • Изграждане и управление на множество сайтове и електронни магазини, директно генериращи продажби в системата
 • Многобройни справки и отчети
 • Редица допълнителни модули: връзка с телефонна централа Asterisk, поддръжка и наблюдение на инфраструктура, GPS проследяване, контрол на достъпа и други

Най-важните предимства на bgERP

 • Лиценз с отворен код, който не само намалява разходите за придобиване, но и дава възможност на потребителите да допълват функциите ѝ, както и когато решат
 • Уеб базиран интерфейс. Системата достъпна от най-различни компютри и телефони, без инсталиране на никакъв допълнителен софтуер на тях
 • Спецификите на българския бизнес, норми и култура са взети предвид при разработката ѝ

Какво е новото във версия “Безбог”?

1. Работа с Документи

 • Възможност за тагване (маркиране) на документ. Различни маркери, според действията с документа
 • Възможност за показване на таговете в “Най-новото” в портала
 • Възможност за качване на картинки с copy/paste и файлове с влачене (drag and drop)
 • Възможност партньорите да разглеждат документи директно от браузъра
 • Подобрен експорт на някои документи. Възможност за експорт към/импорт от клипборда
 • Възможност за групово маркиране/отмаркиране с Shift във формите за избор с чекбоксове
 • Подобрена работа с пасажи. Добавени още документи, в които могат да се използват

2. Имейли

 • Подобрения при анализирането на имейлите за определяне на СПАМ
 • Възможност за възстановяване на документи от СПАМ имейли

3. Контрагенти

 • Автоматично групиране на контрагентите по държави

4. Артикули

 • Автоматично закриване на неизползвани артикули – стандартни и нестандартни

5. Производство и търговия

 • Експорт/Импорт на детайлни редове в търговските документи през клипборда
 • Подобрения в Декларации за съответствие – задаване на потребителски полета с плейсхолдъри
 • Добавена възможност за автоматично приключване на задания за производство
 • Хоризонти на планиране: Информация за наличността в склада, след определено време, с отчитане на всички очаквани движения
 • Възможност за отчитане на производството и с втора мярка на артикула
 • Подобрения в автоматичното разпределяне (рутиране) на запитвания

6. Сайт

 • Възможност за повече от едно меню от тип Блог
 • Възможност за отнасяне на блог статии към различни категории от различни менюта.

7.Справки

 • Допълнения в справки Продадени артикули и Произведени артикули и др.

Как да получа оферта за внедряване?

Ако прецените, че не можете да се справите сами с внедряването или искате да извлечете максимума от bgERP, може да потърсите нашите услуги. Като създатели на bgERP ние можем да ви предложим пълноценно внедряване, предшествано от анализ и оптимизация на вашите бизнес процеси. Поради натовареността на нашият екип е възможно да ви свържем и с някои от нашите партньори, които също внедряват bgERP. Ако желаете да заявите интереса си към внедряване на системата във вашата фирма, моля попълнете този формуляр:

Формуляр
За автора на bgERP

Създател на проекта е фирмата от Велико Търново – Експерта ООД, която е основана през 1997 г. Първата основна версия на bgERP заработва през 2003 г., а втората започва като проект с отворен код през 2010 г.

Продължете понататък
NOCKTERN ще представят новия си албум “Scavengers” 41
Музикапреди 4 седмици

NOCKTERN ще представят новия си албум “Scavengers”

Високите нива на окситоцин могат да забавят до 60% стареенето на кожата 42
Lifestyleпреди 4 седмици

Високите нива на окситоцин могат да забавят до 60% стареенето на кожата

„Дарвин в супермаркета“, или как еволюцията влияе на човешкото поведение 43
Културапреди 4 седмици

„Дарвин в супермаркета“, или как еволюцията влияе на човешкото поведение

Investor Media Group започва да издава сп. Bloomberg Businessweek в България 44
Събитияпреди 4 седмици

Investor Media Group започва да издава сп. Bloomberg Businessweek в България

Смарт устройства Xiaomi с до 100 лв. отстъпка в онлайн магазина на Vivacom 45
Tехнологиипреди 4 седмици

Смарт устройства Xiaomi с до 100 лв. отстъпка в онлайн магазина на Vivacom

Twenty One Pilots анонсират новия си албум Scaled And Icy 46
Музикапреди 4 седмици

Twenty One Pilots анонсират новия си албум Scaled And Icy

"Неукротимият Спирит" с първи трейлър 47
Кинопреди 4 седмици

“Неукротимият Спирит” с първи трейлър

Settle предлага услуга за получаване на плащания от бизнеса без такси до 1 септември 2021 г. 48
Lifestyleпреди 4 седмици

Settle предлага услуга за получаване на плащания от бизнеса без такси до 1 септември 2021 г.

Банкоматите могат драстично да увеличат оборотите в курортите  49
Lifestyleпреди 4 седмици

Банкоматите могат драстично да увеличат оборотите в курортите 

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг – магическите сили на митовете 50
Културапреди 4 седмици

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг – магическите сили на митовете

Горещо