Открийте ни и в

Tехнологии

GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачи

MIKA

публикувано

на

GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачи 26
GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачи

Наскоро GLOBUL стартира конкурс за активни млади хора с интерес към социалното предприемачество и дигиталните технологии, които да представят България на международния форум Telenor Youth Summit 2014 в Осло. Кандидатите трябва да са настоящи или завършили студенти на възраст от 18 до 25 години, както и да могат свободно да общуват на английски език. За да се включат в конкурса, те трябва да изпратят своя актуална автобиография и есе на тема “Ролята на дигиталните технологии за създаването на социална промяна и възможности за обществото” на английски език на имейл youthsummit@globul.bg до 30 септември 2014 г.Telenor Youth Summit се провежда за втора поредна година като платформа за обмяна на опит и идеи за това как мобилните технологии могат да спомогнат за позитивна промяна в общество, а целта му е да насърчи младите хора, желаещи да се занимават със социално предприемачество. Повече за този сравнително нов вид дейност, както и за реализацията на подобни проекти у нас разказва Виктор Кирков, изпълнителен директор на Sports Мanagement Bulgaria, официален партньор на международната фондация Homeless World Cup за страната. Виктор е мениджър и създател на проекта “Отбор на надеждата”, насочен към социална интеграция на младежи в неравностойно положение чрез спорт, чийто генерален спонсор е GLOBUL.

GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачиКакво означава термина “социално предприемачество”?
Аз имам свое разбиране за социалното предприемачество. Това е бизнес дейност, чиято основна цел е свързана с решаването на обществено значим проблем. Същевременно тя носи на всички засегнати страни в нея повече ползи в сравнение с техните инвестиции в проекта под формата на време, труд и финансов ресурс. Тези ползи могат да са чисто финансови, но биха могли да бъдат също опит, знание, имидж, положителни преживявания или висока еквивалентна рекламна стойност за корпоративните партньори.

Защо “Отборът на надеждата” е такъв вид инициатива?
Проектът е част от мащабната инициатива на фондация Homeless World Cup, която всяка година организира световно първенство за бездомни хора. Фондацията има официални партньори в 70 страни по целия свят и целта на всеки от тях е социалната интеграция на хора в неравностойно положение чрез тренировки по футбол и участие на специфичния Мондиал. Организациите във всяка страна работят по различен начин и повечето от тях не развиват социално предприемачество, а просто имат социална дейност с държавно или частно финансиране. По отношение на инициативата в България, твърдо считам, че “Отбор на надеждата” е проект, който се развива под формата на социално предприемачество. Социалният ефект от инициативата е неоспорим – над 75% от всички бенефициенти по проекта и над 90% от младежите, участвали на световните първенства, успешно са се интегрирали в обществото. Същевременно искрено вярвам, че участниците, треньорите, корпоративните партньори и аз получаваме от проекта повече, отколкото влагаме в него.

Трудно ли е да се реализира подобен проект в България?
Винаги е трудно, когато изграждаш от нулата нещо, което не е правено до този момент. Най-важното е да намериш съмишленици, които да ти се доверят. В началото на проекта “Отбор на надеждата”, който стартирахме през есента на 2011 г. с тогавашния треньор Методи Здравков и помощника му Кирил Кюлев, нямахме нищо друго освен ентусиазъм. А бенефициентите ни, които бяха настанени в социални институции, нямаха никакви спортни обувки, някои от тях тренираха със сандали в края на месец октомври. Именно в този труден период започна и партньорството с генералния ни спонсор GLOBUL. Ръководството на телекомуникационната компания ни се довери, повярва в каузата ни и бързо успяхме да организираме закупуването на обувки за футзал за близо 100 участника в проекта. Този прекрасен жест постави началото на изключително ползотворно партньорство, което продължава вече трета година.

 Какво бихте посъветвали младите хора, които искат да се занимават със социално предприемачество у нас?
Да се фокусират върху крайната цел и да я следват въпреки трудностите, през които ще преминат. Трябва да обичат това, което правят, и да отдават цялата си любов на хората, с които работят. Моят съвет е да не се стремят да променят живота на някого, а да създадат предпоставки хората сами да променят живота си към по-добро. В нашия проект например това се случва чрез изграждане на базови качества като дисциплина, носене на отговорност, организираност и работа в екип. Много важни са и позитивните очаквания към хората, с които работят.Какво могат да научат младите хора от участието си в международен форум като Telenor Youth Summit?
Това е уникален форум, в който млади и мотивирани за развитие хора ще получат шанс да се самоусъвършенстват и да разширят мирогледа си. Вярвам, че много от идеите, споделени в рамките на форума, ще получат своята реализация. Telenor организира събитието едва за втора година и все още е рано да се види дългосрочния ефект от него. Лично аз съм убеден, че в Осло ще бъде поставено началото на много обществено значими инициативи и на прекрасно професионално развитие за тези талантливи младежи. Пожелавам им да се възползват максимално от участието си във форума, да вярват в своето призвание и да са щастливи от това, което изберат да правят.

Желаещите да се включат в конкурса могат да научат повече за него тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Tехнологии

Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май

MIKA

публикувано

на

от

Българският Гейминг Маратон се завръща на 4 май 29

В навечерието на първото за годината издание на онлайн фестивала Българския Гейминг Маратон, който ще се проведе на 4 май, организаторите – TDB Play, обръщат поглед към световната стрийминг сцена, фокусирана върху видео игри.

По време на виртуална пресконференция, излъчена във Facebook канала на TDB Play във Facebook, Мартин Кадинов, съосновател и управляващ партньор на TDB Play, посочи, че през последните две години има трикратен ръст на гледаемостта на гейминг стрийминг съдържание в интернет и наблегна на факта, че най-популярната категория видеа в YouTube са именно видеоигрите.

“Геймингът присъства във всички възрастови категории на обществото и във всяко следващо поколение нараства процентът хора, които имат афинитет към този поп културен феномен. Само за 2020 г. приходите, генерирани от индустрията на видеоигрите, са близо 180 милиарда щ.д., което е три пъти повече от приходите, генерирани от Холивуд. А по време на пандемията геймингът се превърна в още по-важно средство за забавление и комуникация, като затвърди ролята си на инструмент за личностно развитие и придобиване на различни компетенции.” – коментира Мартин Кадинов – “С Българския Гейминг Маратон искаме да покажем различни аспекти на гейминга и каним всички, независимо дали играят видео игри или са скептици по темата, да се потопят в необятния свят на видео игрите.”

В рамките на пресконференцията стана ясно, че за България до момента не са провеждани официални проучвания, но тенденцията е за покачване на интереса към иновативните медийни формати.

Тази година програмата на Маратона, изцяло онлайн фестивал с фокус гейминг съдържание на живо, ще предостави над 200 часа уникално гейминг съдържание. В програмата влизат над 40 участници, сред които както утвърдени, така и стартиращи стриймъри и създатели на съдържание. Всички те имат общо над 3 500 000 последователи само в YouTube, над 890 000 във Facebook, над 850 000 в Instagram и над 1 500 000 в TikTok. Сред тях се открояват имената на Aethelthryth, Китодар Тодоров, Gothika_47, Gabinka, Dido_D, Pavel Kolev & Icaka и др., като пълният списък на участниците и програма можете да видите на gamingmarathon.bg.

В рамките на пресконференцията бяха представени и четирите турнира – част от акцентите на Гейминг Маратона, от своите организатори, чиито финали ще се състоят на 4 май. За три от турнирите – по GTA 5, StarCraft II и iRacing, регистрацията все още е отворена. Квалификациите на турнира по Brawl Stars вече преминаха и за тях са се записали 121 отбора с общо над 400 участника в тях, сподели Димо от Dimo Academy, съорганизатор на турнира.

Беше обявен и началният час на старта на т.нар. “лов на великденски яйца*” – игра с награди, чиито правила ще бъдат обявени на 30 април на сайта на Маратона.

Днес беше повдигната завесата и над предстоящото основно събитие в програмата на Маратона, което ще изправи в челен сблъсък на сили и познания 16 от участниците в онлайн фестивала. В тривия куиз шоу, вдъхновено от креативния подход на Mr. Beast и гейминг куизовете на ForPlay.bg, ще бъдат проверени знанията на стриймърите с въпроси в 5 категории. Куизът ще се състои на 4 май в 20:00 и ще може да бъде гледан на живо във Facebook канала на TDB Play. Победителят ще си тръгне с награда акробатичен тандемен полет с Веселин Овчаров – един от най-опитните акро-парапланеристи в България, както и с персонализирано бюро с повдигащ механизъм от HealthyDesk.

Продължете понататък

Tехнологии

Оптимизирайте бизнеса си с bgERP – версия 21.16 (Bezbog)!

MIKA

публикувано

на

от

Оптимизирайте бизнеса си с bgERP - версия 21.16 (Bezbog)! 30

Излезе новата версия на интегрираната система за управление на бизнеса – bgERP. Тя има кодовото име “Безбог”, защото по традиция версиите ѝ носят имена на български планински върхове.

Какво е bgERP?

Чрез софтуера bgERP българските фирми могат да оптимизират бизнеса си с минимални финансови разходи. Системата има голяма функционалност, което прави излишно използването на множество различни софтуери и дава на мениджърите контрол върху всички бизнес процеси:

 • Иновативна система за документооборот, показваща всички свързани документи в нишки, подобно на социалните мрежи
 • Вътрешна комуникация между екипа: задачи, коментари, бележки
 • Информация и работа с контрагенти. Цялостно решение за корпоративен имейл
 • Търговия: доставки, офериране и продажби
 • Склад: наличности, текущи и очаквани, палетни стелажи, връзка с транспортни линии
 • Производство: проследяване по задания и операции на всяка една единица произведена продукция
 • Модерно POS решение
 • Изграждане и управление на множество сайтове и електронни магазини, директно генериращи продажби в системата
 • Многобройни справки и отчети
 • Редица допълнителни модули: връзка с телефонна централа Asterisk, поддръжка и наблюдение на инфраструктура, GPS проследяване, контрол на достъпа и други

Най-важните предимства на bgERP

 • Лиценз с отворен код, който не само намалява разходите за придобиване, но и дава възможност на потребителите да допълват функциите ѝ, както и когато решат
 • Уеб базиран интерфейс. Системата достъпна от най-различни компютри и телефони, без инсталиране на никакъв допълнителен софтуер на тях
 • Спецификите на българския бизнес, норми и култура са взети предвид при разработката ѝ

Какво е новото във версия “Безбог”?

1. Работа с Документи

 • Възможност за тагване (маркиране) на документ. Различни маркери, според действията с документа
 • Възможност за показване на таговете в “Най-новото” в портала
 • Възможност за качване на картинки с copy/paste и файлове с влачене (drag and drop)
 • Възможност партньорите да разглеждат документи директно от браузъра
 • Подобрен експорт на някои документи. Възможност за експорт към/импорт от клипборда
 • Възможност за групово маркиране/отмаркиране с Shift във формите за избор с чекбоксове
 • Подобрена работа с пасажи. Добавени още документи, в които могат да се използват

2. Имейли

 • Подобрения при анализирането на имейлите за определяне на СПАМ
 • Възможност за възстановяване на документи от СПАМ имейли

3. Контрагенти

 • Автоматично групиране на контрагентите по държави

4. Артикули

 • Автоматично закриване на неизползвани артикули – стандартни и нестандартни

5. Производство и търговия

 • Експорт/Импорт на детайлни редове в търговските документи през клипборда
 • Подобрения в Декларации за съответствие – задаване на потребителски полета с плейсхолдъри
 • Добавена възможност за автоматично приключване на задания за производство
 • Хоризонти на планиране: Информация за наличността в склада, след определено време, с отчитане на всички очаквани движения
 • Възможност за отчитане на производството и с втора мярка на артикула
 • Подобрения в автоматичното разпределяне (рутиране) на запитвания

6. Сайт

 • Възможност за повече от едно меню от тип Блог
 • Възможност за отнасяне на блог статии към различни категории от различни менюта.

7.Справки

 • Допълнения в справки Продадени артикули и Произведени артикули и др.

Как да получа оферта за внедряване?

Ако прецените, че не можете да се справите сами с внедряването или искате да извлечете максимума от bgERP, може да потърсите нашите услуги. Като създатели на bgERP ние можем да ви предложим пълноценно внедряване, предшествано от анализ и оптимизация на вашите бизнес процеси. Поради натовареността на нашият екип е възможно да ви свържем и с някои от нашите партньори, които също внедряват bgERP. Ако желаете да заявите интереса си към внедряване на системата във вашата фирма, моля попълнете този формуляр:

Формуляр
За автора на bgERP

Създател на проекта е фирмата от Велико Търново – Експерта ООД, която е основана през 1997 г. Първата основна версия на bgERP заработва през 2003 г., а втората започва като проект с отворен код през 2010 г.

Продължете понататък
Скандал, който свали правителство 41
Кинопреди 4 седмици

Скандал, който свали правителство

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 42
Културапреди 4 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 43
Културапреди 4 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 44
Lifestyleпреди 4 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 45
Културапреди 4 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 46
Lifestyleпреди 4 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 4 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 48
Литературапреди 4 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 49
Обществопреди 4 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

CMTEN разкри "Music Box" 50
Премиерапреди 4 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо