Connect with us

Tехнологии

GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачи

Avatar

Публикувано

на

7 89
GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачи

Наскоро GLOBUL стартира конкурс за активни млади хора с интерес към социалното предприемачество и дигиталните технологии, които да представят България на международния форум Telenor Youth Summit 2014 в Осло. Кандидатите трябва да са настоящи или завършили студенти на възраст от 18 до 25 години, както и да могат свободно да общуват на английски език. За да се включат в конкурса, те трябва да изпратят своя актуална автобиография и есе на тема „Ролята на дигиталните технологии за създаването на социална промяна и възможности за обществото“ на английски език на имейл youthsummit@globul.bg до 30 септември 2014 г.Telenor Youth Summit се провежда за втора поредна година като платформа за обмяна на опит и идеи за това как мобилните технологии могат да спомогнат за позитивна промяна в общество, а целта му е да насърчи младите хора, желаещи да се занимават със социално предприемачество. Повече за този сравнително нов вид дейност, както и за реализацията на подобни проекти у нас разказва Виктор Кирков, изпълнителен директор на Sports Мanagement Bulgaria, официален партньор на международната фондация Homeless World Cup за страната. Виктор е мениджър и създател на проекта „Отбор на надеждата“, насочен към социална интеграция на младежи в неравностойно положение чрез спорт, чийто генерален спонсор е GLOBUL.

GLOBUL с конкурс за млади социални предприемачиКакво означава термина „социално предприемачество“?
Аз имам свое разбиране за социалното предприемачество. Това е бизнес дейност, чиято основна цел е свързана с решаването на обществено значим проблем. Същевременно тя носи на всички засегнати страни в нея повече ползи в сравнение с техните инвестиции в проекта под формата на време, труд и финансов ресурс. Тези ползи могат да са чисто финансови, но биха могли да бъдат също опит, знание, имидж, положителни преживявания или висока еквивалентна рекламна стойност за корпоративните партньори.

Защо „Отборът на надеждата“ е такъв вид инициатива?
Проектът е част от мащабната инициатива на фондация Homeless World Cup, която всяка година организира световно първенство за бездомни хора. Фондацията има официални партньори в 70 страни по целия свят и целта на всеки от тях е социалната интеграция на хора в неравностойно положение чрез тренировки по футбол и участие на специфичния Мондиал. Организациите във всяка страна работят по различен начин и повечето от тях не развиват социално предприемачество, а просто имат социална дейност с държавно или частно финансиране. По отношение на инициативата в България, твърдо считам, че „Отбор на надеждата“ е проект, който се развива под формата на социално предприемачество. Социалният ефект от инициативата е неоспорим – над 75% от всички бенефициенти по проекта и над 90% от младежите, участвали на световните първенства, успешно са се интегрирали в обществото. Същевременно искрено вярвам, че участниците, треньорите, корпоративните партньори и аз получаваме от проекта повече, отколкото влагаме в него.

Трудно ли е да се реализира подобен проект в България?
Винаги е трудно, когато изграждаш от нулата нещо, което не е правено до този момент. Най-важното е да намериш съмишленици, които да ти се доверят. В началото на проекта „Отбор на надеждата“, който стартирахме през есента на 2011 г. с тогавашния треньор Методи Здравков и помощника му Кирил Кюлев, нямахме нищо друго освен ентусиазъм. А бенефициентите ни, които бяха настанени в социални институции, нямаха никакви спортни обувки, някои от тях тренираха със сандали в края на месец октомври. Именно в този труден период започна и партньорството с генералния ни спонсор GLOBUL. Ръководството на телекомуникационната компания ни се довери, повярва в каузата ни и бързо успяхме да организираме закупуването на обувки за футзал за близо 100 участника в проекта. Този прекрасен жест постави началото на изключително ползотворно партньорство, което продължава вече трета година.

 Какво бихте посъветвали младите хора, които искат да се занимават със социално предприемачество у нас?
Да се фокусират върху крайната цел и да я следват въпреки трудностите, през които ще преминат. Трябва да обичат това, което правят, и да отдават цялата си любов на хората, с които работят. Моят съвет е да не се стремят да променят живота на някого, а да създадат предпоставки хората сами да променят живота си към по-добро. В нашия проект например това се случва чрез изграждане на базови качества като дисциплина, носене на отговорност, организираност и работа в екип. Много важни са и позитивните очаквания към хората, с които работят.Какво могат да научат младите хора от участието си в международен форум като Telenor Youth Summit?
Това е уникален форум, в който млади и мотивирани за развитие хора ще получат шанс да се самоусъвършенстват и да разширят мирогледа си. Вярвам, че много от идеите, споделени в рамките на форума, ще получат своята реализация. Telenor организира събитието едва за втора година и все още е рано да се види дългосрочния ефект от него. Лично аз съм убеден, че в Осло ще бъде поставено началото на много обществено значими инициативи и на прекрасно професионално развитие за тези талантливи младежи. Пожелавам им да се възползват максимално от участието си във форума, да вярват в своето призвание и да са щастливи от това, което изберат да правят.

Желаещите да се включат в конкурса могат да научат повече за него тук.

Continue Reading
Advertisement