Connect with us

Култура

How to Disappear: Финисаж на изложба в две части в Гьоте-институт България

Avatar

Публикувано

на

0 2

Фотограф на изображенията: © Боян Христов
Кредити за портрета на художничката: © Людмила Миланова, личен архив

Гьоте-институт България и художничката Людмила Миланова отправят покана за закриването на изложбата How to Disappear („Как да изчезнеш“), което ще се състои на 7-ми октомври от 19:00 часа на ул. „Будапеща“ 1.

Людмила Миланова живее и работи в Кьолн, Германия. Изложбата How to Disappear („Как да изчезнеш“) ни среща с естетически конфликти, като изкуствено срещу естествено, статично срещу подвижното, нематериално срещу материално. Проектът включва кинетичен обект, който свързва дигиталния с физическия облак, както и фотографски изображения.

Лайтмотивът на изложбата е облакът – от една страна, като природен мотив, а от друга, като метафора за дигитално свързания свят и комлексните технически системи. По случай закриването на изложбата художничката кани гости от сферите на изкуствоведството, метеорологията, екологията и дигиталната индустрия за мултидисциплинарен разговор, в който те ще представят своите гледни точки за облака – физическия, дигиталния и дори метафоричния. Чрез преплитането на различни перспективи авторката се надява тематa на изложба да придобие един по-широк спектър не само за участващите, но и за публиката.

Участници в разговора – 19:00 – 20:00 часа:

Advertisement

Богдана Паскалева – изкуствовед, литературовед и преподавател в Софийския университет с интереси в областта на теорията на образа
Мирна Матов – докторант към катедра “Метеорология и Геофизика” във Физическия факултет на Софийски Университет
Георги Костадинов – технически директор на AI imagga и kelvin health

Кратко видео послание от еколога Йенс Грьогер – старши изследовател в Öko-Institut e.V., Берлин, с фокус върху устойчиви информационни и комуникационни технологии

DENA Live Set – 20:30-21:00 часа:
Като част от финисажа певицата DENA ще представи 30-минутен сет на живо в пространството на Гьоте-институт България. ‘През лятото на 2012 година родената в България певица DENA набира популярност по целия свят със сингъла си „Cash, Diamond Rings, Swimming Pools“. През 2014 г.
представя дебютния си албум „Flash“. Две години по-късно DENA издава късометражния си албум „Trust“. В резултат на няколко артистични резиденции в Италия и работа в домашна обстановка по време на пандемията, новият ѝ късометражен, самостоятелно продуциран албум „Mixed Feelings“ излиза в края на 2021 г. От същата година DENA си сътрудничи с немския продуцент на танцова и хаус музика Lauer, с когото работят по няколко предстоящи сингъла и EP издания.

От издаването на първите си сингли насам DENA прави международни турнета, свирейки на изложби, фестивали и самостоятелни концерти из цяла Европа.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement