Connect with us

Lifestyle

How To Forget Your Past Fast в КО-ОП този уикенд

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Колажи от снимки на поп-фолк звезди и паметници от времето на комунизма ще завладеят пространството от 23 до 25 октомври

Този уикенд пространството за работа, изкуство и събития КО-ОП и платформата за фотокниги ПУК! Ви канят на поп-ъп изложба и представяне на книгата на Атанасов „How To Forget Your Past Fast“. Тя събира колажи от снимки на поп-фолк звезди и паметници от времето на комунизма, с които авторът прави коментар на безкрайния преход, разиграващ се в декора на останките от тоталитарното минало. Официалното откриване на събитието ще се състои на 23 октомври, петък от 18.00 до 21.00 часа, а изложбата с оригинални колажи от книгата може да се види в КО-ОП (бул. „Янко Сакъзов“ 17) до 25 октомври, неделя.

В рамките на събитието са планирани дискусия и уъркшоп. На 24 октомври, събота, от 16:00 часа журналистката Ирина Недева ще разговаря с културния антрополог Петя Груева, архитекта Анета Василева и Атанасов за поп-фолка, прехода и отраженията им днес. В неделя, 25-и всички желаещи може да се включат в уъркшоп с Атанасов и Красимира Буцева, в който ще се разглежда колективната памет, свързана с прехода и поп-фолк културата.

Книгата „How To Forget Your Past Fast“ е създадена като част от проекта на Никола Михов „ReForget Your Past“, в който над 30 български и чуждестранни артисти преработват екземпляри от фотокнигата му “Forget Your Past – Монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. Жанет 45, 2012). В своя вариант Атанасов заменя главите на опълченците от паметника в Стара Загора с Милко Калайджиев, Кондьо и Сашо Роман; паметника на Бузлуджа е превърнат в дискотека, където Маргините и Васил Илиев танцуват редом с Тодор Живков, а бял Мерцедес преследва Нелина в пирамидата на Гургулят.

Advertisement

„Роден съм малко след падането на комунизма, във времето на така наречения преход. Интерпретацията на книгата “Forget Your Past” визуализира появата на поп-фолка – музика, която също като паметниците, рефлектира манталитета и културата на времето, в което е създадена. Тъжен, абсурден и смешен, проектът е личен коментар върху очевидното и натрапчивото в културния пейзаж на България“, споделя авторът.

„How To Forget Your Past Fast“ е издадена от автора в лимитирано, ръчно изработено издание с тираж от 120 броя, с текст от Петя Груева. Книгата ще може да бъде закупена и в трите дни на изложбата.

Атанасов е роден през 1991 г. в София. Учи Печатна графика в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София. През 2014 г. завършва Филмовата академия в Прага (FAMU), специалност Фотография. През същата година под формата на печатно издание излиза и първият му проект – „Pray For Rain“, издаден в сътрудничество с AkinaBooks, Лондон. Работи в областта на фотографията, рисунката и фотокнигата. През последните години участва и развива различни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология.

ПУК! е платформа за фотокниги с библиотека и поп-ъп книжарница за фотокниги на български автори, създадена от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са: Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона и Триша Зиф.

За повече информация следете събитието във Facebook ТУК, а за уъркшопа ТУК.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement