Открийте ни и в

Култура

Instagram стартира функциите Reels и Music в България

MIKA

публикувано

на

Instagram стартира функциите Reels и Music в България 31

Facebook и Instagram обявиха старта в България на функцията Music в двете платформи и на Reels – в Instagram. Функционалността Reels, която ще бъде активирана тази вечер за българските акаунти, e изцяло нов начин, по който потребителите ще могат да създават съдържание във формата на кратки и забавни видеа в Instagram, както и да откриват и гледат такива.

КАКВО Е INSTAGRAM REELS?

Facebook и Instagram работят със създатели на съдържание и музика от цял свят, за да помогнат на хората да споделят как се чувстват чрез музика и видеа във всички платформи, част от семейството на Facebook.

Reels е нов начин за създаване на кратки видеа в Instagram и откриване на такива като форма на забавление. Функцията прави възможно заснемането и редакцията на до 30-секундно видео с аудио, специални ефекти и редица креативни елементи. Потребителите могат да го споделят с последователите си в своя фийд, а тези с публични акаунти могат да го направят достъпно за всички в платформата чрез новия създаден за целта Reels таб.

Instagram стартира функциите Reels и Music в България 32

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ REELS?

От тази вечер потребителите в България вече ще могат да открият Reels функцията като използват своята Instagram камера. Активирайки я, ще можете да заснемете клип директно чрез платформата или да редактирате заснето вече видео на телефона си с креативните възможностите, които предлага Reels, сред които:

  • Audio (aудио) – изберете песен от музикалната библиотека на Instagram или използвайте ваша оригинална музика, като просто запишете Reels клипче с нея. Когато споделите видео с ваше аудио, то ще бъде записано като такова и ако акаунтът ви е публичен, останалите потребители също ще могат да създават Reels клипове с вашата музика чрез бутона Use Audio (използване на аудиото), който ще се появи автоматично.
  • AR Effects (eфекти с добавена реалност) – изберете един от множеството ефекти в галерията на Instagram, създадени от платформата или от създатели на съдържание от целия свят. Така ще можете да запишете множество клипове с различни ефекти.
  • Timer & Countdown (таймер и каунтдаун) – можете също така да активирате таймер, за да запишете още по-лесно вашия клип. Когато натиснете бутона за запис, на екрана ще се появи отброяване „3-2-1“ преди да започне записа с продължителността, която сте избрали.
  • Align (подравняване) – подредете обектите от предишния си клип преди да запишете следващия, за да помогнете за създаване на по-незабележим и естествен преход между кадрите във видеата, в които сменяте своя тоалет или се включват ваши приятели, например.
  • Speed (скорост) – можете да забързате или забавите отделни части от видеото или аудиото. Това ще ви помогне да създадете т.нар. slow motion кадри или да останете в такт с музиката.
  • Touch-up (финални щрихи) – можете да добавите финални щрихи, като заглаждащ ефект (smoothing) към съдържанието си, както и да контролирате интензитета.

ФУНКЦИЯТА MUSIC ВЪВ FACEBOOK И INSTAGRAM

Българските потребители вече ще имат възможност да добавят и песни към своите снимки и видеа, които споделят като сторита във Facebook и Instagram. Те ще могат да добавят аудио и към Reels за още по-добро настроение и атмосфера на видеото.

Заедно с музикалната функция идва и стикерът за текст или т.нар. Lyrics Sticker, с който се активира показването на текста на песента на екрана, както и стикерът за въпроси Music Question Sticker. Също така вече е възможно да добавяте песни в своя профил в секциите с интереси и хобита или да запазите някое парче да стои най-горе на вашата Facebook стена. Така песента автоматично ще се пуска, когато някой отвори профила ви, и ще води и към Facebook страницата на изпълнителя на песента при клик върху аудиото.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

Излиза „Грешката“ от Ел Кенеди – любовта е гордост и наслада

MIKA

публикувано

на

от

Излиза „Грешката“ от Ел Кенеди – любовта е гордост и наслада 33

По книжарниците излезе „Грешката“ от Ел Кенеди – втора книга от бестселъровата колежанска романтична поредица „Off-Campus“.

По книжарниците можете да намерите „Грешката“ от Ел Кенеди – втора книга в поредицата „Off-Campus“ след страстния първи роман „Сделката“. „Грешката“ е колежански романс, който среща най-популярното момче в училище със срамежливата Грейс, която преобръща целия му свят.

Джон Лоугън може да има всяко момиче. С изключение на единственото, което има значение. Всичко би трябвало да е наред. Публиката на хокейните мачове е в краката му. Съучениците му го боготворят, отборът му го подкрепя, а момичетата се обръщат след него по коридора само като мине. Колежът е неговият свят, неговото кралство.

Тогава защо единственото момиче, за което мисли, когато затвори очи, е голямата любов на най-добрия му приятел? Лоугън има нужда от отвличане на вниманието. Нещо, което ще го накара да спре да мисли за единствената, която не може да има, и за мрачното бъдеще, което го очаква, след като завърши. Все пак в истинския живот никой не чака да сложи корона на главата му.

Лоугън вече е отчаян от бъдещето… и първокурсничката Грейс Айвърс се оказва добър начин да се поразсее.

Но нещата изобщо не се развиват по план. Лоугън прави огромна грешка. И преди да осъзнае какво е направил, Грейс вече бяга от него като дявол от тамян. Защо тогава той продължава да мисли за нея – вечерите носят вдъхновение, сутрините носят утеха. Може би Грейс е точно това, от което Лоугън има нужда.

Само че след колосалната му грешка нищо не може да я накара да му даде втори шанс. Лоугън не е човек, който се отказва лесно… но Грейс е готова да го накара да се потруди.

Бестселъровата авторка на романтични истории, любима на читатели от цял свят, Ел Кенеди за пръв път се появи на български език с първа част от поредицата „Off-Campus“„Сделката“. „Грешката“ е втората самостоятелна история за учениците от университета „Брайър“, където залозите са високи… и всичко е възможно.

Продължете понататък

Култура

“Просто Мат” – поглед зад затворената врата на “Просто любов” от Джесика Парк

MIKA

публикувано

на

от

“Просто Мат” - поглед зад затворената врата на “Просто любов” от Джесика Парк 34

“Просто Мат” е втората книга в поредицата “Просто любов” на американската писателка Джесика Парк, автор на обичаната “180 секунди”. Този младежки роман, написан специално за читателите, които вече познават и обичат Мат, Джули и малката Селест, идва с превод от Велин Кръстев и логото на издателство ICU.

Семейният дом на Мат Уоткинс е обитаван от призраци – тези на трагично починалия му по-голям брат, на вечно липсващите му родители и изгубената усмивка на сестра му Селест. Със сърцето на Фин сякаш спира и животът на брат му, превръщайки го от тийнейджър в Атлас, крепящ света на семейството.

Центробежната сила на въртележката от постоянни съмнения и безсънни нощи, прекарани в търсене на правилни отговори, заплашва да прекърши Мат, докато в живота на семейството не се появява харизматичната Джули. Свободолюбива и забавна, тя успява да донесе надежда в дома на Уоткинс.

Главите в “Просто Мат” са липсващите парченца от пъзела на любовта и приятелството между Мат и Джули. Те допълват красотата на една вече позната и любима история от “Просто любов”, за да представят 360-градусова панорама на влюбването.

Книгата ще плени сърцата на читателите, които се влюбиха в очарователно притеснителния математически гений Мат. Тя не просто им позволява да опознаят по-добре чувствата му, но и добавя важни щрихи от живота на семейство Уоткинс преди появата на Джули.

“Просто Мат” е подарък за нежните младежки души, които, измъчвани от несигурност, сънуват с отворени очи. Тя перфектно допълва темите за семейните взаимоотношения, за травмите и тяхното всеобхватно влияние, разкрити в “Просто любов”.

Близка до съвременния начин на общуване, книгата ще се хареса преди всичко на младите читатели, които без страх си позволяват да се потопят в чуждите емоции. Родителите, които ще си позволят да излязат от зоната си на читателски комфорт, ще успеят да надникнат зад затворените врати на тийнейджърските стаи и да преживеят трепетите на младата любов и сексуалното съзряване.

За автора:
Джесика Парк е родена в Бостън, завършва колежа Макалистър в Сейнт Пол, Минесота, с бакалавърска степен по психология. Макар да има възможност да практикува клинична психология, Парк предпочита да изследва хората чрез своите герои. Автор е на над петнадесет романа, в които присъстват теми, свързани с безпокойството и травмите в детството, психичното здраве и влиянието на социалните мрежи върху него.

Самопубликуваният ѝ дебютен роман “Просто любов” ѝ носи световна слава, но българската публика се влюбва в нея първо с трогателния “180 секунди” (ICU, 2019).

За преводача:

Велин Кръстев е роден през 2003 г. в София. Възпитаник на 164 ГПИЕ Мигел де Сервантес. Владее три езика – испански, английски и френски. Запален читател от малък, той постепенно превръща страстта си към книгите в професионално занимание. Прави своя дебют като преводач с романа “Там там” от Томи Ориндж (ICU, 2020), а с “Просто Мат” успешно поема щафетата от Елка Виденова, автор на българския превод на “Просто любов”.

Продължете понататък

Горещо