Connect with us

Интервю

Jimi Jules разкрива тайната съставка на добрия EDM звук!

Avatar

Публикувано

на

bild jimijules1 Copy

QueenPlatinum_ELIZABETH_POSTER_10_2014_02 - CopyНовият столичен клуб Queen Platinum е посветил целия месец ноември на електронната музика. Тематичните партита ще включват актуални имена от световната хаус, минимал, техно и EDM сцена.
Специален гост на официалното откриване на клуба ще бъде швейцарецът Jimi Jules, който завладя европейската клубна сцена и класации с ремикса на парчето Pushing On. Jimi Jules е един от най-големите продуценти и музиканти на Швейцария, който често е описван като смесица от Майлс Дейвис и Хърби Ханкок. Jules може да се похвали с безкраен репертоар от невероятни хаус мелодии. Изключителната енергия, умение и удоволствие, с които застава зад пулта, го превръщат в един от резидентите на популярния Hive Club в Цюрих. Jimi има слабост и към лайв изпълненията – свири и в собствена си банда „Le tamer“, което обяснява и енергичното му и запомнящо се поведение на сцената.

Имаме удоволствието да се срещнем и да разговаряме с него и да се възхитим на страхотната му музикална култура.

Привет, Jimi! Разкажи ни малко повече за себе си и за това как музиката се превърна в център на живота ти?

Привет, MIKA! Музиката винаги е била част от живота ми. Роден съм в семейство на класически музиканти. Чичовците ми са музиканти към операта в Цюрих, а леля ми е певица. Започнах да свиря на тромпет, когато бях на 3 години, а когато станах на 14 замених тромпета с туба. По това време, вече бях започнал да пиша песни на китара и пиано за различни рок и поп проекти. В периода между 16-19 години дори бях член на няколко групи, но това не отговаряше съвсем на моите стремежи, затова се записах да уча джаз пеене в Университета за Изкуство и Наука в Цюрих.
Трябва да си призная, че всичко, което съм правил е било стъпка към продуцирането на електронна музика. Един съвсем нов и различен свят се разкри пред мен, когат о си купих първият софтуер за електронна музика и започнах да продуцирам. Началото не беше лесно, но след 5 години вече Logic, Ableton и Pro Tools бяха неразривна част от моят живот. Освен това защитих магистратура със специалност музикално продуциране.

Кой е оказал най-голямо влияние върху теб?

О, това е един много добър въпрос. Мисля, че първият човек, изиграл голяма влияние в живота ми на артист, е моят дядо, който ми подари първият ми тромпет. Чичовците ми пък ме въведоха в света на класическата музика, фънка и джаза. Осъзнавам, че най-голямо вдъгновение съм получавал от майка си. Тя беше единствената, която не не свиреше на инструмент, но обожаваше да слуша рок и пънк. Накрая трябва да изразя задоволството си от познанството си с Dominik (Prince Boogie), Domenico (High Heels Breaker) и Olli (Oliver $) и Hive club, които ме въведоха в огромния свят на електронната музика. Не на последно място трябва да спомена приятелката ми, която ми показа обширен спектър от естествен минимал и техно звук.

Кой е твоят любим собствен трак?

Нямам любим трак. По-скоро имам любими звучения. В момента обожавам да свиря на барабани с клечки за суши. Kalabrese (един от моите ментори) ми показа съвсем нов метод за звукоизвличане от барабани, перкусии и чинели, използвайки суши клечки. Колкото и да звучи авангардно, този метод дава нови перспективи що се отнася до звукоизвличане от високи честоти.

Какво беше първото ти студио?

Нямах такова! И сега нямам в интерес на истината. Използвам една стара стая, в която колекционирам инструменти от последните 26 години. Сред тях са един стар лаптоп, ME Fireface, няколко микрофона и моите специални слушалки. Освен тях притежавам още и няколко направени от самият мен шейкъри и инструменти.

Advertisement

Kои са plug-ins и synth-овете, с които предпочиташ да работиш?

Харесвам почти всички plug-ins от сета на Universal Audio, започвайки от Manley и Neve и завършвайки с Lexicon reverb.

bild_jimijules3 - Copy

Когато започнеш работа върху нов трак, как можеш да си сигурен, че работиш в правилната посока?

Веднага отговарям – тактувам ли си с глава, значи съм на прав път.

В какво се крие разликата между доброто и страхотното парче?

Доброто парче носи в себе си усещането за времената, с които го обвързваме – дали това са били трудни и безпарични дни, или тъкмо обратното – дни на благоденствие и щастие. Страхотното парче освен това носи една неотмираща актуалност – то продължава да се зарежда с нови емоции и нови усещания.

Каква е съдбата на траковете, които не стигат до публиката? Получават ли втори шанс?

Не. Имам много нереализирани тракове, които никога няма да видят бял свят, но мисля, че с всеки нереализиран трак, човек научава много повече за мелодията, звука и себе си, отколкото, с който и да е било друг успешен.

QueenPlatinum_BANNER_JIMI_728x90

Кое е твоето най-голямо музикално откритие?

Моята приятелка! Според мен тя е най-добрият AR, за който всеки лейбъл би мечтал. Не познавам друг като нея, който да има такъв завършен вкус за звук и мелодичност.

Advertisement

Очакваме с нетърпение да чуем какво си ни приготвил за откриването на Queen Platinum club! Обзалагаме се, че ще е нещо страхотно! Каква е тайната съставка?

Много истинска любов.

Как би определил стила си с три думи?

Любов!

Благодарим ти, Jimi!

Нямаме търпение вече да видим този завършен музикант и естет на пулта на Queen Platinum club и броим оставащите няколко дни. Организаторите на вечерта обаче са подготвили още много изненади. Към вечерта на 1-ви ноември, носеща тематичното заглавие House Gangsters, ще се присъедини един от доайените на българската електронна сцена Juan Alvarez, както и съмишлениците му Vida и VLD.

Играй и спечели една от четирите покани, любезно предоставени от клуб Queen Platinum, и бъди на грандиозното откриване на клуба!

Това може да стане като до 30 октомври 2014 (12:00 ч) попълниш отговориш на следния въпрос.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement