Открийте ни и в

Lifestyle

Как 2020 промени подаръците ни

MIKA

публикувано

на

Все повече потребители в Европа пазаруват с кауза – в подкрепа на местната общност и малкия бизнес, както и стоки, печалбата от които отива за благотворителни организации, според данни на Mastercard

Коледните празници през 2020 са по-тихи и спокойни отвсякога, а потребителите търсят най-смислените подаръци за своите близки, в които ще вложат по-малко средства, но повече от себе си. Най-новото проучване на Mastercard разкрива резултати, които говорят за една по-смирена Коледа. 2020 година е накарала над 77% от потребителите в Европа да се замислят за важните неща в живота, а 65% казват, че ще са по-внимателни в пазаруването по празниците.

Докато 58 на сто от потребителите казват, че свиват бюджета след трудната година, над половината (51 на сто) казват, че влагат повече лично отношение в подаръците и 45 на сто прекарват повече време в изработването или избора на подарък.

Предизвикателната 2020-а е накарала хората да се замислят повече за другите, като 17% са започнали да подкрепят различни благотворителни каузи или да правят подаръци на непознати, като начин да помогнат на по-нуждаещите се. Почти половината (48%) от европейците са закупили стоки, печалбата от които отива в подкрепа на кауза, a 14% са дарили директно на благотворителна организация. Още 19% са закупили благотворителни коледни картички тази година.

Европейците са по-внимателни и за това къде пазаруват – всеки втори се старае да подкрепя собствената си общност: малки производители и магазини, крафтъри, местни артисти и т.н. 59% пазаруват локално, като начин да помогнат за възстановяването на общността, 44% са закупили подаръчни карти от местния малък бизнес, 61% ще направят коледния си пазар от местен магазин. Кошници с лакомства (38%), уелнес подаръци (37%), фотографии и фотокниги  (35%) оглавяват списъка на най-смислените подаръци за 2020 г., последвани от подаръци – преживявания с близките (32%) и персонализирани декорации за дома (26%).

„За много от нас Коледа без съмнение ще изглежда съвсем различно тази година. 2020 г. е предизвикателно време за всички, затова в България коледните подаръци, които Mastercard ще направи на своите безценни партньори, съдържат продукти от значими локални каузи и малки производители, които се нуждаят от подкрепа.“, коментира Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово, и допълва: „Малкият бизнес е гръбнакът на европейската икономика, така че пазаруването на местно ниво е от изключително значение, не само за подпомагане възстановяването на нашата местна общност, но и на икономиката като цяло. Koледната кошница на Mastercard съдържа книги от български автори, мед от семейни кошери, ръчно направени играчки от ръцете на майки неравностойно положение и продукти на други родни смели и неуморни хора, на които се възхищаваме. “

ТОП 5 СМИСЛЕНИ ПОДАРЪЦИ, СЕЛЕКЦИЯ НА Mastercard ЗА БЪЛГАРИЯ

  1. Kолет за близък в чужбина с български био вкусове „Вкусът на дома“ тук.
  2. Осиновяване на кошер и спасяване на пчели от български семейни пчелари тук.
  3. Ръчно направени играчки от майки на деца с увреждания на Оле Мале тук.
  4. Книги от онлайн книжаница BookTrips, с които ще пътувате дори сега с въображението си тук.
  5. Коледно меню (за София) oт Mastercard TasteBox от Шеф Андре Токев и DiVino с поръчка за вкъщи, за да подкрепиш ресторантите, когато са затворени

ТОП 5 СМИСЛЕНИ ПОДАРЪЦИ В ЕВРОПА (по данни от проучването)

  1. Домашна кошница с лакомства (38%)
  2. Семейни преживявания (32%)
  3. Илюстрации или картини (15%)
  4. Персонално стихотворение или разказ (12%)
  5. Настолни игри (11%)

За проучването:

Independent research company Fly Research questioned 16,000 adults across 15  countries in November 2020. Проведено от независимата социологическа агенция Fly Research, сред 16 000 възрастни (18+) в 15 европейски държави през ноември 2020.

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com е водеща технологична компания в индустрията за глобални плащания. Mисията на компанията е да насърчава хората, търговците, правителствата и бизнеса в дигиталната икономика, така че да реализират пълния си потенциал. Mastercard предоставя добавена стойност и се стреми да включи всеки, навсякъде, по всяко време и при възможно най-улеснен, сигурен, интелигентен и достъпен начин за трансакции. Иновациите и решенията на Mastercard се базират на сигурни мрежи за пренос на данни, на стратегически партньорства, страст за безценни преживявания и етична култура, активни в 210 държави и градящи устойчив свят и равни възможности за всички. Последвайте ни в Twitter @MastercardNews, включете се в нашата дискусия в Beyond the Transaction Blog и последвайте последните новини на Engagement Bureau.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

“Прилепите: ужас и разум” – премиера и дискусия за науката и културата

MIKA

публикувано

на

от

На 30 януари от 17.00 ч. онлайн във фейсбук каналите на Културния център на Софийски университет и ОСАИК „36 маймуни“, както и на 36 monkeys в youtube, ще се състои премиера и дискусия върху документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Събитието под надслов “Прилепите: ужас и разум” е посветено на нуждата от по-широк дебат за ролята на съвременната наука и изкуствата в постигането на истината и борбата срещу популярните митове.

С най-новия си видео-проект артистите от екипа на „36 маймуни“ представят смелите хипотези на прилеполога Антония Хубанчева, които докторантката на БАН, влюбена в летящите бозайници, в момента доказва с експериментите си. От филма научаваме още как се допълват професионалните занимания на учените и артистите, как различните науки си помагат и какво мислят учените за връзката между пандемията и прилепите.

Изобразявани от векове в ключа на зловещото, в последната година прилепите станаха и обект на истерия като един от потенциалните източници на заразата с COVID-19. Тези забележителни – и застрашени създания обаче, изумяват не само хората на изкуството, но и учените, които разкриват все по-интересни факти за тях. В “Прилепите: ужас и разум”, заедно с изявени изследователи и артисти, ще съпоставим популярния образ на летящите бозайници с научното знание и ще попитаме: на какво се дължи лошият им имидж? И възможно ли е в епохата на постистината културата и изкуствата да съдействат за връщането на доверието в науката?

Участие в събитието ще вземат Антония Хубанчева, еколог, прилеполог и комуникатор на науката, докторант към Института по орнитология „Макс Планк“ и към БАН, съавтор и научен консултант на филма „В малкия голям свят на прилепите“; Гергана Димитрова, режисьор и сценарист; проф. Леандър Литов от катедра Атомна физика (СУ), ръководител на екипа от български учени в ЦЕРН; доц. Николай Симов, ентомолог от Националния природонаучен музей при БАН; Ивайло Миленков, физик и композитор; и гл. ас. Кирил Василев от катедра Културология (СУ), експерт в област визуални изкуства. Модератор на събитието ще бъде проф. Александър Кьосев, преподавател по история на модерната култура в катедра Културология и Директор на Културния център на СУ.

Събитието ще започне в 17.00 ч. с премиера на филма и ще продължи с дискусията от 17.45 ч. 

„Прилепите: ужас и разум“ се организира от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и Културния център на СУ „Свети Климент Охридски“.

Осъществява се с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и е част от проекта “Нощта на прилепите”, финансиран от Програма „Култура” на Столична община. Партньори на проекта са Институтът по орнитология „Макс Планк“ и Национален природонаучен музей към БАН. С любезното съдействие на федерация “Зелени Балкани”.

Продължете понататък

Lifestyle

KLM с екип за бързо тестване на пътници на Летище София

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Екипът работи от 23 януари в помощ на пътниците

Международната авиокомпания KLM създаде организация за бързо тестване на пътуващите към Нидерландия на Терминал 2 на летище София. Улеснението за пътниците е въведено от 23 януари 2021 г., като началото на работния ден за специалистите на гишето е 3:00, а краят настъпва след като са отпътували всички предвидени полети за Амстердам. Мобилната станция за тестване е разработена в сътрудничество с лаборатория Геника. Авиопревозвачът съветва всички свои клиенти предварително да направят регистрация за тест на онлайн платформата: https://web.genica.bg/register.

Нововъведението е вследствие на обявените от  Кралство Нидерландия по-строги мерки с цел ограничаване разпространението на COVID-19. Според новия режим за влизане в страната, всички пътници използващи въздушен или морски транспорт и идващи от държави с червен или жълт код, трябва да преминат през „двойно тестване“. То се състои в представянето пред властите на отрицателен PCR-тест направен до 72 часа преди полета, както и отрицателен бърз тест направен до 4 часа преди полета. Той може да бъде антигенен, RT-LAMP, молекулярен, NAAT, TMA или ID NOW тест.

Спазвайки заповедта на нидерландските власти, от 23 януари 2021 г. KLM временно преустановява превоза на пътници със свои граждански полети от Обединеното Кралство, ЮАР и страните от Южна Америка (Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай и Венецуела).

Към момента, полетите превозващи пътници към тези дестинации, се изпълняват по график и няма да бъдат засегнати от новите рестрикции, а с обратните полети се превозва само карго.

Пътуването от страни определени за безопасни остава непроменено.

От началото на пандемията, основен приоритет на KLM e опазването на здравето на пътниците и служителите на компанията. За целта са предприети редица мерки, сред които въвеждане в експлоатация на HEPA филтри, осигуряващи пречистване на въздуха и 99,99% ефективност при унищожаването на бактерии и вируси. Стриктно се контролира и правилното използване на личните предпазни средства, които покриват носа и устата.  Спазването на тези мерки позволи на авиокомпанията успешно да поддържа не само голям брой от своите  редовни полети, но и полети за репатриране, специализирани и за превоз на товари.

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Обществопреди 1 седмица

Изд. ЕРА представя “В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата”

Lifestyleпреди 1 седмица

Turkish Airlines предлага 20% отстъпка за студенти

Tехнологиипреди 1 седмица

Всички смартфони Nokia са с отстъпки до 100 лв. в онлайн магазина на VIVACOM

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

Marto G и LoRa със стоплящ сърцата хит

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Горещо