Connect with us

Tехнологии

Kардио център Понтика прилага методът за цитратна антикоагулация

Avatar

Публикувано

на

Острата бъбречна недостатъчност е сериозен медицински проблем, свързан с много рискове за пациентите. Най-тежките форми на този синдром налагат прилагането на извънтелесни методи за очистване на кръвта, т.нар. бъбречна заместителна терапия, каквато е продължителната вено-венозна хемодиафилтрация. Тази процедура изисква използването на медикаменти (антикоагуланти), които предотвратяват съсирването на кръвта. Антикоагулацията може да доведе до развитие на значими кръвоизливи, които могат да бъдат животозастрашаващи при тежко болни пациенти.

Прилагането на цитратна антикоагулация предотвратява развитието на това усложнение и намалява рисковете за пациента.

На 16.07.14 за първи път в България,с помощта на г-н Едвин Ван Веен – ръководител обучение на световния лидер в областта на бъбречно заместителната терапия – компанията – Бакстер-Гамбро и екип на интензивното отделение на СБАЛК Понтика, воден от доктор Николай Увалиев, се осъществи цитратна антикоагулация. Процедурата протече успешно и пациентът е в стабилно състояние, в процес на рехабилитация.

Г-н Ван Веен потвърди, че лекарите от интензивното отделение на СБАЛК Понтика имат необходимите теоретични и практически знания за използването на цитратна антикоагулация и по този начин покриват световните препоръки и критерии за безопасност при бъбречно заместителна терапия.

Continue Reading
Advertisement