Открийте ни и в

Култура

Kукления музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“ приключенстват с деца и родители oт България

Avatar

публикувано

на

Kукления музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“ приключенстват с деца и родители oт България 145

снимка: ПР

Трима чудати приятели поеха на път със своето вълшебно и приключенско корабче. Те искат да достигат до децата от малки и големи кътчета на България, за да им разказват за великата сила на смелостта, за това как с приятелите лесно и весело се преодоляват страховете и колко вълнуващо е да следваш порива на своето сърце. Тази година техният маршрут се обогати с още дестинации и все повече деца научиха за силата и смелостта, с която преодоляват всяко предизвикателство по своя път. Започнал от София и завършил в Бургас приключенският маршрут на тримата приятели премина през Стара Загора, Казанлък, Плачковци, Сунгурларе, Айтос, Ахтопол, Созопол. Осъществиха и приказно пътуване до Родопите, където гостуваха на децата в село Добралък благодарение на фестивала „Да шепнеш миналото, да докосваш бъдещето”.

Като любители на морските пътешествия те пуснаха котва в Община Бургас, и се срещнаха с децата от кв. Лозово, кв. Черно море, кв. Рудник, кв. Долно Езерово, кв. Горно Езерово, кв. Победа, село Равнец, село Брястовец, гр. Българово. Те бяха и специални гости на Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Стара Загора и Дневен център за деца с увреждания „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Бургас. По покана на младия и вдъхновяващ екип на Народно читалище „Синева – 2020“ тримата разказаха своята история и на децата в гр. Синеморец. Заключителното представление от тазгодишното турне на тримата герои от „Роден под щастлива звезда“ се случи на сцена „Охлюва“ (Културен център „Морско казино“) в град Бургас, където си пожелаха с деца и родители до нови срещи и през следващото лято.

Kукления музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“ приключенстват с деца и родители oт България 146

снимка: ПР

Кукленият музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда” е по текстове на финландската писателка Туве Янсон с авторската драматизация и режисура на актрисата Маргарита Петрова. Героите и техният вълшебен свят са създадени от сценографа Здравка Кантарева. Песните и музиката са дело на Милена Великова и Сиана Атанасова. Цялостната творческа програма, създадена от артистите, предоставя възможност за докосване до магията на театралното и музикалното изкуство.

„Роден под щастлива звезда“ е споделено творческо пространство, където децата и артистите се срещат по уникален начин. Тази година в пътешествието се включиха и гост-артистите Стефан Петров (китара) и Божана Славкова (флейта) от град Бургас, с които вбъдеще приключенията на тримата герои ще бъдат още по-вълнуващи и магически. Изпълнените до този момент вече 50 представления в различни малки и големи населени места в страната предизвикаха интереса на детската публика и трайно ангажираха деца и родители към темата за доброто, приятелството, екипната работа, съпричастността, смелостта да следваш и реализираш желанията и мечтите си. След всяко представление децата и техните родители научаваха тайната по създаването на вълшебния декор и куклите и сътворяваха своя 3D картичка с мотив от спектакъла в творческото ателие на Здравка Кантарева – сценограф на „Роден под щастлива звезда“.

Снимки и видеа от вълнуващите срещи на артистите с децата, както и предстоящите приключения ще откриете на Facebook страницата на „Приключения с кораб“: Приключения с кораб | Facebook

Реализирането на представленията от тазгодишния приключенски маршрут на „Роден под щастлива звезда“ се осъществиха с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, Община Бургас и с партньорството на Фондация за изкуство и култура „Пространства“ и Сдружение „Открити пространства“.

Реклама