Connect with us

Интервю

Kalyas – българският Робин Худ, който вярва в бирата

Avatar

Публикувано

на

11349961 394871614051154 1217900044 n

Здравейте, днес ви представяме Антоний Ласкин, поизвестен като Kalyas. Той е бил водещ на „Сговорни дефекти”, а сега води „Народни Хранители” по радио РЕАКЦИЯ (reakcia.net). Прави култови партита от типа на NO BASS NO FUN” със Selector Lazy Face и месечните партита в Barfly – PARTY ANIMALS DELIGHT.

– Здравей, Кalyas! Как се чувстваш в тези дни, изпълнени с много слънце и позитивизъм?

– Здрасти. Чувствам се с една идея по-зле отколкото в онези дни, изпълнени с много сняг и студ.

 

– Откъде дойде идеята за името Kalyas?

Advertisement

– Идеята дойде някъде около Крапец. Корени се от неприятната ми фамилия. Ако някой се сети каква е връзката, не печели нищо, затова и ще си кажа – тъпо е да се обръщаш към някого на фамилно име при положение, че човекът си има собствено. И понеже милите ми приятели (официално нямам такива) знаеха как да ми вдигнат кръвното, в един момент решиха да ми разкатаят фамилията и да ме наричат Каляскин, след това на галено Каляс, което взе, че ми хареса и ей го е –  Kalyas.

 

– Кой е Антоний Ласкин с две-три изречения? Как би се описал?

– Красив, умен, очарователен, остроумен, скромен и леко космат. Българският Робин Худ – крадне от всички и раздава на себе си.

 

Advertisement

– Разкажи ни малко повече с какво се занимаваш извън радио Реакция?

– Малко или повече се занимавам с интелектуален труд. И злоупотребявам. Пускайки и непускайки музика.

 

– Как попадна в радио Реакция?

– Реакция е мястото, което ми отвори очите за адски много неща. Създадоха го няколко много готини човека и един не чак толкова готин. Идеята беше студентите не само по Журналистика и не само от СУ да имат поле за изява, стига да  го искат. Държа да отбележа, че все още всеки, който иска и смята, че може да допринесе за пъстротата на онлайн ефира ни, е добре дошъл. Контактувайте с нас чрез Фейсбук страницата ни ;).

Advertisement

Аз се озовах там по покана на две мои преподавателки, които бяха изключително впечатлени, че двама студенти, желаещи да стават телевизионери, са спечелили награда за радиорепортаж. Единият съм аз, а за другия… Ще разкажа след малко.

 

– Как се зародиха „Сговорни дефекти”?

– Сговорни дефекти е безполово заченатата рожба на ония двамата от предишния въпрос. Още преди студентството съдбата ме срещна с Атанас Куцев, който е ебати пича. Понастоящем е един от двамата идеолози на проекта Sofia Monsters, freelance фотограф и оператор. С няколко авери си направиха и Remove Remove Productions (чекераут), а съвсем наскоро издаде и книга. Мисля, че в момента няма гадже, така че, ladies, не се офлянквайте! 😀
Заглавието на предаването дойде от факта, че и двамата изпитваме затруднения да произведем някои звуци, колкото и абсурдно да звучи това за радиоводещи, а играта на думи си дойде отръки. Предаването беше предимно публицистично, наблягахме на култура и социални теми, чат-пат се отплесвахме и към политиката, ама за кратко.

 

Advertisement

– Защо го прекратихте?

– В началото имаше страшна химия и много добре се допълвахме като ефирна двойка, но с течение на времето всеки започна да се занимава с доста странични дейности, следователно времето ни да се виждаме намаля драстично, от което пострада и подготовката за отделните броеве на Дефектите. Общо взето, предаването се оказа нещо като трамплин, колкото и клиширано да звучи, и за двама ни. Затова и преди малко казах, че радиото яко ми отвори очите. И така, творческите ни пътища с Наката леко се разделиха, но хубавото е, че не повлия на дружбата ни 😀 Предполагам, че в един хубав момент пак ще родим нещо айляшко.

 

– Ами Народни Хранители?

– В последната една година ми се откри повече свободно време и реших да се завърна в радио Реакция с нещо мое си. Концепцията е подобна на тази на Сговорни дефекти, обаче с времето натрупах доста жлъч у себе си и сметнах за нужно да я изливам някъде, а Реакция е най-подходящото, може би единствено, място за това. Помагат ми двама много близки приятели със своите рубрики. В тоя ред на мисли, търся си още хора, които да произвеждат рубрики под шапката на Народни хранители, та… пишете ни! 😀

Advertisement

 

– Как се запали да пускаш музика?

– Пак радиото е виновно. Някъде около половин година след създаването му започнахме да организираме индустриални партита на Реакция в едно хале в с. Пролеша, близо до София. Участваха наши приятели DJ-и и банди. Имаше една група Booze Brothers, не знам къде се затриха тия пичове. Както и да е, през 2011 там си заснеха първия клип, когато свириха заедно със Skre4 (и те не се чуват напоследък). С наближаването на първия рожден ден на радиото на Стелите от Центрофуга им дойде идеята на рождения ни ден, вместо да ангажираме други хора, направо ние да си пускаме музика. Идеята ми се стори много яка, защото така отивам на парти и слушам това, което мен ме кефи. А когато и хората пред теб се раздават, значи всичко е точно. И така с двете Стели и Наката направихме Reaction Selecta Crew. Постепенно другите се отказаха, както и аз за известно време, но сърбежът си остана и нещата пак потръгнаха.

 

– Как се зароди идеята за поредицата от партита в Четири стаи „No Bass No Fun”? Смятате ли да обиколите други градове освен София? 

Advertisement

– Идеята си е на Lazy Face доста преди двамата да започнем всеки месец да се тресем в Стаите. Той стартира тази поредица преди 2 години, ако не се лъжа, като гости му бяха различни DJ-и. Сега се сещам за Samity и Brmbaras, но може да има и други. А колаборацията между нас се зароди отново в Четири стаи на партито по повод 5 години Lazy Face. Останахме доволни от това как си „подавахме топката” и просто си казахме „продължаваме напред”! Смятаме да обикаляме и други градове, но ще видим дали, кога и къде ще ни излязат сметките.

 

– А как стигнахте до Party Animals’ Delight в Barfly?

– The Barfly е едно супер приятно местенце, а хората, които се грижат за него, винаги те предразполагат да си изкараш добре там. Всъщност зад Barfly стоят тези, които преди това въртяха клуб Twins, където също много обичах да ходя. И понеже така и така се очертаваше всеки месец да пускам там, сметнах за правилно да се възползвам от предоставения терен и айляшка атмосфера. Всяко издание на Party Animals’ Delight е посветено на различни стилове музика. Тези 5-6 месеца доста ме развиха – чисто технически, а и като обогатяване на селекцията, защото се набърках в някои стилове като например фънка, в които нямам кой знае колко богати познания и изискваха по-сериозна подготовка. Наесен продължаваме и аз не знам с какво…

 

Advertisement

– От какво се вдъхновяваш?

– Трудно се вдъхновявам, колкото и странно да звучи. Затова и нещата, които ме вдъхновяват, са супер различни. Може би на най-преден план е музиката. Различните стилове влияят на различните чакри 😀

 

– В какво вярваш?

Вярвам в бирата. Сигурен съм, че съществува, защото, ако я подцениш – на следващия ден страдаш…

Advertisement

 

– Бъдещи партита и проекти?

– Оха, бъдещи творчески планове! Засега се очертава едно парти с Lazy в края на юли, ама няма да издавам подробности, защото все още няма нищо сигурно. Иначе в момента се опитвам някак да разцепя монопола на определени DJ-и по морето (пичове, дайте малко и на нас, не толкова извьестните 😉 ) и да се внедря тук-таме за някоя приятна вечеринка. Надявам се скоро да има добри новини. Тук е моментът да бъда адски жалък и да се обърна към съдържателите на барове по морето – хора, готин съм, вземете ме! 😀

От септември нататък съм си наумил сериозно да се заема с организирането на поредица „Народни хранители” партита, които ще са изцяло насочени към хип-хопа. Вече имаше две такива – получиха се доста добре, благодарение най-вече на пичовете от So Called Crew, които мачкат на сцената като Русев в кеча. Чуйте ги!

 

Advertisement

– Какво е музиката за теб?

– Съчетана с някои определени хора, някой-друг джойнт, локация извън София и подходящ градус, е кажи-речи всичко. Тогава и в останалите моменти е вдъхновение.

 

– Финални думи, моля! Пожелание, девиз, каквото ти е на душата 😀

– Пиша „к*р” и си тръгвам.

Advertisement

 

Интервюто взе Яна КИРИЛОВА

Continue Reading
Advertisement