Открийте ни и в

Интервю

Kalyas – българският Робин Худ, който вярва в бирата

MIKA

публикувано

на

Здравейте, днес ви представяме Антоний Ласкин, поизвестен като Kalyas. Той е бил водещ на „Сговорни дефекти”, а сега води „Народни Хранители” по радио РЕАКЦИЯ (reakcia.net). Прави култови партита от типа на NO BASS NO FUN” със Selector Lazy Face и месечните партита в Barfly – PARTY ANIMALS DELIGHT.

– Здравей, Кalyas! Как се чувстваш в тези дни, изпълнени с много слънце и позитивизъм?

– Здрасти. Чувствам се с една идея по-зле отколкото в онези дни, изпълнени с много сняг и студ.

 

– Откъде дойде идеята за името Kalyas?

– Идеята дойде някъде около Крапец. Корени се от неприятната ми фамилия. Ако някой се сети каква е връзката, не печели нищо, затова и ще си кажа – тъпо е да се обръщаш към някого на фамилно име при положение, че човекът си има собствено. И понеже милите ми приятели (официално нямам такива) знаеха как да ми вдигнат кръвното, в един момент решиха да ми разкатаят фамилията и да ме наричат Каляскин, след това на галено Каляс, което взе, че ми хареса и ей го е –  Kalyas.

 

– Кой е Антоний Ласкин с две-три изречения? Как би се описал?

– Красив, умен, очарователен, остроумен, скромен и леко космат. Българският Робин Худ – крадне от всички и раздава на себе си.

 

– Разкажи ни малко повече с какво се занимаваш извън радио Реакция?

– Малко или повече се занимавам с интелектуален труд. И злоупотребявам. Пускайки и непускайки музика.

 

– Как попадна в радио Реакция?

– Реакция е мястото, което ми отвори очите за адски много неща. Създадоха го няколко много готини човека и един не чак толкова готин. Идеята беше студентите не само по Журналистика и не само от СУ да имат поле за изява, стига да  го искат. Държа да отбележа, че все още всеки, който иска и смята, че може да допринесе за пъстротата на онлайн ефира ни, е добре дошъл. Контактувайте с нас чрез Фейсбук страницата ни ;).

Аз се озовах там по покана на две мои преподавателки, които бяха изключително впечатлени, че двама студенти, желаещи да стават телевизионери, са спечелили награда за радиорепортаж. Единият съм аз, а за другия… Ще разкажа след малко.

 

– Как се зародиха „Сговорни дефекти”?

– Сговорни дефекти е безполово заченатата рожба на ония двамата от предишния въпрос. Още преди студентството съдбата ме срещна с Атанас Куцев, който е ебати пича. Понастоящем е един от двамата идеолози на проекта Sofia Monsters, freelance фотограф и оператор. С няколко авери си направиха и Remove Remove Productions (чекераут), а съвсем наскоро издаде и книга. Мисля, че в момента няма гадже, така че, ladies, не се офлянквайте! 😀
Заглавието на предаването дойде от факта, че и двамата изпитваме затруднения да произведем някои звуци, колкото и абсурдно да звучи това за радиоводещи, а играта на думи си дойде отръки. Предаването беше предимно публицистично, наблягахме на култура и социални теми, чат-пат се отплесвахме и към политиката, ама за кратко.

 

– Защо го прекратихте?

– В началото имаше страшна химия и много добре се допълвахме като ефирна двойка, но с течение на времето всеки започна да се занимава с доста странични дейности, следователно времето ни да се виждаме намаля драстично, от което пострада и подготовката за отделните броеве на Дефектите. Общо взето, предаването се оказа нещо като трамплин, колкото и клиширано да звучи, и за двама ни. Затова и преди малко казах, че радиото яко ми отвори очите. И така, творческите ни пътища с Наката леко се разделиха, но хубавото е, че не повлия на дружбата ни 😀 Предполагам, че в един хубав момент пак ще родим нещо айляшко.

 

– Ами Народни Хранители?

– В последната една година ми се откри повече свободно време и реших да се завърна в радио Реакция с нещо мое си. Концепцията е подобна на тази на Сговорни дефекти, обаче с времето натрупах доста жлъч у себе си и сметнах за нужно да я изливам някъде, а Реакция е най-подходящото, може би единствено, място за това. Помагат ми двама много близки приятели със своите рубрики. В тоя ред на мисли, търся си още хора, които да произвеждат рубрики под шапката на Народни хранители, та… пишете ни! 😀

 

– Как се запали да пускаш музика?

– Пак радиото е виновно. Някъде около половин година след създаването му започнахме да организираме индустриални партита на Реакция в едно хале в с. Пролеша, близо до София. Участваха наши приятели DJ-и и банди. Имаше една група Booze Brothers, не знам къде се затриха тия пичове. Както и да е, през 2011 там си заснеха първия клип, когато свириха заедно със Skre4 (и те не се чуват напоследък). С наближаването на първия рожден ден на радиото на Стелите от Центрофуга им дойде идеята на рождения ни ден, вместо да ангажираме други хора, направо ние да си пускаме музика. Идеята ми се стори много яка, защото така отивам на парти и слушам това, което мен ме кефи. А когато и хората пред теб се раздават, значи всичко е точно. И така с двете Стели и Наката направихме Reaction Selecta Crew. Постепенно другите се отказаха, както и аз за известно време, но сърбежът си остана и нещата пак потръгнаха.

 

– Как се зароди идеята за поредицата от партита в Четири стаи „No Bass No Fun”? Смятате ли да обиколите други градове освен София? 

– Идеята си е на Lazy Face доста преди двамата да започнем всеки месец да се тресем в Стаите. Той стартира тази поредица преди 2 години, ако не се лъжа, като гости му бяха различни DJ-и. Сега се сещам за Samity и Brmbaras, но може да има и други. А колаборацията между нас се зароди отново в Четири стаи на партито по повод 5 години Lazy Face. Останахме доволни от това как си „подавахме топката” и просто си казахме „продължаваме напред”! Смятаме да обикаляме и други градове, но ще видим дали, кога и къде ще ни излязат сметките.

 

– А как стигнахте до Party Animals’ Delight в Barfly?

– The Barfly е едно супер приятно местенце, а хората, които се грижат за него, винаги те предразполагат да си изкараш добре там. Всъщност зад Barfly стоят тези, които преди това въртяха клуб Twins, където също много обичах да ходя. И понеже така и така се очертаваше всеки месец да пускам там, сметнах за правилно да се възползвам от предоставения терен и айляшка атмосфера. Всяко издание на Party Animals’ Delight е посветено на различни стилове музика. Тези 5-6 месеца доста ме развиха – чисто технически, а и като обогатяване на селекцията, защото се набърках в някои стилове като например фънка, в които нямам кой знае колко богати познания и изискваха по-сериозна подготовка. Наесен продължаваме и аз не знам с какво…

 

– От какво се вдъхновяваш?

– Трудно се вдъхновявам, колкото и странно да звучи. Затова и нещата, които ме вдъхновяват, са супер различни. Може би на най-преден план е музиката. Различните стилове влияят на различните чакри 😀

 

– В какво вярваш?

Вярвам в бирата. Сигурен съм, че съществува, защото, ако я подцениш – на следващия ден страдаш…

 

– Бъдещи партита и проекти?

– Оха, бъдещи творчески планове! Засега се очертава едно парти с Lazy в края на юли, ама няма да издавам подробности, защото все още няма нищо сигурно. Иначе в момента се опитвам някак да разцепя монопола на определени DJ-и по морето (пичове, дайте малко и на нас, не толкова извьестните 😉 ) и да се внедря тук-таме за някоя приятна вечеринка. Надявам се скоро да има добри новини. Тук е моментът да бъда адски жалък и да се обърна към съдържателите на барове по морето – хора, готин съм, вземете ме! 😀

От септември нататък съм си наумил сериозно да се заема с организирането на поредица „Народни хранители” партита, които ще са изцяло насочени към хип-хопа. Вече имаше две такива – получиха се доста добре, благодарение най-вече на пичовете от So Called Crew, които мачкат на сцената като Русев в кеча. Чуйте ги!

 

– Какво е музиката за теб?

– Съчетана с някои определени хора, някой-друг джойнт, локация извън София и подходящ градус, е кажи-речи всичко. Тогава и в останалите моменти е вдъхновение.

 

– Финални думи, моля! Пожелание, девиз, каквото ти е на душата 😀

– Пиша „к*р” и си тръгвам.

 

Интервюто взе Яна КИРИЛОВА

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Интервю

Виктория Терзийска – Величкова: „Смятам, че нашите медици са изключителни професионалисти“ 

MIKA

публикувано

на

от

снимка :ПР

Какво е да дадеш нов живот след 40-годишна възраст и забравя ли се така вълнуващият за всички бъдещи майки момент – раждането на детето?  За предизвикателствата и неотменимата лекарска подкрепа по време на бременността, за мястото на родителя във всеки нов момент, в който малчуганите измислят поредната лудория, отглеждането и възпитаването на деца по време на пандемията от COVID-19, разказа харизматичната вокалистка на група „Мастило” Виктория Терзийска – Величкова, звезден гост във второто есенно онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве”, организиран от здравния сайт Puls.bg, което се проведе на 31 октомври.

В специално интервю лъчезарната и горда майка на две прекрасни момичета Виктория сподели, че втората й бременност е преминала тежко, но благодарение на професионализма на лекарския екип и неотлъчната помощ на нейните близки, неприятностите от този период вече са се превърнали само в лош спомен.

„Имах много тежка втора бременност, тъй като София ми затисна една артерия на крака и целият ми крак беше синьо-черен. Сутрин и вечер съпругът ми ми биеше инжекции за разреждане на кръвта, за да не направя някой тромб. Непрекъснато ми взимаха кръв, непрекъснато нещо ми правиха. За разлика от първата бременност, която ми мина като песен, втората ми беше много трудна, но пък го преживях. Сега имам две страхотни дъщери и всичко остана в миналото“, разказа пред водещата и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева Вики.

Раждането на дете е изключително съдбоносен момент за всяка жена – магия, която изведнъж променя целия ти светоглед. Лъчезарната певица има радостта да преживее вълшебството не един, а два пъти като и до днес помни всеки един детайл. И двете си дъщери ражда секцио, тъй като по време на първата си бременност с Маргарита, това се налага, поради установяване на ниска плацента. За появата на бял свят на малката София лекарите също избират този вариант, заради специфичната ситуация и високия диоптър на Виктория.

„При мен нормалното раждане не беше възможно нито един от пътите. Маргарита реши да се появи през нощта, когато ние си бяхме съвсем лежерни във вкъщи. Вдигнахме цялата болница на крак и естествено моя лекар. София си беше съвсем планирана“ споделя Виктория, която на 7 август 2019 година посреща в прегръдките си и София.

Децата си избира да роди на родна земя, а за медиците, работещите в сектора на майчиното и детското здравеопазване, е категорична: „Мисля, че са изключителни професионалисти“. Извършва стандартните предродилни консултации както в България, така и в чужбина, където получава възможността да наблюдава тяхната работа.

„Смятам, че нашите лекари са изключително големи професионалисти, много се раздават за това в света да се появи едно здраво бебе. Смятам, че дават всичко от себе си, имайки предвид условията, при които работят“, допълни тя. 

Певицата отправи своите благодарности към лекарите, които ежедневно се грижат за здравето на хората: „Наистина, благодарим Ви мили хора, за това, че се грижите толкова добре за нас. И тук не говоря само за лекарите, говоря и за всички акушерки, за всички сестри, които отделят толкова много внимание на майките“.  

Отглеждането на две малки деца едновременно според Виктория може да бъде описано като непрестанно забавно приключение. „Винаги се случват ситуации, за които никога не си подготвен и реагираш на момента. В момента се опитвам физически да ги опазя и да са здрави. Всичко останало някак си ще го моделираме малко по-нататък. Когато децата са малки, гледам да не ги ограничавам, да не им поставям много граници, да няма много НЕ-та. Затова и вкъщи е непрестанен купон“, разказа тя. А основните ценности, на които ги учи, са спокойствие и доброта, с която да се отнасят към останалите, защото ще им се върне многократно.

Ученето е непрестанен процес, благодарение на който малки, големи и още по-големи стават по-добри и придобиват полезни знания, които по-късно превръщат в част от своя житейски опит. На въпросът „Научи ли нещо ново от децата си?“, певицата отговаря: „Да. Научих се да бъда много търпелива. Преди не бях такава категорично.  Научих се да поставям себе си на последно място и научих, че колкото и клиширано да звучи, трябва да грабиш от момента сега, защото той няма да се повтори повече“. 

Преди време вокалистката на група „Мастило“ създаде и „Маргаритка“ – проект за децата! „Създадох го с идеята да има готино и качествено музикално съдържание за най-малките. Преди да се появи „Маргаритка“ такова нямаше. Създадохме и наши собствени песни, които са авторски, посветени на полезните навици и всъщност благодарение на тези песнички, благодарение на нашите герои Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчо, децата се научават малко по-лесно, а не чрез едно непрестанно дуднене, да си мият ръцете, да си мият зъбите, да ходят с желание на детска градина, да уважават по-възрастните хора, да казват извинявай и благодаря“, разказва Виктория.

Друга инициатива е „Приказки без край“, която е насочена към подобряването на болничния престой на децата и по-бързото им възстановяване с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Тя помага на децата, които са в болници, да се почувстват малко по-добре, като при тях отидат любимите им приказни герои, като се съберат всички деца в болничното заведение и започнат да рисуват, да пеят песни, да си разказват приказки и всъщност да се отделят за малко от всички манипулации, които им правят“.

За финал, водещата и главен редактор на Puls.bg Румяна Тасева попита Вики какво мисли за COVID-19 реалността и влиянието й върху детската психика. „Истината е, че COVID-19 реалността някак си като един похлупак дойде върху децата. Аз смятам, че децата са доста по-адаптивни от нас. Моите деца едва ли осъзнават какво се случва. Малката се роди в COVID-19 годината, но Маргарита вече много ясно знае, че трябва да се пазим. Искрено ги съжалявам, защото на тяхната възраст ние сме си правили какво ли не, а сега те не могат да правят всичко, което им се иска. 

Не могат да отидат на някой детски кът, защото той е затворен. Не могат да се събират с техни близки приятели, заради дистанцията, която трябва да пазят и това според мен ги обърква. Не знам какви хора ще станат. Може би малко по-егоистични и насочени към себе си, което не бих искала да се случва“, категорична е певицата.

Цялото интервю може да гледате ТУК.

„Форум бременност и детско здраве“ се провежда с генералното партньорство на Sensibel Nachtkerzen, Babe Laboratorios, KIN Laboratorios и с подкрепата на Dr. Theiss и Select Asset Management

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, Новите родители, Mamamia.bg, Bebok.eu, Дневникът на мама и татко, Жената днес, Grazia Online и София играе/Sofia plays.

 

Продължете понататък

Lifestyle

Георгий Розов: “Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика”

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Предлагаме ви едно интересно интервю с Георгий Розов, официален представител на международния бранд SmartyKids – детски образователни центрове, за България и ЕС, благодарение на който дейността на центровете стартира и у нас през 2017 г.

Дългата изолация на децата от училище заради Ковид 19 миналата пролет се отрази неблагоприятно върху обучението им. Онлайн уроците не успяха да заместят присъственото обучение и резултатите от проведените в началото на годината тестове са незадоволителни. Могат ли  вашите курсове могат да бъдат полезни на децата, за да наваксат по-лесно пропуснатото?

Курсовете ни развиват т.нар. висши психични функции – памет, мислене, възприятие, реч или казано накратко – разгръщат интелектуалния потенциал на детето. Със заниманията в курсовете ни по ментална аритметика, по бързо четене и финансова грамотност децата стават по-съсредоточени, по-организирани и най-вече – по-уверени в себе си, което е предпоставка за по-добро усвояване и на училищния материал. Така че – да. Въпреки че ние не поднасяме отново училищния материал на децата (това не е нашата роля), заниманията при нас водят до много по-добри резултати в училище и още повече до успешна самостоятелна работа на едно дете, на което примерно се налага да учи дистанционно. Нещо, което повечето родители преживяха през пролетта и което  вероятно ще ни се налага и в бъдеще.

Много родители вероятно ще ползват частни уроци, за да помогнат на децата си?

Децата ни днес са заобиколени от твърде много информация и уроците в училище са само една малка част от тази информация. Въпреки че обемът й никак не е малък. Много деца изпитват затруднения да извлекат най-важното или да усвоят основното от материала в училище. Затова и родителите търсят алтернатива, която да подпомогне децата в усвояването на училищния материал. Затова е важно родителите да проучват добре и да преценят кои и какви са най-подходящите допълнителни занимания за детето. По тази причина и в нашите центрове непрекъснато се организират демонстрационни уроци – на живо и онлайн, на които родителите и децата могат да преценят дали заниманията са подходящи и интересни за тях.

В центровете SmartyKids работим с деца на възраст от 4 до 14 години. Това е възрастта, в която децата се развиват най-бързо и в която придобиват навиците си за учене. Авторските ни методики са разработени така, че заедно с усвояването на знания и умения, децата да се и забавляват с увлекателните игрови сюжети в курсовете.

Какво представлява самата методика?

Водещият курс в центровете SmartyKids е ментална аритметика, в който заниманията са подходящи за деца на възраст от 4 до 12 години. Методиката е разработена от професионалисти специално за центровете SmartyKids и към момента работи успешно в над 350 центъра в 11 държави. В България мрежата от центрове SmartyKids включва 60 центъра в 36 града.

Методиката съдейства за хармонично развитие на децата с помощта на упражнения по смятане с древното китайско сметало „абакус“ и практика за по-бързо устно смятане.

Благодарение на това, че менталната аритметика задейства и развива и двете полукълба на мозъка, тя спомага да се подобри паметта (краткосрочна, дългосрочна и фотографска), да се формира логическо мислене и децата да се научат да се концентрират лесно. А абакусът помага на детето да подобри фината си моторика.

За да бъде обучението интересно за детето, преподавателите в центровете редуват интелектуалното натоварване с интерактивни занимания и подвижни игри. За целта класическата методика за бързо смятане с абакус включва геймификация – игрови и състезателен елемент към сериозната програма на обучение. Важен елемент за максимални успехи е и платформата Smarty Universe, която позволява децата да се упражняват извън центъра и да подобряват възможностите си.

Предлагаме също и курсове по бързо четене (за деца от 7 до 12 години) и по финансова грамотност (за деца от 8 до 14 години), също по наши авторски методики. Ползите от курсовете за децата – подобряват концентрацията и паметта, развиват аналитичното мислене, увеличават скоростта на възприемане на информация, развиват въображението, развиват т.нар. суперпамет, грамотността и много други. И да не забравяме, че упражненията по четене възпитават любов към четенето, а курсът по финансова грамотност учи децата как отговорно да боравят с финансови средства.

Споменахте китайско сметало. От къде идва методиката?

Първите „сметала“, предшествениците на днешния абакус, са изобретени векове преди Христа. Едни от най-разпространените видове сметала в древността са били китайското сметало суан-пан и японският соробан. Японският соробан не е изгубил своята популярност – и до днес се ползва в японските училища при най-малките ученици. Много други държави в Азия също прилагат заниманията с абакус и менталната аритметика като задължителен елемент в учебната програма на началните си училища.

Методиката на SmartyKids е базирана именно на такива занимания, като тя е разработена в Русия от екип от педагози и специалисти по ментална аритметика. След Русия мрежата от SmartyKids центрове постепенно се разраства, за да дойдe и в България през 2017 година. И не спираме да се развиваме – сътрудничим с водещите в световен мащаб организации на професионалистите и обучителите в областта на менталната аритметика, за да можем да предложим винаги на децата при нас най-съвременното и качествено обучение. Тази година сме избрани и за председател за България и Румъния на SAMA Global – международна асоциация по ментална аритметика, в която членуват 21 държави. Тази година нашите възпитаници ще участват и в престижната олимпиада на SAMA Global, състезавайки със стотици деца онлайн, съобразно обстановката в глобален мащаб.

Кои страни я прилагат успешно?

Нашата авторска методика в момента се прилага в 11 държави по света, в т.ч. Русия, Румъния, Германия, Кипър, Латвия, Швейцария, Испания, Казахстан, Беларус, Узбекистан и разбира се – в България.

Как може да бъде полезна за родителите?

Децата, упражняващи се с абакус и в ментално смятане, придобиват много по-широки умения от бързото смятане. Факт е, че децата в курсовете по ментална аритметика изпреварват връстниците си и могат да умножават често още на 6 години и делят скоро след това. Но това не е единственият резултат от тези занимания. Целта ни е цялостното хармонично развитие на децата и развиване на уменията им. По същият начин например стои въпросът и с методиката по бързо четене. Курсът не цели просто да научи децата да четат „на висока скорост“, а да четат с разбиране, да извличат най-важното от един текст, да запомнят лесно и бързо, и най-важното – да обичат книгите.

С нашите методики не целим просто да научим децата как да се справят с един или друг училищен предмет, а да развият собствените си умения за постигане на целите си в различни аспекти на живота пред тях.

Затова най-новият курс, който стартирахме тази година в България, е финансова грамотност за деца. Знаете колко доверчиви са децата към рекламите и промоциите например, или колко трудно може да се обясни на едно дете защо трябва да спестява. Ето на това ги учим в този курс – как да разбират ценността на парите и да мислят стратегически когато става въпрос за финанси и покупки.

A ако родителите имат въпроси към нас или биха искали да посетят наш демонстрационен урок – контактите на центровете ни са налични тук

Продължете понататък

Горещо