Открийте ни и в

Lifestyle

KLM и Коста Рика суникално сътрудничество за по-екологична авиация

публикувано

на

KLM и Коста Рика суникално сътрудничество за по-екологична авиация 137

снимка: ПР

Правителството на Коста Рика и KLM подписаха споразумение и се присъединиха към борбата с емисиите от въглероден диоксид. Такова споразумение, на авиокомпания с държава, се сключва за първи път в света. През следващите месеци те ще проучат възможностите за полет от Сан Хосе, използвайки биогориво, което е най-ефективният начин за намаляване на вредните емисии.

Тези съвместни действия са нова стъпка в повишаване на устойчивото развитие на гражданската авиация. Колкото по-голямо е производството и доставката на биогорива, толкова по-ниска ще е цената и потреблението ще расте. KLM и Коста Рика вече поемат водеща роля – би било чудесно, ако и други авиокомпании, правителства и цялата верига за доставки на биогорива предприемат такива стъпки“ – заяви Рене де Гроот, главен изпълнителен директор на KLM.

„За Коста Рика – страна, която се стреми да постигне въглеродна неутралност, е много важно да бъде дестинацията за първия полет на KLM. Компанията е загрижена за околната среда и е световен пример в използването на биогорива. Благодарим ви, че поехте водещата роля и показахте на други компании в света, че можете да промените навиците за доброто на планетата“ – споделя Едгар Гутиерес Еспекта, министър на околната среда и енергетиката на Коста Рика.

През следващите месеци, KLM в тясно сътрудничество със своя партньор SkyNRG, ще сподели знанията и опита си с правителството на Коста Рика. През 2009 г., KLM беше първата авиокомпания в света, която извърши полет с екологично биогориво. Скоро след това, през 2010 г., последва първият търговски полет. Оттогава насам, KLM изпълни над хиляда полета от Париж, Рио де Жанейро, Ню Йорк и Осло, използващи биогорива.

80% по-малко емисии на CO2

В отговор на търсенето на екологично биогориво, KLM основа SkyNRG и инициира корпоративната програма за използване на биогорива. С това сътрудничество, от 2012 г. насам, авиокомпанията изпълнява всичките си полети от Лос Анджелис отчасти с биогориво. KLM е единствената европейска авиокомпания, която извършва междуконтинентални полети с биогориво.

Емисиите на въглероден диоксид могат да се намалят до 80% с използването на биогориво, в сравнение с изкопаемите горива. Пазарът на това гориво не е развит, така че цената е три пъти по-висока от тази на изкопаемите горива. Засега KLM използва устойчиво биогориво, произведено само от рециклирано олио за готвене.

Реклама