Connect with us

Театър и постановки

Live Cam-ът на Нощта на театрите събира любими творци на 19 ноември

Avatar

Публикувано

на

TN Livecam 16х9 jpg

Режисьори, драматурзи и актьори се включват в онлайн talkshow-то

Точно в 13 ч. на 19 ноември ще бъде открит LIVE CAM-ът на европейската инициатива Нощ на театрите. 4-часовото онлайн предаване е под наслова “Нощта след края на света. Светът след края на Нощта“ и ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света.

Първи гости в студиото, което ще е в Народен театър „Иван Вазов“, ще са режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Маргарита Младенова, Иван Добчев и Антон Угринов. Часът на режисьорите ще е посветен на темите за The Engagement Edge в изкуството, за началото, средата и края на един репетиционен процес, за Театъра след края на един стар Свят и за резултатите от наскоро приключилото европейско изследване на театралната публика.

За българската драматургия в съвременния контекст, за препятствията и срещата на драматургията с театъра, за липсата на база, в която да се съхраняват драматургични текстове, за силата на думите – това са част от темите, които са включени в панела с драматурзите Александър Секулов и Захари Карабашлиев.

Часът на актьорите ще започне в 15 ч., а срещата ще е с Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Константин Еленков, Боряна Братоева, Владимир Михайлов, Ованес Торосян, Силвия Петкова и Христо Петков. Специален гост в този панел  ще е Яна Борисова.  В този блок разговорите ще са за трансформацията в изкуството, бъдещето на театъра в ерата на алгоритмите и на непрекъснатото виртуализиране на всеки момент от нашите преживявания, за театралните поверия и животът след края на представлението.

Advertisement

Линк за Live Cam: https://fb.me/e/1I9DVT2MK 

Над 100 събития в 14 български града (София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Смолян, Симитли) са включени в програмата на десетото издание на Нощ на театрите.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Children’s Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2022 г. на Столична Община и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. Стрийминг партньор на Нощта за пета поредна година е STREAMER.BG.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement