Открийте ни и в

Lifestyle

Logiscool вече са достъпни за всички български деца чрез онлайн уроци

MIKA

публикувано

на

През последните седмици светът наблюдава безспорно най-мащабната миграция на образованието към онлайн технологии, при това осъществена за броени дни и седмици. Международната верига школи по програмиране Logiscool се оказа в центъра на този процес със своите стотици учебни центрове по света и десетки хиляди деца и юноши, които само допреди седмици бяха в нейните класни стаи. С въвеждането на извънредно положение в редица държави постепенно всички тези школи, влкючително и българската, трябваше да преминат към онлайн обучение. Десетки хиляди ученици очакваха решение, за да могат да продължат своето обучение по програмиране, което би им донесло повече възможности и по-добри перспективи за тяхната бъдеща реализация.

Как Logiscool се справи с кризата?

По ред причини унгарската компанията се оказа подготвена за кризата. На първо място тя разполага със собствена онлайн обучителна платформа и множество дигитални материали, които бяха в основата на бързата миграция към виртуално обучение. Освен това нейната мрежа от школи на няколко континента, включително и Азия, ѝ позволи чрез своите местни партньори да проследи от първа ръка как се развива епидемията и да се подготви своевременно за преминаване към онлайн образование.

„Да, ние се преместихме в домовете на децата и юношите чрез онлайн пространството, но този преход изискваше много работа дори и от нас“ – посочва д-р Анита Брейер, основател на Logiscool.

Важна роля изигра оптимизирането на съществуващите инструменти като онлайн портала MyLogiscool, разработен за школниците в учебните центрове. Този интерфейс съществуваше и досега, но той не бе използван за провеждане на часове, а за изграждане на общност. В рамките на няколко дни обаче през него станаха достъпни 1200 нови видеоклипа с инструкции, а за школниците бе създадена и възможност за онлайн сесии.

„На първо място, благодарение на нашия франчайз подход, системата бе изградена за една седмица. Свикнали сме да гарантираме, че всички наши материали могат да се разпространяват във всички страни, без да губят качество. Това се оказа особено полезно при криза. Друг важен повратен момент бе създаването на лекота в общуването. Само по този начин развитието може да бъде непрекъснато” – добавя още д-р Анита Брейер.

В крайна сметка резултатът е една изцяло нова обучителна услуга Logiscool LIVE! –  курсове по програмиране за деца и юноши, предоставяна изцяло по интернет. Онлайн интерактивните уроци продължават 90 минути и се водят от досегашните млади ИТ инструктори на Logiscool. В едно обучение участват до осем школника, за да може инструкторът да обръща достатъчно внимание на всички тях. Обучаващите се получават и множество допълнителни материали в своите акаунти в платформата MyLogiscool, включително видео уроци и други образователни ресурси. Пренасяйки се в комфорта на домовете, обученията на Logiscool запазват своя фокус върху ученето чрез забавление и стимулирането на креативността на младежите. Живият контакт е заменен от видеовръзка в реално време. В момента текат безплатни Logiscool LIVE! онлайн Демо Сесии, в които може да се запознаете в подробности със тази форма на обучение. Регистрацията за тези Демо Сесии е на: https://www.logiscool.com/bg/apply/live/open-days. 

За повече информация за родителите на деца 2-8ми клас тук >>https://www.logiscool.com/bg/live-kids и за родителите на юноши 8-12ти клас тук » https://www.logiscool.com/bg/live-teens.

Достъпно за ученици от цяла България

Друго важно предимство е и разширеният географски обхват – в обученията Logiscool LIVE!, провеждани от българската школа, вече могат да се включат ученици от цяла България, както и българчета, живеещи в чужбина. Вече са на лице и първите положителни отзиви от обучаващите се, които възприемат новия онлайн формат на обучение много добре. Тази новосъздадена форма на обучение ще продължи да съществува и след прекратяване на извънредното положение и да радва децата и юношите от градовете и селата, където все още няма школи Logiscool.

Позитивните ефекти

Не на последно място, преминавайки изцяло онлайн, Logiscool успя както да гарантира непрекъсваемост на уроците за своите школници, така и да запази своя екип, гарантирайки му заетост по време на извънредното положение.

„Убедени сме, че процесът на обучение не бива да бъде прекъсван. Ако настоящата криза ни учи на нещо, то е, че в бъдеще обществото ни ще има още по-голяма нужда от подготвени млади хора, които да мислят по-креативно и да бъдат на ти с технологиите“ – споделя Николай Цонев, съосновател на Logiscool България.

„Представете си, че настоящата пандемия и свързаната с нея социална изолация се бяха случили преди двайсетина години, преди всички тези онлайн платформи да навлязат в живота ни. Социалните мрежи, чат приложенията, онлайн магазините и мобилните телефони – това са все технологии, които днес правят изолацията ни по-поносима, позволяват на много бизнеси да продължават да функционират и на всички нас да се информираме и да общуваме. Това ни дава увереност, че днес е от ключово значение учебни центрове като Logiscool да продължават да подготвят следващите млади ИТ специалисти, които да създават новото поколение технологични платформи и приложения, способни да улеснят живота ни в бъдеще“ – добавя Ива Янкова, също съосновател на Logiscool България.

Вдъхновен от положителните отзиви, екипът на Logiscool България планира да прехвърли онлайн всички досегашни формати на обучение, включително и да организира първите по рода си виртуални летни лагери по програмиране. Всички форми на обучение се предлагат и на английски, немски и други езици с цел да се включат и децата на чужденци, живеещи в България.

 

Важно е да отбележим, че всички ние от Logiscool,  вярваме във важността на личния контакт и с нетърпение очакваме децата и юношите да се завърнат в нашите школи след прекратяване на извънредното положение.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо