Открийте ни и в

Полезно

L’Oréal обяви подхода „Зелени науки“ (Green Sciences)

MIKA

публикувано

на

Барбара Лавернос, снимка: Pierre Olivier, Capa Pictures

Козметичният лидер L’Oréal обяви, че стартира важна трансформация в научноизследователската си дейност. Тя ще се основава на подхода „Зелени науки“ (Green Sciences), като решението е водено от постоянния стремеж на компанията да предлага на потребителите продукти, които са по-ефективни, безопасни и с уважение към околната среда. В резултат L’Oréal ще се ангажира до 2030 г. 95% от съставките в нейните продукти да бъдат получени от възобновяеми растителни източници, богати минерали или кръгови процеси и 100% от формулите да бъдат уважителни и щадящи към водните ресурси.

Този ход идва в момент, когато опазването на планетата е абсолютно наложително, а пандемията Covid-19 доведе до повишено търсене на продукти, които са едновременно полезни за здравето и безопасни за околната среда. На този фон L’Oréal отваря нова страница в научноизследователската и развойната си дейност, като ще постави природата в основата на създаването на възобновяеми алтернативи на петролните базирани съставки.

Следвайки подхода „Зелени науки“ и неговите постижения, Групата ще се фокусира върху устойчивото отглеждане на съставки и ще извлича най-доброто, което природата може да предложи чрез авангардни технологични процеси. Досега (до 2020 г.), благодарение на този подход, компанията постигна много: 80% от суровините на Групата са лесно биоразградими, 59% са възобновяеми, 34% са естествени или от естествен произход, а 29% от съставките, използвани във формулите на L’Oréal, са разработени в съответствие с принципите на зелената химия*.

Николас Йеронимус, заместник главен изпълнителен директор на L’Oréal, каза: „Със „Зелените науки“ отваряме нова страница в изследователската дейност на L’Oréal, която е основната движеща сила за компанията от нейното създаване. Нашата амбиция е до 2030 г. да можем да предложим на жените и мъжете по света по-ефективна и безопасна козметика, която зачита околната среда.“

За да постигне този преход, L’Oréal събра целия си набор от ресурси и познания в сферата на зелените науки, включително неотдавнашния напредък в агрономиката, заедно с новите разработки в биотехнологиите, зелената химия, науката за формулиране и моделиране. Групата е в непрекъснат процес на изграждане и на серия от стратегически партньорства с университети, старт-ъп компании и собствени доставчици на суровини.

Инициативата „Inside Our Products“ на L’Oréal

Барбара Лавернос, главен директор за научноизследователска и развойна дейност, иновации и технологии, коментира: „Благодарение на „Зелените науки“ ние сме в състояние да се справим с всяко научно и техническо предизвикателство. Този смел, базиран на кръговата икономика подход ще ни позволи да постигнем нови нива на ефективност и да открием безпрецедентни козметични предимства без да правим компромис с качеството или безопасността, да създаваме красота с уважение към планетата.“

По-голяма прозрачност, за да се даде възможност на потребителя да прави отговорен избор 

L’Oréal остава ангажирана с прозрачността. Групата продължава да въвежда нови инициативи за по-нататъшно подобряване на информацията и диалога с потребителите, давайки им възможност да правят информирани решения, следвайки ценностите си.

  • L’Oréal спазва това обещание за прозрачност чрез своя уебсайт „Inside Our products“. Стартиран през март 2019 г., сайтът отговаря на въпроси на обществеността относно съставките, използвани във формулите и състава на продуктите на компанията. Платформата обхваща близо 1000 съставки и вече е достъпна в 45 държави на осем езика (френски, английски, китайски, немски, испански, италиански, руски, португалски). Това съдържание се разпространява постепенно и на уебсайтовете на водещите марки на групата (L’Oréal Paris, Garnier, La Roche-Posay, Maybelline, Redken, Essie, Kérastase, Yves Saint Laurent).
  • Информационна кампания, фокусирана върху екологичното и социалното въздействие на козметичните продукти, също беше стартирана през юни 2020 г. като част от програмата „L’Oréal за бъдещето“ (L’Oréal for the Future). Инициативата се реализира по целия свят заедно с Garnier и постепенно ще обхване всички марки на групата.
  • През март 2021 г. ще бъде организирана кампания за повишаване на осведомеността за инициативата „Inside Our Products“ в социални мрежи като Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn и YouTube в около 20 страни. Тя ще даде възможност на потребителите да говорят с изследователите. Подобна пилотна кампания, проведена във Франция през януари 2021 г., доведе до много ползотворен диалог с онлайн потребителите.

Непрекъснато подобряване на безопасността за потребителите и околната среда 

Безопасността и потенциалното въздействие върху околната среда на продуктите са в основата на ангажиментите, поети от L’Oréal. Групата е пионер в откриването на алтернативи на тестовете върху животни, като е създала реконструирани модели на кожата за оценка на безопасността на продуктите. L’Oréal спря да тества продуктите си върху животни още през 1989 г., 14 години преди подобни практики да бъдат забранени. Групата също така е предприела стъпки за повишаване на осведомеността за тези алтернативни методи в Китай, където властите спряха тестовете върху животни за домашно произведена „нефункционална“ козметика едва през 2014 г. Постепенният напредък в тази насока продължава: тази година, правителството също премахна изискването си вносът на тази козметика в чужбина да бъде тестван върху животни, при условие че има сертификат, доказващ спазването на добрите производствени практики.

Междувременно, L’Oréal продължава да подобрява екологичния профил на своите формули. През 1995 г. тя създаде изследователска лаборатория за измерване и моделиране на въздействието на своите продукти върху екосистемите (вода и почва) и биологичното разнообразие. Като част от програмата си L’Oréal for the Future, до 2030 г. Групата се стреми да гарантира, че 95% от нейните съставки ще са от биологични източници, получени от обилни минерали или кръгови процеси, като 100% от нейните формули ще се оценяват с помощта на нейната екологична тестова платформа, за да се гарантира, че те нямат негативен ефект върху разнообразието от крайбрежни и сладководни екосистеми.

Подробна информация за „Зеления подход“ на L’Oréal може да изтеглите от тук.

*Зелената химия, известна още като устойчива химия, е концепция, разработена в САЩ през 1998 г. от двама химици, Пол Анастас и Джон Уорнър. Тази концепция се базира на 12 принципа, основаващи се на устойчивостта, за да практикува химия, която зачита социалния, екологичния и икономическия баланс на средата, в която се използва. Зелената химия е част от зелените науки (Green Sciences) в смисъл, че осигурява устойчива трансформация на биомасата в съставките.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

Tехнологиипреди 3 седмици

А1 пуска в продажба бюджетния и много издръжлив Xiaomi Redmi 9T

Tехнологиипреди 2 седмици

Google Street View отново по българските пътища

Културапреди 5 дни

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Културапреди 5 дни

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Кинопреди 5 дни

Скандал, който свали правителство

Културапреди 5 дни

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

Lifestyleпреди 5 дни

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

Lifestyleпреди 5 дни

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Обществопреди 5 дни

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

Горещо