Открийте ни и в

Lifestyle

LOVEGUIDE и клуб С.У.П.Е.Р. отбелязват с акция Световния ден за борба със СПИН

публикувано

на

LOVEGUIDE и клуб С.У.П.Е.Р. отбелязват с акция Световния ден за борба със СПИН 146

снимка:ПР

Първи декември е Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. През последните години се превръща в един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Признат е и се отбелязва в около 200 държави по света. Целта му е да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН. А именно: свеждане до минимум на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация към хората, живеещи с ХИВ и нулева смъртност, свързана със СПИН.

На 1-ви декември в Paradise Center от 17:00 часа до 21:00 часа екип на LOVEGUIDE и доброволци от клуб С.У.П.Е.Р. на възраст между 15 и 19 години от различни софийски училища ще проведат информационна кампания. Ще ги познаете по червените тениски и от тях ще разберете какво е ХИВ/СПИН, как и къде да се изследвате, как можете да се заразите и най-важното – как да се предпазите.

Младите доброволци са обучени от LOVEGUIDE и Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве по метода „връстници обучават връстници“. Те вече са достоверен източник на информация за своите приятели и познати по темите на сексуалното здраве. Освен знанията за ХИВ/СПИН, други сексуално предавани инфекции, промените през пубертета, методите на контрацепция и безопасния секс, те вече са придобили и умения за изграждане на екип и ефективна комуникация.

Мислим си, че ХИВ е отживелица, болестта на 80-те, че на нас няма да ни се случи, че всичко ни е ясно. Но излиза, че не е точно така.  90% от новите случаи на ХИВ–инфекция в България са се заразили по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. За първите 5 месеца на тази година има открити нови 82 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 556, а всеки месец има новооткрити.

Това е статистиката само за хората, които са се тествали. Проблемът с вируса на ХИВ е, че няма отчетливи симптоми и човек, който е носител най-вероятно изглежда съвършено здрав. Той може да носи инфекцията с години преди да влезе в последната фаза – СПИН, когато вече имунната му система е разрушена и организмът не може да се справи със заболявания, с които здравото тяло няма проблем. Едва тогава вече има категорични симптоми.

Затова от LOVEGUIDE.BG съветват – ако не се изследваш заради себе си, направи го заради тези, които обичаш!

Повече за Loveguide можете да откриете на официалния сайт на платформата https://loveguide.bg/, както и на официалната им Фейсбук страница https://www.facebook.com/loveguidebg/

LOVEGUIDE.BG адресира много важен, но подценяван проблем – България е в челото на всички негативни статистики, свързани със сексуалното здраве на младите хора. Причините са, че здравното образование не е част от задължителната училищна програма, а вкъщи сексът традиционно е тема табу. Децата не получават подходящата информация. Те се учат на принципа проба-грешка, от връстниците и порното, заливащо ги отвсякъде.

LOVEGUIDE и клуб С.У.П.Е.Р. отбелязват с акция Световния ден за борба със СПИН 147

снимка:ПР

LoveGuide не само, че го адресира, но го прави по един изцяло нов за страната ни начин. Oтива при тийнейджърите там, където са те – в училище и онлайн, но по достъпен и позитивен начин, на техния език. Затова е и толкова добре приет. LoveGuide включва освен темите за безопасния секс, и тези за толерантните и отговорни отношения между хората, безопасност в интернет, „да“ на удоволствието, но „не“ на насилието, къде са границите ми и как да казвам „не“, а и да се съобразявам като чуя „не“ и още много други. Подходът е холистичен и предполага изграждането на много ценни умения у тийнейджърите, които ще са им полезни не само, когато става въпрос за сексуалното им здраве, но и в много други житейски сфери.

LoveGuide стартира като онлайн платформа през 2015г., като един от финалистите от първото издание на инициативата на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, реализирана съвместно с фондация „Промяната”, част от Reach for Change, а през 2016 г. започна и YouTube канал и часове по здравно и сексуално образование в рамките на „Час на класа“ в цялата страна.

През 2017г. проведохa часове по здравно образование за около 4000 тийнейджъра в 40 училища от малки и големи места като Павликени, Враца, Бургас, Ямбол, Пловдив, Дупница, Дупница, София, Самоков, Горна Малина, Орешене, Брестница и много други.

Обратната връзка от учители, ученици и родители е еднозначно позитивна – „Най-накрая правилната информация по правилния начин.“

Реклама