Connect with us

Lifestyle

Lucky Hunt Foundation проведе мирен протест срещу Тричането на кучета

Avatar

Публикувано

на

Lucky Hunt Foundation LHF Protest selo Brodilovo 2

снимка: PR

На 25  февруари (събота) се проведе мирен протест срещу обичаят „Тричане на кучета“, който беше организиран от фондация Lucky Hunt начело с основателя й г-жа Светлана Хънт.

Той се състоя в бургаското село Бродилово, където местните от години провеждат крайно жестокия и неприемлив за общество в 21-ви век обичай, официално забранен от няколко години и със закон.

Обичаят представлява хвърляне на кучета във вода посредством въжета и два кола. Изпълнява се от ергените и мъжете, които връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Коловете са приведени един към друг и допрени в горния си край. При рязкото им изправяне, кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода или в речен вир.

Протестиращите, които се появиха още рано сутринтта в село Бродилово, бяха „въоръжени“ единствено с плюшени играчки и цветя в символ на мир и толерантност към животните и хората. Те бяха посрещнати от местните жители изключително негостоприемно и агресивно.

Advertisement

Обиди и опити за физическа саморазправа веднага заляха групата мирни природозащитници, чийто призиви не пожелаха да бъдат чути от никого. Само благодарение на полицията, която подходи изключително професионално, не беше допуснато по-драматично развитие на събитията.

Въпреки забранения със закон обичай и споделеното неодобрение от страна на медии и цялото общество, местните жители заявих публично, че ще продължават да Тричат и никакъв закон или протест не би могъл да ги разубеди. Те дори споделиха пред събралото се множество, че рано сутринтта преди да дойде групата от протестиращи, вече били Тричали кучета.

Демонстративното неподчинение пред закона и призивите на обществото за цивилизовано отношение към живите същества на една малка група хора, които оправдават своите варварски действия с един обичай, крие опасност не само за правата на животните, но и за тези на хората.

 „Искахме да се запознаем и поговорим с жителите на село Бродилово. Да им покажем, че обичаите могат да се спазват без болка и страдание, но получихме отсреща обиди и липса на желание за диалог. Тъжна съм, но това няма да ми попречи да продължа борбата си за правата на животните“ – коментира във връзка с организирания от нея протест, г-жа Светлана Хънт, създател на Lucky Hunt Foundation.

 Следете още новини за протеста във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/386407825071630/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement