Открийте ни и в

Култура

Moving Images/Moving Bodies: видеоарт по двойки от България и Германия

MIKA

публикувано

на

Най-голямата германска платформа за видеоизкуство blinkvideo се превръща във виртуален домакин на програмата от видеа, разговори и дискусии, неминуемо повлияни от извънредната година, в която живеем. Видеотворбите, селектирани от германския куратор Лудвиг Зайфарт, са част от дългосрочния проект на Гьоте-институт “Moving Images Bulgaria-Germany”, предвиждащ изложба с видеоизкуство в София през 2021г.

Програма на прожекциите

  • от 4.12.2020Евамария Шалер (Германия) х Камен Стоянов (България/Австрия);
  • от 17.12.2020Стела Геперт (Германия) х Боряна Петкова (България/Франция);
  • от 07.01.2021 Тебохо Едкинс (Германия) х Надежда Олег Ляхова (България);
  • от 21.01.2020 Кирстин Буркхард (Германия) х Севда Семер (България).

Планираната от Гьоте-институт за ноември 2020 изложба в София с видео прожекции и инсталации, пъформанси, разговори и дискусии трябваше да се отложи заради пандемичната обстановка. И докато очакваме тя да се материализира във физическото пространство, в последния месец на необикновената 2020-та година, имаме възможност да гледаме разнообразната онлайн-програма “Moving Images/Moving Bodies”, представяща видеотворби от България и Германия, селектирани от германския куратор Лудвиг Зайфарт и представени по двойки, за да се покаже общото помежду им.

Поредица от онлайн прожекции и разговори с артисти като Евамария Шалер, Камен Стоянов, Стела Геперт, Боряна Петкова, Тебохо Едкинс, Надежда Олег Ляхова, Кирстин Буркхард и Севда Семер можете да откриете онлайн на: https://blinkvideo.de/movingbodies/

Куратор: Лудвиг Зайфарт

В програмата са включени общо осем видеотворби на българските артисти Камен Стоянов, Боряна Петкова, Надежда Олег Ляхова и Севда Семер и на германските артисти Евамария Шалер, Стела Геперт, Тебохо Едкинс и Кирстин Буркхард. Представените произведения рефлектират около темите за човешкото тяло, съжителството на различни идентичности и изследването на междучовешките отношения. „Заниманието с човешкото тяло, в това число и изследването на междучовешките отношения, все така е централна тема във видеоизкуството или в изкуството на движещия се образ. Това онагледяват примери от актуалната арт сцена в България и Германия“, допълва кураторът на програмата Лудвиг Зайфарт.

Всички видеа ще бъдат налични на www.blinkvideo.de до 31.01.2021. Подробности за програмата “Moving Images/ Moving Bodies” ще откриете на страницата на Гьоте-институт  и в събитието във Facebook. Пълния кураторски текст на Лудвиг Зайфарт можете да намерите тук. Селекцията с филми можете да гледате безплатно тук.

Паралелно с това на blinkvideo, една от най-големите международни професионални платформи за видеоизкуство, може да се види също така куратираната от Калин Серапионов и Красимир Терзиев онлайн програма Shooting Ghosts, която предлага поглед към видеоизкуството от България. Тя е съпътствана от пространно есе на двамата куратори и художници, както и текстове към отделните филми. В допълнение Юлия Зьокеланд, една от създателките на платформата blinkvideo, ще представи куратирана от нея международна програма на тема “Moving Images / Moving Bodies”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Изд Колибри представя “Съвременна клайнианска психоанализ”

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът „Съвременна клайнианска психоанализа“ е първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българския читател. Съставител е д-р Светлозар Василев.

Съвременна клайнианска психоанализа“ (изд. Колибри; корица: Иво Рафаилов) ще представлява интерес за всички, които се интересуват от съвременните възгледи за несъзнаваното, вътрешните обекти, едиповия комплекс, проективната идентификация, преноса и контрапреноса. Авторите са разделени на две групи – първата включва световнопризнати британски експерти, а втората – аналитици от Европа, които интегрират клайнианските идеи в клиничната практика и културата на своите страни. В края на книгата ще откриете речник на термините.

По думите на д-р Майкъл Фелдман, ръководител на „Мелани Клайн Тръст“, този ценен сборник отразява интензивното сътрудничество между клайниански и български аналитици, което се задълбочи изключително много през последните десетилетия. Статията на д-р Василев е илюстрация на конструктивния и творчески начин, по който българските аналитици интегрират клайнианските идеи в своето мислене и начин на работа.

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация.

Продължете понататък

Култура

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+. Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Първото онлайн издание на Sofia MENAR събира хиляди зрители пред екраните от 15 януари. За първи път филмите от селекцията са достъпни от всички краища на България, което води до многократно увеличаване на аудиторията.

Като фаворити на българската публика се оформят най-гледаният ирански филм за изминалата година „Едва 6 милиона и половина”, изключително оригиналната немска комедия „Разпит по съседски”, мащабният проект на Ян Артюс-Бертран „Човек”, приказната турска история „Писма на съдбата”, остроумната черна комедия „На косъм от сцената” и драматичната история с неочакван обрат „Язовецът”.

На огромен интерес се радват и документалните истории от различни региони като „Крилете на Киргизстан” за живота на номадите в подножието на Тяншан, „Пънк завинаги”, представящ ъндърграунд сцената на Мароко, и „Между стената и света” – филм за приключенията на младеж, който решава да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския.

Абонаментите за фестивала Sofia MENAR са налични на https://neterra.tv/festival/menarfest

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Обществопреди 5 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо