Открийте ни и в

Компании

Mtel Media Masters 2015 написа „Пет сценария за утре“

Avatar

публикувано

на

Mtel Media Masters 2015 написа „Пет сценария за утре“ 141

„Пет сценария за утре“ оживяха на сцената в петото издание на журналистическия конкурс за иновации, технологии и наука Mtel Media Masters 2015. Тази година то се проведе в иновативен формат, като на сцената вместо един се качиха петима гости, които представиха своите хипотези, наддежди и прогнози за това как високите технологии ще променят професията им в бъдеще и ще помогнат на хората да имат по-качествен живот.

„Сценаристите“ на  Mtel Media Masters 2015 бяха журналистът Велислава Попова, спортният коментатор Момчил Манчев, издателят Жаклин Вагенщайн, учителят Емил Джасим и специалистът по репродуктивно здраве д-р Мефтуне Шефкетова.

[media-credit name=“Специална награда за журналиста Юлиян Арнаудов от вестник „Капитал“.“ align=“aligncenter“ width=“886″]Журито реши да присъди и една специална награда – на журналиста Юлиян Арнаудов от вестник „Капитал“.[/media-credit]

Бъдещето ще ни донесе повече смарт автомобили, насочени към нуждите на шофьора, прогнозира спортният коментатор Момчил Манчев. Според него съвесем скоро по улиците ще се движат умни коли, които не само сами ще се адаптират към времето и пътната обстановка, но и ще бъдат щадящи към околната среда.

„Четенето е на мода, независимо на какъв носител“, обърна се към публиката и Жаклин Вагенщайн от издателство „Колибри“. Тя беше категорична, че мисията на книгоиздателите и през 21-ви век ще продължи да е същата – написаното да стигне до хората, независимо на какъв носител.

[media-credit name=“Кин Стоянов връчи отличието на Емил Спахийски“ align=“alignleft“ width=“296″]Кин Стоянов връчи отличието на Емил Спахийски[/media-credit]

Роботите могат да помагат на журналистите, но не и да ги заменят, нарисува своя сценарий за бъдещето на журналистиката Велислава Попова, главен редактор на dnevnik.bg. Според нейната хипотеза, занапред хората все повече ще се доверяват на съдържание от проверени и достоверни източници, което от своя страна ще подкрепи качествената журналистика.

„Модерното училище се случва в интернет“, заяви четвъртият „сценарист“ – учителят Емил Джасим. Той прогнозира, че занапред, благодарение на новите технологии, уроците ще стават все по-адаптирани и пригодени към индивидуалните нужди на всеки ученик, но в центъра на образователния процес ще продължи да е учителят, който учи на критично мислене и любов към знанието.

Бъдещето ще ни донесе нови, по-модерни начини за решаване на здравните проблеми и нови надежди за двойките с репродуктивни проблеми, каза лекарят д-р Мефтуне Шефкетова. Ключово предизвикателство и във века на новите технологии обаче ще продължи да бъде запазването на човешка връзка между лекар и пациент, смята медикът.

Тази година и наградите бяха разпоределени по нов регламент. Запазени са традиционните призове в категориите интернет, печатни и електронни медии, но за първи път бяха обособени и подкатегории за дълги и кратки форми според обема на конкурсния материал.

В категория „Интернет медии“, подкатегория „Кратки форми“ победител стана Константин Павлов  от блога „Бели байтове за черни дни“ за материала си „Светът с и без YouTube”, a в подкатегория „Дълги форми“ беше отличена Видка Атанасова от Dnevnik.bg за „Четири „Космически предизвикателства“ за девет седмици“.

Призове в категория „Печатни медии“ получиха Асен Георгиев за публикувания във вестник „Капитал“ материал „Facebook (в) почивка“ – в подкатегория „Кратки форми“ и Емил Спахийски от вестник „Труд“  за статията му „Призраци дебнат от фейсгроба“ – в подкатегория „Дълги форми“.

Отличен в категория „Електронни медии“ , подкатегория „Кратки форми“, бeше Бойко Василев от БНТ за материала му „Да отгледаш сърца“ , а в подкатегория „Дълги форми“ наградата отиде при Мария Милкова от Нова Телевизия за документалния филм „Будителят без броня“.

[media-credit name=“Колеги от екипа на Бойко Василев приеха наградата от негово име“ align=“aligncenter“ width=“886″]Колеги от екипа на Бойко Василев приеха наградата от негово име[/media-credit]

Журито реши да присъди и една специална награда – на журналиста Юлиян Арнаудов от вестник „Капитал“.

Цялата церемония беше предавана на живо в блога на Мтел и ще може да бъда гледана там на запис, a всички конкурсни материали могат да бъдат прочетени на сайта на Мтел .

Четвъртото издание на конкурса събра 110  материала от 56 журналисти от електронни и печатни медии. Те бяха разгледани и оценени от жури в състав: Весислава Антонова – журналист и член на Управителния съвет на Центъра за развитие на демокрацията; Добрина Чешмеджиева, главен продуцент на „По света и у нас“ по БНТ; Иван Бедров, отговорен редактор „Анализи“ в сайта ClubZ; Кин Стоянов, писател и журналист, редактор в Студио Трансметрия, както и Начо Стригулев, редактор „Технологии“ в списание „Мениджър“.

[media-credit name=“Иван Бедров връчи отличието на Мария Милкова“ align=“aligncenter“ width=“886″]Иван Бедров връчи отличието на Мария Милкова[/media-credit]

 

 

 

 

Реклама