Открийте ни и в

Музика

MUSE празнуват 20 годишнина от “Origin of Symmetry”

публикувано

на

MUSE празнуват 20 годишнина от "Origin of Symmetry" 137

Muse, снимка: Jeff Forney

Muse отбелязват двадесетата годишнина от ‘Origin Of Symmetry’ с издаване на ‘Origin Of Symmetry: XX Anniversary RemiXX’, с наличност у нас чрез Орфей Мюзик /Warner Records. Новото издание ще съдържа ремиксирано и ремастерирано аудио, както и преработена корица в дигиталните формати от 18 юни преди да последват два винилни компекта на 9 юли.

След като годишнината на албума наближава, Muse поискаха от печелилия Grammy продуцент Rich Costey, който е продуцирал или миксирал материал от почти всеки следващ запис, да преработи оригиналните записи. Независимо дали повечето ремикс албуми целят радикална преработка на работата или да превключат към изцяло различен жанр, бандата и Costey искаха да покажат подновена яснота с по-отворено и динамично звучене. Това подчертава моменти и идеи, били преди погребани или заглушени в оригиналните миксове, като клавесина в ‘Micro Cuts’ и записаните струнни инструменти в Abbey Road по ‘Citizen Erased’, ‘Megalomania’ и ’Space Dementia’.

И точно това бива постигнато. От интуитивния отварящ риф на  ‘New Born’ до кинематичната меланхолия в затварящата песен ‘Megalomania’ чрез пронизващия  обсег на ‘Citizen Erased’, ремиксът разкрива всяка част от сложната продукция на албума, успоредно с новооткрита топлота. Той по-късно се възползва и от мастеринг от Alex Wharton в Abbey Road Studios.

Matt Bellamy казва: “Преработвайки албума намерихме оригиналните миксове на сингли като Plug In Baby и Bliss, които бяха доста добри и следователно най-трудни за подобряване. При по-дълбоки парчета от албума като Micro Cuts имахме възможността да направим масивни пробивни подобрения“. 

‘XX Anniversary RemiXX’ също добавя и ‘Futurism’ към траклиста. Първоначално бонус трак към японското издание на албума и по-късно прибавен към края на албума в стриийминг услугите, ‘Futurism’ сега изобилства от енергия, поставяйки мост между ‘Feeling Good’ и ‘Megalomania’. Това се отразява върху поставянето му в бокс сета от 2019, ‘Origin of Muse’.

‘Origin of Symmetry: XX Anniversary RemiXX’ е завършен с актуализирана преработка на корицата на албума от Sujin Kim. Визуалният артист направи хипер реалистично 3D представяне на оригиналното корично изображение от William Eager.

‘Origin of Symmetry: XX Anniversary RemiXX’ е наличен за предварително запазване в дигиталните формати  тук, като ‘Citizen Erased’ е наличен за незабавно теглене. Лимитирано издание на 140-грамов сет от двойна цветна плоча и задължителен комплект за колекционерите, който включва полупрозрачна жълта плоча и двойна пролупрозрачна в оранжев цвят плоча, както и двойна черна плоча, могат да бъдат предварително поръчани оттук: https://emusic.bg/origin-of-symmetry-xx-anniversary-remixx-vinyl. И двете версии на плочата съдържат нестандартен детайл: страните са маркирани с  M, U, S и E, а не с обикновеното форматиране.

‘Origin of Symmetry’ е албумът, който променя всичко за Muse. Някак по-спонтанен и експериментален техен дебютен запис от ‘Showbiz’, амбицията му, вдъхваща влияние и грандиозност, се намира на един свят разстояние от възрожденците на гаражния рок и удрящия се в гърдите ню метал, които владееха положението тогава. Засилен от първите два европейски мейнстрийм хита на бандата,  ‘Plug In Baby’ и ‘New Born’, албумът донесе на групата първия им Top 10 хит в Обединеното Кралство, когато дебютира на #3. Оттогава той си затвърди репутация на любим на феновете, генерирайки огромен комерсиален успех.