Connect with us

Lifestyle

NOLD позволява продажба на модни находки без комисионна

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Компанията за устойчива мода NOLD прави секънд хенд изживяването лесно, естетично и с мисия за планетата

Българската стартираща компания за селектирана мода втора ръка NOLD („new old“) разраства бизнес модела си, позволявайки на потребителите сами да продават дрехи, аксесоари за дома и козметика, и да получат 100% от цената на продажбите си. Публикуването на обяви е безплатно, продажбата се осъществява изключително лесно и без допълнителна комисионна, и всеки има контрол върху цените на артикулите си. Одобрението на заявките се случва в рамките на 24 часа, а всеки потребител може да промотира колекцията си или отделни продукти, за да ги отличи и да си гарантира по-бърза продажба.

Модата е третият най-голям замърсител на планетата. Според последни данни на ЕС 10% от въглеродните емисии на глобално ниво са причинени от производството на дрехи и обувки – повече от международните полети и корабоплаването взети заедно. За производството на една тениска, например, са необходими около 3 000 литра вода, а всяка година 92 милиона тона текстил завършват на сметището. Екипът на NOLD се фокусира върху това, че всеки от нас притежава поне един артикул, който не носи и може да продаде, а циркулирането на модни артикули намалява не само ресурсите за продуктите на нови неща, но и отпадъка от това те да се изхвърлят, за да се произведат нови. За повече от два месеца от старта на новата платформа компанията изчислява, че са спестени 10 662 кг въглероден диоксид и 1 077 984 л вода.

Платформата www.nold.bg, която официално стартира на 23 юли, е част от дългосрочната стратегия на компанията за постигане на кръгова икономика и потвърждава стремежа ѝ за намаляване на негативния отпечатък от модната индустрия. NOLD продължава първоначално заявената си мисия да удължава живота на дрехите, но вече давайки на потребителите свободата сами да управляват процеса по създаването и продажбата на своите “гардероби”. Досегашният формат, при който продавачите изпращаха дрехите си в офиса на NOLD, а компанията улесняваше целия процес по описване, снимане, промотиране и логистика, ще се запази, но само за много ексклузивни колекции. Колаборациите с най-стилните и успешни инфлуенсъри също няма да липсват при трансформацията, уверяват от компанията.

Advertisement

NOLD си поставя за цел да направи потребителското изживяване изключително вълнуващо, но и лесно чрез панел за автоматично генериране на товарителници в самата платформа, а продажбата се договаря чрез вградена чат система. Всеки един профил съдържа информация за количествата на въглероден диоксид и вода, спестени с продажбата на артикули, благодарение на специално разработен за целта алгоритъм. Чрез стратегията “share-to-sell” потребителите се насърчават да споделят своите находки в социалните мрежи със своите приятели, за да достигнат до по-голяма аудитория, а така и да спечелят по-бързо.

снимка: ПР

Решенията, които предстоят за екипа на NOLD, са да насочат масовия потребител към по-екологичен начин за консумиране на модата, а в по-дългосрочен план да позволят на брандовете, които до този момент не са въвлечени в секънд хенд пазара, да печелят всеки път, когато един произведен от тях продукт се завърти в кръговата икономика.

NOLD (“new old”) е българска стартираща компания за устойчива мода, активна от декември 2020 г. Компанията е основана от Боряна Узунова и Ана Кременлиева, които разбират нуждата от радикална промяна в подхода на модната индустрия и природните ресурси, които тя използва. По пътя към борбата за минимизиране на влиянието на модната индустрия и с мисията за кръгова икономика, двете заедно започват работа по онлайн платформа за устойчива мода, която впоследствие се видоизменя в платформа за pre-loved мода NOLD. За по-малко от две години стотици хора се припознават в мисията на NOLD и се включват със свои лични колекции, включително най-влиятелните инфлуенсъри в България. С новата стъпка към кръгово консумиране на модата компанията цели да разрастне общността си и да стимулира всеки потребител да бъде двигател на промяната.  

За да бъдете част от бъдещето на модната индустрия и най-вълнуващата общност за мода, красота и аксесоари за дома, като в същото време правите добро за планетата, се регистрирайте на www.nold.bg и последвайте @nold.official в Instagram.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement