Открийте ни и в

Култура

ONE DESIGN WEEK 2015 представя съвременния дизайн в изложбената си програма

MIKA

публикувано

на

Близо 200 участника от 20 страни ще се включат в седмото издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, организиран с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив 2019 и Фондация Америка за България. Фестивалът, който се провежда между 19-ти и 28-ми юни в Пловдив, ще представи работата на дизайнери и артисти от цял свят в рамките на 24 експозиции. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн, а българският дизайн ще бъде достойно представен, както от нови, така и от вече утвърдили се имена.

През 2015г. изложбената програма на ONE DESIGN WEEK събира многообразно съдържание от теми, техники и участници, подбрани така, че да приближат и вдъхновят аудиторията по темите на съвременния дизайн (графичен, изложбен, гейм, продуктов, социален, политически, текстилен, плакатен, принт, технологичен, дизайн на храна и т.н.), давайки й възможност за  един нов и свеж поглед към световните тенденции в сектора.

Изложбите в програмата на ONE DESIGN WEEK са подредени в различни локации в Пловдив – Капана,  пространства базирани на главната пешеходна улица на Пловдив, арт-галерии и кафенета, Градската художествена галерия, Баня Старинна, Кино „Космос“, Дружество на пловдивските художници и др.

В програмата на фестивала са включени следните изложби: основната изложба на ONE DESIGN WEEK 2015 –  „Being Post-Digital” с куратор Рене Беекман; „Вариации на 3D принтиране“; „Пакетиран дизайн|съди по опаковката“; „Acmé Paris в плакати“; „Любим град /Favorite city“; „Улично изкуство завинаги: Играта насърчена“, „Прерамкирани процеси; „Интериорни аксесоари в женски род“; „Ретро бонбони – за детските спомени“; „Линия, която разказва; „Кarlsson & Wilker в плакати“; Дипломни проекти: Рая Стефанова “Жива пръст”; „Храна за размисъл“ на студентите от специалност “Вътрешен дизайн” в полското училище School of Form; Млади балкански дизайнери 2015: „Общи територии”; „Пипни, Седни, Пий / Touch, Sit, Drink“; „Пътуване през миналото и бъдещето на дизайна на бижута“; изложбата „Баланс“ на Вито Валентино; „Щрих и стих“ на на Компот Колектив, „Играта насърчена“ – интерактивен продуктов дизайн от Джорди Канудас, както и експозиции, създадени в резултат от конкурси и работилници по време на ONE DESIGN WEEK 2015.

Сред акцентите на седмото издание на форума са:

Централната изложба “Being Post-Digital“ (“Постдигитално съществуване”) с куратор  Рене Беекман, която ще представи  работи на близо 20 автора от 8 различни страни, които творят през погледа на  постдигиталната ситуация.

„ПАКЕТИРАН ДИЗАЙН | съди по опаковката“  – изложба, посветена на опаковки и етикети, отличаващи се с естетика и функционалност, създадени от български графични дизайнери и илюстратори от последните няколко години. Всички участници в експозицията са специално селектирани от екипа на фестивала, защото чрез своята работа промотират различни подходи в реализацията на опаковки, както и висок стандарт на естетика и внимание към детайла. Селекцията е субективна и се води по няколко критерии: новост, креативен подход, добре структурирано послание, запомнящо се брандиране, продаваемост, деликатно и интелигентно вмъкване на добавена стойност, променяща естетическите ни възприятия.  Експозицията може да бъде видяна в Кино „Космос“.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”650″]karlsonwillker_designevening_posters2 2[/media-credit]

„KARLSSON & WILKER В ПЛАКАТИ“ –  плакатна изложба, представяща работата на култовото нюйоркско дизайн студио KARLSSON & WILKER,  като на място те ще допълват експозицията с няколко site-specific плакати, вдъхновени от България. Изложбата може да бъде видяна в Кино „Космос“.

„ВАРИАЦИИ НА 3D ПРИНТИРАНЕ“  – в тази изложба, чийто домакин е работилницата на B2N, осем творци от различни артистични сфери излизат от познатата територия на ежедневната си работа, за да се впуснат в експерименти с новите технологии  – Wolfram (студио за проектиране и производство на осветителни тела), funkt (архитектурно студио), студио точка§точка (порцелан), Archabits (архитектурно студио), Светлана Мирчева (съвременно изкуство), Виктор Павлов (бижута), Катерина Сербезова (бижута) и Conveyer (архитектурно студио).  Експозицията може да бъде видяна в арт-галерия Plovediv (ул. Павел Куртевич“ 3).

ACMÉ PARIS В ПЛАКАТИ“ – френското  студио за графичен дизайн Acmé Paris ще представи изложбата с техни плакати, включваща интересен подбор на визуални решения посредством играта със символи и графични инструменти, характерна за тяхната работа. Артистичните им оформления са заредени с естетска наслада и здравословна доза хумор за добро настроение и могат да бъдат намерени в Галерия А+ (ул. Загреб“ 18).

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”826″]Art Food _catalog[/media-credit]

„ХРАНА ЗА РАЗМИСЪЛ“ – проектът изследва взаимоотношенията между форма и вкус, форма и жест, форма и намерение. Студентите от специалност “Вътрешен дизайн” в полското училище School of Form получават като задание да създадат съд за храна, чиято проста красота да вдъхнови майстор-готвача да му посвети специално ястие. Специално за изложбата в България ще пристигне ръководителят на проекта Marek Cecula, който ще представи работата на студентите. Експозицията може да бъде видяна в Градска Художествена Галерия, ул. „Княз Александър I“ – ви 15 .

„РЕТРО БОНБОНИ – ЗА ДЕТСКИТЕ СПОМЕНИ“ – Юлия Ландзидл ще представи инсталацията “Ретро бонбони”. Нейният миниатюрен свят е сътворен от любимите й лакомства, приканва посетителите да се върнат назад, към позабравените спомени от детството. Какъв беше животът тогава? Какъв е вкусът на миналото? Вкусната изложба ще бъде представена на адрес: ул. „Константин Стоилов“ 25 в пространството на Мелформатор.

И през тази година продължава инициативата за посещение на всички дизайн обекти, чиято основна цел е насърчи феновете на дизайна да видят местата, на които се случва фестивалът, и да се запознаят с дизайн съдържанието, изложено в тях. Тези, които успеят да съберат печати от всички  локации ще могат да участват в томбола със специални награди.

 

Информация за останалите изложби, инициативи, детска програма, лекционна програма и др., може да бъдат намерени на www.edno.bg и https://www.facebook.com/OneDesignWeek

За фестивала

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура.

Събитието се организира от платформата за култура ЕДНО. Освен основната изложба и професионален форум с изтъкнати имена от сферата на съвременния дизайн седмото издание на ONE DESIGN WEEK включва редица инициативи със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, партита и т.н.

ONE DESIGN WEEK е платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Практическа детска психология за модерни родители от издателство Книгомания

MIKA

публикувано

на

от

Да бъдеш родител е едно от най-предизвикателните, приятни, трудни, забавни и невероятни изживявания, които разделят живота на преди детето и след като се появи. Никой не знае как да бъде родител преди да стане такъв и даже не подозира колко малко се опознава и колко много има да се учи на търпение, приемственост, отговорност, всеотдайност, емпатия. Докато отглежда детето си, родителят има и шанса отново да изживее детството си: да прочете любимите си детски книги, да скача в локви с гумени ботуши, да прави ангели в снега… Но и да се справя с гневните изблици и страхове на малкия човек; да му е опора, когато плаче и е тъжно; да го забавлява, разбира, изслушва; да преоткрива света, защото „родителите са цялата му вселена и начинът, по който те се отнасят към него, се отразява на себеоценката му“. Да, от родителя се очаква да бъде и приятел. Балансът е труден. Затова наръчникът„Как мисли детето?“ предлага 100 от най-често срещаните сценарии през първите седем години на детето и какво се крие зад поведението му. Тя превежда неговите реакции на езика на възрастния, учейки го да ги тълкува по-добре. Изданието е цветно, с много илюстрации и инфографики, и с подходящо оформление на разиграните сценарии, а това ви помага асоциативно да запомните предложените решения. Друго удобство е, че наръчникът „Как мисли детето?“ може да се чете избирателно, по теми, или да потърсите решение на конкретна възникнала ситуация.

Целта на „Как мисли детето?“ е да усъвършенства общуването между родител и дете. Благодарение на развитието на невропсихологията, никога не се е знаело толкова за детското развитие колкото днес. Дадените препоръки са в реален контекст и макар събраните съвети да не обхващат всички възможни ситуации, двамата съавтори (които общо имат пет деца) подсказват на съвременните родители „правилните“ думи и действия в определени ситуации, за да се открие най-полезната стратегия. Изданието се позовава на задълбочени изследвания по детска психология и невропсихология и ни припомня как да види света през очите на детето.

Авторите, Танит Керет и д-р Ангард Ръдкин, правят паралел между преживяванията на всеки родител като дете, изискванията и отговорностите му, доколко се е привързвал към другите, как е изразявал чувствата си. Според тях това е път към откриването на собствен родителски модел. „Как мисли детето?“(от издателство Книгомания) изследва и ценностите на всеки родител, за да е наясно какви принципи ще следва при възпитанието на детето – как  и кога да отговаря на нуждите му, защо емпатията е толкова важна за развитието на малкия човек.

Продължете понататък

Горещо