Connect with us

Култура

Plovdiv Jazz Summer продължава в края на август

Avatar

Публикувано

на

Спасов ©Владислав Христов 3

Теодосий Спасов, снимка: ©Владислав Христов

Безплатен концерт на Теодосий Спасов и камерни градински концерти на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева между 26 и 28 август

За първа година се провежда лятното издание на Plovdiv Jazz Fest. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer обаче продължава и в края на месеца, този път в село Марково в близост до Пловдив. Между 26 и 28 август ни очакват два камерни градински концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева, както и голям безплатен концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет.

Началото на тази втора част от летния фестивал на 26 август от 20:00 ч. ще постави концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60  (във вилната зона, село Марково) те ще представят авторския албум на саксофониста Димитър Льолев – „Родополоджи“ (2014 г.). Той описва музиката в албума като симбиоза на взаимното проникване между родопския фолклор и джаза.

Освен саксофонист Димитър Льолев е още композитор и аранжор. Той е роден в Пловдив, където завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2002 г. продължава образованието си в Консерваторията Prins Claus в Грьонинген, Холандия. Там учи в програмата “New York Comesto Groningen”. Димитър Льолев има четири авторски албума, последният – Some Story бе записан по време на пандемията през 2020 г.

Advertisement

На следващия ден (27 август) в центъра на село Марково на открита сцена пред НЧ „Алеко Константинов – 1907“ (ул. „Захари Стоянов“ №63) ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет, в който участват някои от най-добрите пловдивски джаз музиканти от новото поколение като Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), както и Ангел Демирев (китара). Концертът ще започне в 20:00 ч. и входът ще бъде свободен. 

Теодосий Спасов е световно признат виртуоз на кавала. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е особено популярен със своите оригинални идеи, за които събира музиканти от различни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави. Той развива свой собствен стил на свирене. Работи с фолклорни, джазови и класически оркестри, с известни български и чуждестранни музиканти. През 1995 г. списание „Нюзуик“ го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е носител на много отличия и награди, сред които е и почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив (2014), а през  2015 г. става „Артист на ЮНЕСКО за мир“.

Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде отново в камерната градинска атмосфера на ул. „Панорамна“ 60 в село Марково. Там ще чуем втория албум на Даниела Белчева – “Silver Button”, заедно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани)  и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е провокиран от съвместната ѝ работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в изпълнение на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти допринася с идеи и начина си на музициране. Текстовете в албума притежават характерен лиричен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си.

Билетите за камерните градински концерти на Plovdiv Jazz Summer вече са в продажба в мрежата на Eventim. Местата за тях са много ограничени.

Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са организирани от Blue M.

Advertisement

Събитията в село Марково се осъществяват в партньорство с кметство Марково.

Plovdiv Jazz Fest и  Plovdiv Jazz Summer се провеждат с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 г.

Plovdiv Jazz Summer се реализира с подкрепата на Schweppes, Хемингуей, 8 ½, КЦМ, New Natures Way и Natural Factors, NESCAFÉ Dolce Gusto

Фестивалът се осъществява с медийната подкрепа на Jazz FМ, Катра ФМ, БГ Радио, Радио 1, Импресио, дир.бг, Виж, Лицата на града, Въпреки, Артакция, Mediacafe.bg, Капана, Под тепето, Пловдив тайм, Трафик нюз, Нула 32, My Sound.

Програма 26-28 август 

Advertisement

26 август | 20:00 ч. | ул. „Панорамна“ 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Димитър Льолев квартет // „Родополоджи“ 

Антони Дончев, Борислав Петров, Борис Таслев

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

27 август | 20:00 ч. | Открита сцена, площад село Марково (ул. „Захари Стоянов“ №63)

Advertisement

Концерт на Теодосий Спасов джаз квинтет

Ангел Демирев, Мирослав Турийски, Александър Леков, Начо Господинов

Вход свободен 

28 август | 20:00 ч. | ул. “Панорамна” 60, вилна зона, село Марково

Камерен градински концерт на Даниeла Белчева // “Silver Button”

Advertisement

Милен Кукошаров, Димитър Семов, Михаил Иванов

Билети в мрежата на Еventim и онлайн

Continue Reading
Advertisement