Connect with us

Култура

ProText: 8-мо (безкрайно!) издание на платформата за пърформанс-четения

Avatar

Публикувано

на

Ако заложим на простата аритметика, излиза, че предстои 8-мото поред издание на дългосрочната инициатива ПроТекст на ударната режисьорска група  „36 маймуни“. Служейки си все така умело с формата на пърформанс-четенето, те отново ни предоставят възможност за интригуваща първа среща с два нови текста за театър. Този път това са втората пиеса на Ясен Василев (номиниран за награда Аскеер за драматургия за „Зазиданите“ през 2013 г.) „Борхестриптих“ и „Добре дошли в България“ на доказания тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова (отличени с ИКАР за драматургия за „Праехидно“ през 2012 г. и номинирани за същата награда през 2015 за „Пепеляшки ООД“). Тримата автори са сред селектираните от българския комитет на EURODRAM – международната мрежа за популяризация и превод на съвременна драматургия – заедно с писателя Георги Господинов.

Но простата аритметика не стига, защото с това издание на платформата, разместването и експериментите започват още със заглавието. ПроТекст обръща осмицата и от цифра я превръща в знак за безкрайност. Тъй като 8 издания, 19 представени съвременни драматургични текста в повече от 10 различни пространства, въвлекли над 150 участници – актьори, видео-артисти, музиканти, драматурзи, сценографи, много други професионалисти и доброволци – са си своеобразна пулсираща минибезкрайност.

Воден от нестихващото си любопитство към театралните експерименти, през 2016 г. екипът самоотвержено се спуска по усуканите серпентини на обърнатата осмица и създава вътрешна, авторова безкрайност, в която зрителите са поканени да се потопят. В нея професионалните роли се множат, за да бъде крайният резултат по-плътен и наситен. Така писателят и поет Ясен Василев прави своя режисьорски дебют за България, поставяйки пиесата си, две години след първото й представяне в Шанхай, Китай. Черпейки вдъхновение от живота и творчеството на Хорхе Луис Борхес, „Борхестриптих“ ни среща с четири версии на легендарния аржентински писател. На сцената те биват представени от актьорите Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев и Живко Джуранов.

Гергана Димитрова също избира лично да „преведе“ своя текст от белия лист до сцената в качеството си на режисьор. А съавторът й Здрава Каменова ни изненадва приятно, влизайки в актьорското си амплоа и качвайки се на сцената заедно с Владимир Димитров, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев. На свой ред пък актьорът Петър Мелтев е направил крачка встрани от прожекторите и е сред съавторите на разсмиващото, но отговорно сценично проучване на границите на патриотизма и национализма – „Добре дошли в България“. За написването на текста помага и сценографът Елена Шопова, чиято обичайно е грижата за визуалната идентичност на ПроТекст.

Билетите за ProText ∞ вече са в продажба на касите на НДК. И за разлика от авторовия ентусиазъм – местата в залата и броя четения са ограничени.

Advertisement

Програма на ProText ∞

05 и 06 ноември от 20:00 часа

„Борхестриптих“

автор и режисьор: Ясен Василев

участват (по азбучен ред): Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев, Живко Джуранов

Advertisement

асистент режисьор: Петко Стоянов

сценография и видео: Петко Танчев

времетраене: 60 минути

„Борхестриптих”, вторият текст за театър на Ясен Василев, стъпва едновременно върху три разказа на Борхес – „Смърт и Компас“, „Вавилонската Библиотека“ и „Другият“ – и върху творчеството и живота на писателя, от които заема сюжет, персонажи и мотиви. Четиримата изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между библиотека и вселена е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.

Първата продукция на “Борхестриптих” е режисирана от автора в Swatch Art Peace Hotel, Шанхай в края на октомври 2014. Всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа в историческата сграда в центъра на града. Филмовата версия на постановката е излъчена по Star TV, Швейцария на 31 август 2015 в немския превод на Александър Ситцман.

Advertisement

09, 10 и  11 ноември от 20:00 часа

Представянето на 11 ноември е част от официалната селекция на АСТ фестивал за свободен театър 2016

„Добре дошли в България“

автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова

съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева.

Advertisement

текста ще четат: Здрава Каменова, Владимир Димитров, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев

сценограф: Елена Шопова

видео: Петко Танчев

музика: Павел Терзийски

режисьор: Гергана Димитрова

Advertisement

асистент: Екатерина Чокова

времетраене: 75 минути

Проектът е реализиран в партньорство с Галерия „Етюд“.

„Добре дошли в България“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи – мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти – започват активна пропаганда към бежанците, подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement