Connect with us

Lifestyle

Pumpkin Spice Latte – емблематичната есенна напитка на Starbucks чества 20-годишен юбилей

Avatar

Публикувано

на

Pumpkin Spice Latte

снимка: ПР

Журналисти и инфлуенсъри взеха участие в специален уъркшоп по свещолеене и създадоха свои собствени свещи с аромат на легенадрното Latte

Почти няма човек, който да не познава легендарното Pumpkin Spice Latte и да не го е опитвал. Първото му представяне е през септември 2003 година в Сиатъл и оттогава са продадени стотици милиони от него по целия свят.

Баристите, участвали в разработката на неустоимата формула, случайно пробвали да ядат тиквени пайове, докато се подкрепяли с чаша приятно еспресо. По този начин успели да намерят идеалната хармония между тиквата, кафето и млякото. Питър Дюкс, който е ръководител на екипа и се счита за “бащата“ на най-популярната напитка в света, разказва, че откритието е станало съвсем случайно, защото са залагали на различни вкусове – шоколад и карамел, канела и портокал, та дори и мента, когато са се сетили за тиквеното пюре, което да добавят към кафеената напитка. Първоначално тествали вкуса в 100 кафенета във Вашингтон и във Ванкувър. Клиентите останали възхитени и оттогава Pumpkin Spice Latte завладява света.

В днешно време любимото лате се е превърнало в ритуал, който всички фенове свързват с настъпването на есента. В началото напитката се е казвала различно – Fall Harvest Latte. „Имаше желание да изберем наистина уникално име, като Лате за есенна реколта“, разказва Дюкс. „В крайна сметка се спряхме на Pumpkin Spice Latte, защото подправките играят наистина важна роля за извеждането на вкуса на тиква, като същевременно подчертават еспресото в чашата.“

Advertisement

Еспресо, сироп с аромат на тиквен пай, разбито на пяна мляко – всичко това покрито с гъста, пухкава сметана и поръсено с подправки на канела, индийско орехче и карамфил за ароматен завършек. Тази изкусителна комбинация от вкусове предизвиква у всеки от нас позитивни емоции.

И така, всяка есен завръщането на Pumpkin Spice Latte (известно сред любителите с краткото PSL) е очаквано в близо 82 страни, където Starbucks има кафенета. Според последни данни, само в САЩ до този момент покупката на PSL надхвърля 700 млн. продадени напитки, като само за година броят им безпроблемно достига 25 милиона.

20 Godishnina Pumpkin Spice Latte 7

снимка: ПР

Тези дни, в ерата на TikTok и Instagram Reels, феновете споделят вълнението си от есента и първите си глътки PSL за сезона с видео ревюта и клипове. А менюто е допълнено – в Starbucks се предлага не само Pumpkin Spice Latte в горещ и студен вариант, а и Pumpkin Cream Cold Brew, Pumpkin Spice Frappuccino, които могат да се поръчват и с алтернатива на млечни продукти по избор (на соева, кокосова, бадемова, овесена основа).

По случай юбилея във всички кафенета се предлага лимитираната мърч серия на Starbucks, която ще очарова всички ценители и колекционери. Този сезон колекцията на марката изобилства от тематични цветове и шарки, които със сигурност ще направят разходките с кафе в ръка приятни. А специалните керамични чаши във формата на тиква ще изкушат всеки за стилна придобивка!

Advertisement

20 Godishnina Pumpkin Spice Latte 6

снимка: ПР

За да отбележат подобаващо тази специална годишнина, от Starbucks България организираха специално събитие с присъствието на журналисти и инфлуенсъри, които освен че имаха възможност да се насладят на неповторимата напитка, присъстваха и на уъркшоп по свещолеене, воден от Ирина Йорданова – Майстор по Художествено леене в занаятчийската камара, която демoнстрира как сами да си направят свещ с аромата на Pumpkin Spice. Всеки от присъстващите отнесе топло настроение и собственоръчно творение на изкуството с ароматно ухание на Pumpkin Spice у дома си.

Continue Reading
Advertisement