Открийте ни и в

Lifestyle

Red Bull и Раян Сандес представят “Lessons from the Edge”

MIKA

публикувано

на

Раян Сандес, фотокредит: Dean Leslie / Red Bull Content Pool

Когато пробягваш 1,406 км през Хималаите в рамките на 24 дни, имаш много време да се вгледаш навътре в себе си. Раян Сандес тръгва в търсене на приключения, но научава много по-ценен урок.

Ето какво ни разказва:

“Всички имаме тази романтична визия за Хималаите и си представяме пухкави снежно-бели върхове. Когато обаче стигнеш дотам и усетиш величествената им големина, започваш да придобиваш друга перспектива – внезапно усещаш, че истината не е толкова романтична.

През 2018 г. си бях поставил за цел да пробягам Великия Хималайски Маршрут заедно с Рино Гриесел – всички 1,508 км – за рекордно време.

Това е без съмнение най-дивото и лудо нещо, което съм правил. Мислех си, че ще бъде невероятно приключение, но беше много по-екстремно отколкото някога съм си представял.

Никога не се бях подлагал на толкова дълго натоварване преди това, да продължавам да тичам и да ходя за 24 последователни дни беше истинско предизвикателство. Ако тичаш 100 км, можеш да ги разделиш на 10-километрови секции. Това беше невъзможно в Хималаите.

Всеки ден се изправяхме пред толкова много предизвикателства, които не си и бях помислял, че ще имаме и това беше ключово. Не можеше да се концентрираме цялостно върху един ден, а трябваше да гледаме на предизвикателствата като индивидуални пречки и да празнуваме малките победи, като например да стигнем до по-голямо село или да ядем горе-долу приемлива храна.

В един момент се концентрираш върху малки етапи. Аз бях с Рино, но въпреки това неизбежно прекарваш доста време насаме със себе си и собствените си мисли в подобно начинание.

Лично аз намирам тази част за доста приятна и, всъщност, самоизолирайки се можеш да си създадеш балон, в който да оцениш преживяното и това, което искаш да постигнеш. Да бъдеш изолиран понякога ти дава малко допълнително време да обмислиш нещата, без да се влияеш от околните.

Аз научих много по време на тази, да кажем изолация, в Хималаите. Започваш да оценяваш малките неща в живота. Имал съм моменти, когато съм печелил състезания и съм бил на подиума, но всичко, което съм усещал, е било празнота и неудовлетворение. Като че ли, е било просто поредното състезание, без особено значение. Осъзнах, че е важно да оценяваш успеха и да се наслаждаваш на всяка крачка от пътуването към него.

Освен това, научих колко е важно да бъдеш щедър и да се отнасяш добре с околните, да гледаш на всеки човек като на отделен индивид. Рино и аз нямаше да преминем и да оцелеем по време на пътя без щедростта на хималайците, които ни приеха в домовете си и ни помогнаха в тежки моменти. Научих се да отделям на хората повече време.

Бягайки заедно с Рино формира невероятна връзка помежду ни, а проектът, с който се бяхме заели, беше истинско изпитание на духа. Не познавам никой толкова твърдоглав – той никога нямаше да се предаде – но имаше наистина лошо измръзване на крайниците и 2 контузии. Нямаше да спре, ако не беше загубил съзнание!

Взе ни толкова много. Отне ми дълго време да се възстановя след това, най-вече ментално, отколкото физически.

Накрая изплувах от другата стана на съзнанието си и негативното отмина. Спомням си, че просто се опитвах да извлека най-доброто от ситуацията. Фокусираш се върху различни неща, разбира се, че има и негативи, но е важно да се концентрираш върху позитивите.

Понякога те са всичко, което имаш!

Вижте още от поредицата Lessons from the Edge или гледайте документалния филм ТУК.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

MIKA

публикувано

на

от

Софтуерът предлага редица иновации за хотелиерския бранш, създавайки безконтактна и по-безопасна среда за техните гости

Българската платформа за дигитализация на заведенията TouchMenu навлезе успешно и в хотелиерския бранш у нас. Софтуерът предлага редица нови възможности за управление на отношенията с гостите на хотелите и може да реши много от проблемите, възникнали заради пандемията от COVID-19. Припомняме, че платформата стартира като дигитално меню за заведения, която позволява на клиентите да си поръчват направо през телефона, както и да откриват подходящо заведение в близост до тях.

„През последните месеци разширихме много функционалността на TouchMenu и си дадохме сметка, че и други малки и средни бизнеси в България имат нужда от подобни технологични решения. Типичен пример са хотелите, които в момента са изправени пред редица предизвикателства. Затова и разработихме много нови функционалности, които улесняват работата на техния персонал и общуването с клиентите, създавайки цялостна безконтактна среда за поръчка на хотелски услуги “ – сподели Тодор Бобев, създател на платформата.

Тя позволява на хотелите да се представят по-добре пред потенциалните си клиенти, да общуват по-лесно с тях, както и да предлагат през него различни услуги – спа процедури, ски оборудване, поръчки от хотелските заведения и други. Тя поддържа също и разплащания с кредитни карти, като те се пренасочват директно по сметката на съответния хотел или ресторант, а TouchMenu не е посредник при транзакциите. Добавена е и опция при поръчка клиентът да избере сумата да се добави към сметката на стаята, наета от него. В близко бъдеще в приложението ще заработи и функционалност за запазване на часове.

За да подпомогне на българския туризъм в настоящия труден момент, софтуерната фирма предлага и зимен пакет. Той позволява на хотелите в зимните ни курорти, които започнат да използват TouchMenu до края на април, да го ползват безплатно за един месец. Целта е през този период те да се уверят в огромните предимства на платформата.

„Желанието ни е да помогнем на българския бизнес в настоящата ситуация и разполагаме с технологични решения за много от техните проблеми. Затова и логично искаме да ги направим много по-достъпни за заведения, хотели и други компании. Можем да спомогнем за създаването в тях на една безконтактна среда, за избягване струпванията на хора, за по-гъвкава комуникация и не на последно място – да им дадем нови канали за продажба“ – посочи още Тодор Бобев.

Основателят на TouchMenu добави още, че платформата може да бъде внедрена и да заработи в нов обект буквално за два работни дни. Междувременно през последните месеци тя е обновила изцяло и своята визия, лого и уебсайт. Променена е и политиката за дистрибуция, а компанията в момента е в процес на набиране на търговски партньори.

Продължете понататък

Lifestyle

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

MIKA

публикувано

на

от

Най-големият специализиран сайт за книги и четене у нас “Аз чета” и Читалище.то поставят началото на своя поредица месечни онлайн срещи в рамките на съвместния “Проект 48”, посветен на медийната грамотност. Първият разговор с тема “Честно за медиите” на 21 януари от 20 ч. ще бъде с участието на журналиста Доника Ризова. Излъчването ще бъде на Facebook страницата на “Аз чета”.

Гостът Доника Ризова е журналист и PR експерт с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател. Започва кариерата си в Дарик радио, а след това е автор и водещ на предаването „Медиите он ер“ по телевизия България он ер.

“Неслучайно решихме да започнем поредицата с Доника, защото тя е един от последните журналисти, наблюдавали отблизо в ефир какво се случва с медийната среда у нас. Комбинирано с дългогодишния ѝ опит в медиите, това ще ни позволи да направим един полезен и достъпен разговор за зрители от всички възрасти”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев, който ще бъде водещ на онлайн събитието.

Датата за първата среща не е случайна – на 21 януари се навършват 71 години от смъртта на Джордж Оруел. Неговият роман “1984” е основното вдъхновение за “Проект 48” и в началото на март ще бъде издаден с нов превод в рамките на кампанията за медийна грамотност. По този повод в четвъртък в “Аз чета” ще бъде публикувана за безплатно четене и първата глава от книгата с превода на Борислав Стефанов.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на “Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата, така и за започващите през февруари отворени онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 13 часа

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 13 часа

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 14 часа

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 14 часа

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Кинопреди 14 часа

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

Културапреди 17 часа

Как продължава най-скъпият германски сериал досега: Това виждаме в трети сезон на „Вавилон в Берлин“

Музикапреди 18 часа

Olivia Rodrigo постига рекорди с “drivers license”

Музикапреди 19 часа

Hayley Williams продължава редицата си от кавъри на песни

Обществопреди 19 часа

Димитрис Папайоану открива13-ото издание на международния фестивал за съвременен танц 

Обществопреди един ден

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Горещо