Открийте ни и в

Lifestyle

Remixshop.com инвестира нови 4 млн. лева за възстановяване на работата

публикувано

на

Remixshop.com инвестира нови 4 млн. лева за възстановяване на работата 140

Рестартът на Remixshop.com се очаква до дни. Компанията ще инвестира около 4 милиона лева, за да започне да работи отново. Водещата компания за дрехи втора употреба онлайн в България дава предварителна оценка на щетите от пожара на 15 юли за около 9 млн. лв. Жертви и пострадали няма. В помещенията към момента на инцидента са били около 25 служители на фирмата, но те са се евакуирали изключително организирано. Пожарната е била на мястото 6-7 минути след подадения сигнал.

Според разкази на очевидци пожарът е възникнал на голяма височина и бързо се е разраснал. В помещението, където е започнал, има само стока. Това е всъщност разпределителният център, откъдето опакованите артикули поемат по пътя към крайните си клиенти на 7 пазара в ЕС. Изгорели са голяма част от артикулите, приготвени в специалните картонени опаковки на Remix за експедиция. Сградата е нова и помещенията отговарят на всички изисквания за противопожарна безопасност.

“Инцидентът ще ни забави, но няма да ни затвори”, казва Любомир Кленов, един от основателите на Remix. “Преди всичко искаме да благодарим на лоялните ни клиенти, които са с нас в този труден момент, обаждат се на нашия колцентър, за да ни окажат подкрепа и най-голямото си съжаление. Те се интересуват най-вече дали ще пристигнат поръчаните артикули и нямат притеснение, че ще получат обратно сумите, платени електронно по поръчки, които няма да можем да доставим. Между другото, почти 100% от сумите по такива поръчки вече са възстановени към клиентите ни.”

В пожара от 15 юли изгоря стока, с която компанията работи не само в България, но и в Румъния, Полша, Гърция, Унгария, Словакия и Чехия. “По първоначални данни загубите ни са на стойност около 9 млн. лв.”, коментират от Remix.

Заради инцидента се наложи компанията да преустанови временно продажбите за всички седем пазара в Европа. Това води до значителни пропуснати ползи. Оценката е, че ще се отрази негативно и на целия сектор за търговия на дрехи втора употреба онлайн у нас.

Другата загуба, чийто ефект тепърва ще се изчислява, е, че инцидентът ще забави темповете на растеж на компанията. Миналата година Remix бе определена от Ernst & Young за една от най-бързо развиващите се компании в Централна и Източна Европа. Все пак, твърдото намерение е тази година да бъде постигнат ръст спрямо 2016, макар и с по-малко от предвиденото.

Днес Remix има готов план за успешен рестарт, който включва инвестиране на нови около 4 млн. лв. Той ще бъде реализиран и с подкрепата на техния международен партньор, австрийската инвестиционна компания Mezzanine Management.

“Работим на пълни обороти. Функционират и другите два центъра за обработка на компанията, в които се помещава част от стоката ни, която оцеля. До броени дни ще стартираме отново”, каза Кленов.

Remix вече започна и нова програма, която е изцяло насочена към клиентите. В нея ще може да се включи всеки, който има ненужни, но запазени дрехи в гардероба си. Те може да бъдат изпратени на Remix, която поема изцяло и куриерските разходи по доставката. Компанията ще почисти и обработи дрехите по своите стандарти и след продажбата им ще изплати процент от сумата на клиента.

Remix Second Hand е водещата онлайн компания за търговия на дребно с дрехи втора употреба в България. От създаването й през 2012 г. досега бизнесът расте до три и половина пъти годишно. Миналата година компанията е обявена за една от най-бързо растящите в Централна и Източна Европа от Еrnst&Young.

През 2014 г. отварят онлайн магазините в Гърция и Румъния, а през 2015 г. – в Полша. Миналата година компанията получава финансиране от 8 млн. евро от един от водещите инвестиционни фондове в Централна и Източна Европа – Mezzanine Management, за да продължи експанзията си. Това позволява на компанията да влезе на три нови пазара в Европа – Унгария, Словакия и Чехия, като така българският търговец вече оперира в 7 държави в ЕС. В Remix работят близо 600 служители.

Реклама