Connect with us

Общество

Ritual Gatherings организира Форум за културно предприемачество и електронна музика

Avatar

Публикувано

на

FB event cover jpg

Contemporary Culture Conversations ще се проведе на 11 и 12 ноември в SOHO Coworking и цели да събере хора, заети в културната сфера и електронната сцена в двудневна програма с презентации и дискусии на местни и международни организации

“Contemporary Culture Conversations (CCC)” е двудневен форум за хора, заети или заинтересовани от сферата на изкуството и културата,  организиран от Ritual Gatherings на 11 и 12 ноември в SOHO Coworking Space. Чрез обмяна на опит с други държави и организации, събитието цели да проследи и анализирам различните тенденции и модели в културния сектор. Програмата е разделена в два дни, които ще засегнат аспектите на управление на артистични проекти в сферата на НПО сектора, визуалното изкуство и електронната музика. Събитието е безплатно, а присъствието става след онлайн регистрация на линка: https://bit.ly/CCC-admission.

В първият ден – петък програмата започва в 14 часа и ще бъде посветена изцяло на културното предприемачество и инструментите за управление на независими организации, набирането на финансиране и социално ангажираното изкуство, като за целта организаторите са поканили експерти и артисти от Норвегия, Полша и Исландия.

Една от ключовите организации и пространство за съвременно изкуство в Исландия – Музея на живото изкуство – Nýlistasafnið (The Living Art Museum) в Рейкявик пристига у нас за презентация, която ще засегне темата за управление на независими културни организации, менажирани изцяло от артисти. Неговият директор – Sunna Ástþórsdóttir ще разкаже за историята, дейността, целите и ценностите, които спазва музеят, както и за работата в екип, инструментите и методите, необходими за подхранването на една прогресивна платформа за съвременно визуално изкуство с фокус върху творците и ангажирана с публиката.

За подкрепата на изкуство, артисти и културни събития от страна на бизнеса, ще говорят представители на няколко компании в дискусията „На границата между реклама и кауза – брандовете, като част от артистични проекти“. Дискусията ще даде практически съвети за привличането на корпоративни спонсори за културни и артистични инициативи, а участие в нея ще вземат Полина Влахова – Мениджър „Маркетинг и дигитални комуникации“ във Philip Morris България, Елина Спасова – Бранд мениджър на Domaine Boyar, Мирослава Станева – Бранд мениджър на EMAG и Ангелина Петкова от Lunar Festival of Lights.

Advertisement

В късния следобед ни очакват няколко уъркшопа и представяния на артисти от няколко нестандартни артисти – специални гости на събитието от Исландия и Норвегия – Wiola Ujazdovska, Anna Wojtyńska, Pola Sutryk и Marita Isobel Solberg.

Виола е родена в полския град Торун, където учи история на изкуството и живопис. През 2014 г. тя започва работа в Музея на живото изкуство в Рейкявик и се мести в Исландия. В последните години тя се фокусира върху видео, пърформанс и инсталация, а на Форума ще представи пърформанса си „The prophesy of Lupine the sun that never sets“.

Пола е готвач, художник и пърформативен артист, който работи с фуражни съставки и традиционни техники за домашно готвене от цял ​​свят. Тя пренася естетическата и екологична чувствителност, която е развила, израствайки в дивия регион на източна Полша, в областта на културата и кухнята. Основната й сфера на дейност е кулинарията, разбирана като среща и процес на трансформация.

Анна е антрополог, който в момента работи като постдокторант по проекта „Integration in Rural Iceland“. През последните няколко години тя изучава миграцията към Исландия, предимно от Полша, но също и от други източноевропейски страни, като основен фокус за нея е пазара на труда и транснационалните практики.

Марита е музикант и визуален артист, работещ със звук, пърформанс и инсталация. Родена и ситуирана в Северна Норвегия, тя има силна връзка с региона и е директор на саами музея там, който съхранява традициите и наследството на народът саами – древни племена в Северна Норвегия.

Advertisement

Вторият ден – събота, ще представи първото проучване на публиката на електронната музика в България, което беше инициирано от Ritual Gatherings и подкрепено от 25 от най-известните клубове и организации в сферата. Резултатите ще бъдат представени от екипа на фестивала в 14 часа, след което форумът ще продължи три дискусионни панела, в които участие ще вземат представители на клубове и промоутъри, както и организаторите на 4 от най-големите фестивали у нас – Meadows in the mountains, Wake up Stranjah, Lost Gipsy Land и Ritual Gatherings.

Програма:

Петък, 11 ноември

▌14:00 | Откриване

14:15 | Основи в културното предприемачество [Презентация]

Advertisement

– María Kristín Gylfadóttir, Изпълнителен Директор, NORTH Consulting, Исландия

15:30 | Културно предприемачество – организация управлявана от артисти, Музеят на живото изкуство -NYLO представяне [Презентация]

– Sunna Ástþórsdóttir – Директор, Музеят на живото изкуство – NYLO, Исландия

16:15 | На границата между реклама и кауза – брандовете, като част от артистични проекти [Панелна дискусия]

Участници: Елина Спасова, Domaine Boyar ▪ Полина Влахова, Philip Morris ▪ Мирослава Станева, EMAG ▪ Ангелина Петкова, Lunar Festival Of Lights

Advertisement

Модератор: Виктория Цачева, Ritual Gatherings

17:15 | „The Prophecy of Lupine and Sun that never sets“ [Социално ангажирано изкуство, представяне на артист]

– Wiola Ujazdowska, Полша/ Исландия

17:45 | Социално ангажирано изкуство [ Представяне на артист, презентация]

– Pola Sutryk, Исландия

Advertisement

18:15 | Социално ангажирано изкуство [Представяне на артист]

– Anna Wojtyńska, Исландия

18:45 | Ритуали, Креативност и Съвременно изкуство [Презентация]

– Marita Isobel Solberg, Норвегия

★ 19:00 Networking drinks

Advertisement

Събота, 12 ноември

14:00 | Резултати от първото проучване на публиката на електронната музика в България – E.M.A. Research (Electronic Music Audience Research) [Презентация]

– Фарис Аббас & Виктория Цачева, Ritual Gatherings

14:30 | Култура, общност и потребности на българската сцена за електронна музика [Панелна дискусия]

Участници: Влади Ванков, основател на Studio EW ▪ Йосиф Лазрак, EXE/That Divine ▪ Стефан Крачанов – DJ Steven, Metropolis ▪ Радостина Дочева – Радо, Demand Artists

Advertisement

Модератор: Александър Владимиров, Фонотека Електрика

16:00 | Перспективи и предизвикателства пред фестивалите за електронна музика в България [Панелна дискусия]

Участници: Марта Дънева – Laylla Dane, WUS ▪ Пламен Василев – Diass, Lost Gipsyland ▪ Benjamin Sassе, Meadows in the mountains ▪ Фарис Аббас, Ritual Gatherings

Модератор: Влади Ванков

17:30 | Фонотека Електрика представя: Къде са хората? Проблеми и решения пред местните промоутъри.

Advertisement

[Панелна дискусия]

Участници: Анна-Мария Хаджистоянова, Isterikaaa ▪ Георги Йовчев, Sunday Bunch ▪ Димитър Йонков, Stamina ▪ Джем Деянов, Ние

Модератор: Александър Владимиров – Скашо, Фонотека Електрика

★ 19:00 Networking drinks

Събитието е част от проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми” и се изпълнява с финансова подкрепа предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проекта е част от ОП „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура“.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement