Connect with us

Музика

Rolando Salgado Palacio гостува в София

Avatar

Публикувано

на

viber image 2024 03 19 14 19 23 021

снимка: ПР

¡Que viva la música!

Един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение Rolando Salgado Palacio гостува в София по покана на Фондация Вирул и перкусиониста Георги Попов. Музикантът, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще сподели своя богат музикален опит в тридневен уъркшоп по афро-кубинска музика и перкусии.

КУРСОВЕ:

29.04, 30.04 и 01.05

Advertisement

Час: 18:30-20:30

София; Национален Студентски Дом; пл. “Народно събрание” 10

Зала “Студентина”, етаж 3

Линк към фейсбук събитието тук

Уъркшопът е подходящ както за любители и начинаещи, така и за всички, които биха искали да се запознаят и да научат повече за кубинската музика.

Advertisement

В програмата:

  • кратка история на афро-кубинската музика;
  • основни инструменти и тяхната роля в ансамбъла (клаве, бонго, тумбадора, гуиро, маракаси, кампана);
  • техника и звукоизвличане;
  • основни ритми.

Инструментите ще бъдат осигурени на място.

Цена: 1 ден – 50 лв/ 2 дни – 90 лв/ 3 дни – 130 лв

Заплащането се извършва на място в брой.

Броят на местата за всеки ден е ограничен до 15 души.

  • За да запазите място, изпратете e-mail до Георги Попов: georgipopovpercussion@gmail.com
  • По време на престоя си в София Rolando Salgado също така ще проведе индивидуални уроци и майсторски класове за професионални музиканти или за всеки, който би желал да почерпи опит от неговия талант.
  • За всички напреднали и професионални музиканти, които имат желание за индивидуални уроци и майсторски класове, свържете се с Георги Попов на: тел.: 0876 31 21 13

shf

На 7 май 2024 в бар Singles в София от 20:00ч. (Вход 20 лв.) ще бъде представен резултатът от международния музикален проект

Advertisement

SOFIA-HAVANA music collaboration с участието на кубинския перкусионист виртуоз Rolando Salgado Palacio в колаборация с талантливи български музиканти.

Rolando Salgado пристига от Хавана за създаването, записа и представянето на оригинални композиции с участието на едни от най-талантливите млади музиканти в страната:

Даниеле Феббо – бас

Тодор Бакърджиев – тромпет

Юлиан Стоичкив – саксофон

Advertisement

Илко Градев – акордеон и клавир

Георги Попов – перкусии

Линк към фейсбук събитието тук

Освен оригиналните композиции, създадени специално за проекта, ще може да чуете авторска музика от група Free4all, както и оригинални аранжименти на популярни мелодии. Очаква ви интензивен и колоритен latin jazz концерт с автентично кубинско звучене.

¡Ahí na’ma!

Advertisement

Проектът SOFIA-HAVANA music collaboration се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма “Създаване”.

Rolando Salgado Palacio е роден на 22 септември 1962 г. в Мансанильо, Куба. От единайсетгодишен започва да свири на перкусии в групите на карнавалите в родния си град, като солист на кинто – най-малката по размер и най-висока по звук тумбадора. Самоук, от много ранна възраст, изучава афро-кубинската музикална традиция и нейните ритми. През 1978 г. той се свързва с членове от движението Nueva Trova и участва с групата Ayacucho в множество фестивали в Куба. Също така е перкусионист в групите Moceedades, Pablo Milanés, Sierra Maestra и др. На 19 години получава първия си професионален договор със Soneros de Manzanillo, а малко след това и с Биг бенда на саксофониста Lino Borbolla. През 1984 г. се премества в Хавана и започва кариера като тимбалеро при маестро Niño Rivera, композитор на известната песен Ямаецът. Две години по-късно той се присъединява към оркестъра на Chapotín като бонгосеро, чийто директор, Félix Chapotín, е най-значимият тромпетист в стила son. През следващите години Rolando Salgado работи с Ibrahim Ferrer и Los Bocucos, като интерпретира ритъма pilon в цяла Куба. След това се присъединява към групата Los Chukis.

През 1993 г. той се завръща в Мансанильо по покана на Cándido Fabré , смятан за най-добрия импровизатор в Куба. Това отваря път към първото му пътуване в чужбина за участие в Карибския музикален фестивал в Картахена де Индиас, Колумбия. Прави и европейско турне, последвано от запис на три албума с Туми Лондон. Четири години по-късно Rolando Salgado Palacio се завръща в Хавана, за да записва с Felix Valoy, невероятният сонеро на Buena Vista Social Club. В албума Baila mi son е придружен от легендарния конгеро Tata Güines за майсторската интерпретация на румбата Misericordia no aguanto más. Това е и времето, в което твори Juan de Marcos González , виден режисьор и композитор, създател на Buena Vista Social Club, получил през 1996 г. награда Грами. Той записва множество албуми с личности като Ibrahim Ferrer, Felix Valoy, Omara Portuondo, пианиста Rubén González, придружени от оркестъра Afro Cuban All Stars, към който Rolando се присъединява през 1998 г. като бонгосеро.

След издаването на втория им албум, Distinto, diferente, Rolando Salgado Palacio участва в още три албума с Afro Cuban All Stars: Step forward, Live in Japan, записан на живо в Япония, и Absolutely Live II, също записан на живо в Мексико. С Afro Cuban All Stars е присъствал на множество международни джаз събития, като North Sea Jazz, пътувал е до повече от осемдесет страни на пет континента. През 2000 г. участва в официалната церемония по откриването на Олимпийските игри в Сидни. Rolando Salgado Palacio също така е участвал в записите на албуми с музиканти като Raúl Paz, Alain Pérez и много други. Освен това е преподавател и изследовател на афро-кубински ритми на популярната танцова музика, което го е отвело в множество университети в Аляска, Гуаякил, Монреал, Мексико, Словения.

През 2019 г. основава Биг бенда на Мансанильо. Проект, който обединява няколко поколения музиканти, включително емблематичния саксофонист Lino Borbolla, перкусиониста и аранжор Alexis Tamayo Muñeco и вокалиста Pipo el Gueri и други. Оркестър от 18 души, много от които млади възпитаници на най-добрите училища в Куба, изпълняват репертоар, посветен на великите музиканти от Колумбия, Пуерто Рико, Доминиканската република, Панама и, разбира се, Куба. Програмата им включва музикалните стилове гуарача, меренге, кумбия и сон.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement