Connect with us

Tехнологии

SAMSUNG: Еволюция на мобилната фотография

Avatar

Публикувано

на

the just launched samsung galaxy k zoom 24th july

ST_The-Evolution-of-Cameras_InfographicПрез последните няколко години камерите в смартфоните се развиха от новост до изключително добро фотографско устройство. Малки по размер, но с големи възможности, днес камерите на смартфоните могат да превърнат всеки потребител в начинаещ художник, фотограф или оператор, позволявайки му да разгърне своята креативност с помощта на набор от непрекъснато подобряващи се функции и характеристики.

Петнадесет години минаха, откакто въведохме мобилния телефон с вградена камера. През 2000 година Samsung положи стандартите в индустрията чрез интегрирането на първата по рода си 0.3-мегапикселова камера в нашия модел SCH-V200. От 2002 г. насам камерата на мобилните телефони бързо еволюира от чудато приспособление до полезно устройство, което е едновременно практично и удобно.

Предоставяме повече свобода с едно устройство

От първия ни мобилен телефон с камера сме фокусирани върху подобряване на функционалността и качеството на нашите смартфон камери, за да осигурим на потребителите свободата да носят само едно мобилно устройство. Инвестирайки агресивно в проучвания и развитие, приехме предизвикателството да интегрираме по-мощна камера в тънкото тяло на смартфон, защото вярваме, че един смартфон трябва да прави много повече от страхотни снимки. Сензорите за изображение в смартфона трябваше да бъдат много по-малки от сензорите дори на най-компактните цифрови фотоапарати и работихме усърдно върху подобряване на качеството на изображението при такива ограничени размери.

През 2014 г. постигнахме успешно интегриране на 16-мегапикселова камера с нашия Galaxy S5, която позволява да бъде уловен най-малкият детайл и цвят по-добре от всяка друга смартфон камера на пазара за този период. Това ни поведе още една стъпка напред към премахването на разликата между камерите на цифровите фотоапарати и нашите смартфони.

Уловете мига така, както го виждате с очите си

Advertisement

На първо място ние в Samsung проектираме и конструираме нашите смартфон камери за възпроизвеждане на невероятни снимки. Нашата цел е да постигнем резултат на получените изображения възможно най-близък до това, което всъщност виждате с очите си. Неуморните ни усилия за иновации, както и способността ни да достигаме границите на физиката, ни позволяват да се развиваме и изграждаме компактни смартфон камери без компромис в цялостната функционалност, която бихте очаквали от смартфон от световна класа.

Професионалните фотоапарати са оборудвани със сензори за изображения и частици, които са значително по-големи от тези на смартфон камерите, в някои случаи около петдесет пъти по-големи. Ние преодоляваме тези пречки чрез насочване на всички усилия в развитието на функции като High Dynamic Range (HDR) в реално време, Phase difference Auto Focus (PAF) и други, които помагат изображенията на фотоапарата да бъдат по-близо до това, което очите ни виждат действително. В допълнение, другите ни проучвания и постижения като например софтуер за фотоапарати, развитие на приложенията и оптимизация на компонентите ни позволиха да преодолеем физическите ограничения на хардуера, за да предоставим възможно най-иновативната технология за фотоапарати на потребителите.

Предоставяме на потребителите това, от което имат нужда

В основата на развитието на всеки продукт на Samsung са нуждите и желанията на нашите клиенти, а очакванията им мотивират нас – разработчиците, да продължаваме да разширяваме границите на възможното.

Сензорите за изображение на повечето смартфон камери са физически по-малки от тези на цифровите фотоапарати, което означава, че дори и броят на пикселите да е същият, всяка клетка или пиксел върху сензора е също по-малка. Тези пиксели могат действително да бъдат сведени до 1,12 микрона диагонал, което прави по-трудно намаляването на шума между пикселите. Ниският шум играе ключова роля в real-time HDR и Phase AF, които изискват бърза и точна реакция.

Advertisement

Samsung Galaxy S5 е пример за такъв пробив – смартфон, който в момента е класиран от мнозина за смартфона с най-добра задна камера на пазара. Той е и първият смартфон, който включва HDR възможности с високо представяне при видео клипове и снимки. С HDR техниките за обърнато осветление потребителите на Galaxy S5 могат да постигнат по-фотореалистичен ефект на техните кадри в среда с почти всякакво осветление. Други изключителни характеристики на камерата на Galaxy S5 включват функция за автоматично фокусиране, която може да записва движещи се обекти в изумителните 0,3 секунди, както и възможността да правите фона по-светъл или по-тъмен. Потребителите могат също така ръчно да изолират и променят различни фокусни точки за пълен контрол върху крайния облик на снимките им.

Ние се уверяваме, че нашите смартфон камери са бързи, интуитивни и лесни за използване, предоставяйки на потребителите безпроблемно представя без да се притесняват за подходящите настройки на фотоапарата в места с различна осветеност или къде да намерят отделните функции, или как да редактират и споделят снимката, която са заснели.

Изграждане на следващото голямо нещо

Предната камера на смартфона в наши дни се счита за основна характеристика. Когато Galaxy S беше представен за първи път, бе включена и предна камера, която обслужва нуждата на потребителите за двупосочен видео чат. Няколко модела смартфони Galaxy по-късно предната камера беше трансформирана в нещо много повече.

През последните години, когато тенденциите в социалните медии популяризираха селфито, търсенето на предна камера с високо качество стана от първостепенно значение. Предната камера на Galaxy S5 може да заснема FHD видеоклипове и позволява на потребителите да се насладят на ултра ясни видео разговори. Надграждането на тези функции е 3.7MP предна камера и лещите F1.9 на Galaxy Note 4, който поддържа 90º-градусов широкоъгълен режим, позволяващ на потребителите да заснемат идеалното селфи или групово селфи – известно като wefie.

Advertisement

Отнасяйки това на по-следващо ниво, Galax А5 и A3 разполагат с подобрена предна 5MP камера за още по-добри селфита. Докато по-рано предните камери бяха разглеждани като екстра, излишно допълнение към основната камера на гърба, това вече съвсем не е така.

Ние щателно оценяваме всеки един аспект от нашите смартфон камери, правейки над 10 000 снимки в среди с най-различно възможно осветление за анализ. Същата страст и отдаденост бяха положени в изграждането на камерата на нашия флагмански модел за 2015 г, който ще развие фотографията чрез мобилни устройства до едно ново ниво, укуражавайки потребителите да дадат пълна свободата на творчеството си.

Continue Reading
Advertisement