Открийте ни и в

Tехнологии

SAMSUNG показа, че технологиите обогатяват живота у дома

MIKA

публикувано

на

SAMSUNG показа, че технологиите обогатяват живота у дома 26

снимка: PR

Тазгодишното издание на ежегодното проучване на Samsung Techonomic Index 2015, представено днес, представлява най-задълбоченото изследване за това как българите взаимодействат с технологиите. Проучването се провежда за втора поредна година и вече обхваща 18[i] европейски държави, разкривайки навиците и поведението на хората при използване на редица електроуреди и устройства.

Новото проучване показва, че българският дом на 2015 г. се е превърнал в нещо много повече от обикновено място, в което се храним, почиваме си и спим. Това е центърът на нашата лична културна вселена – работно място, място за обучение и забавление, където се свързваме с нашите близки и приятели и черпим вдъхновение от света около нас. Технологиите обогатяват това изживяване и при среден брой от 20[ii]устройства, притежавани от едно домакинство, което е повече от средното за Европа – 19 устртойства, пътят към по-интелигентни домове не показва признаци на затихване.

Инвестициите за дигитално образование растат, докато времето, прекарано в игри на мобилните устройства, намалява

 • 79%[iii]от респондентите лично използват образователно съдържание, сравнено с 65%, които ползват игри или приложения за забавление
 • 61%[iv]от домакинствата са платили за достъп до образователно съдържание през последния месец, в сравнение с 46%, които са платили за игри или приложения за забавление

Технологиите дават възможност на българите да разширят своето поле за образование и обучение. Месечно домакинствата харчат повече за образователни материали (19.40 лв.), отколкото за игри за мобилни устройства (14.83 лв.) и материали за забавление като книги (15.18 лв.), сваляне на филми (14.16 лв.) и сваляне на музика (14.04 лв.)[v]. В един стандартен ден 35%[vi] от участниците в проучването прекарват средно поне час, посветени на образователен материал.

Култура при поръчване на съдържание on demand

 • 30%[vii]от домакинствата в България са платили през последния месец за достъп до филми онлайн, сравнено с 24% от домакинствата в Европа.
 • Един на всеки четирима българи (27%[viii]) плаща за дигитални книги, списания и т.н., сравнено с един от всеки петима европейци (21%).
 • 91.6%[ix] от българите участват в дейности в социалните мрежи, в сравнение със74.5% средно за Европа.

През последните 12 месеца се наблюдава значително увеличение в консумацията на мобилен 4G и употребата на свързан с интернет хардуер като смарт телевизори и таблети. Това нарастване на достъпа до по-добра интернет свързаност ни дава възможност да разширим своето познание, да се научим на нови неща, да изследваме различни изкуства и да научаваме повече за различни култури – и на всичко това можем да се насладим от удобството и комфорта на собствения си дом.

Oт информативните и често образователни презентации в TED Talks до онлайн езикови курсове и YouTube видеа от типа „как да“, българските домакинства все повече търсят информация онлайн, за да задоволят своята жажда за знание и да откриват нови неща. Почти три четвърти (72%[x]) от българите редовно гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание, сравнено с 54% от европейците. Дигиталните книги и публикации също са популярни, като почти половината от българите (43%[xi]) избират да ги четат поне веднъж седмично.

Днес разполагаме с безкрайни възможности, буквално на върха на пръстите си. Продължаващото доминиране на социалните мрежи означава, че нашето ежедневие у дома е по-социално свързано от когато и да било. Потенциалът на Интернет на нещата също ще нарасне, тъй като начина, по който използваме своите интернет свързани уреди и устройства, непрекъснато се развива.

Обратно към телевизията – гледаме по 4 ч. и 8 мин.[xii] всеки ден

 • Българите прекарват най-много време пред телевизора – 4 ч. и 8 мин. – повече от всички европейци, които гледат телевизия средно по 3 ч. и 7 мин.
 • Гледаме повече телевизия (4 ч. и 8 мин.), отколкото използваме лаптопи (3 ч. и 44 мин.)[xiii]
 • 64%[xiv]от българите редовно свалят тв съдържание

Всеки втори (48%)[xv] използват своя телефон/таблет/PC или лаптоп, за да гледат телевизия, докато са в движение

Изненадващо, независимо от широката употреба на смартфони, таблети и други устройства за забавление, телевизията все още е предпочитаният избор за българите, за да гледат различно съдържание от вкъщи. За българските семейства гледането на телевизия, докато качват или разглеждат съдържание във Facebook, се е превърнало в нещо нормално.

Време за домакинстване

 • Времето, прекарано в използване на готварски електроуреди, е обикновено 1 ч. и 41 мин.[xvi]дневно, сравнено с 1 ч. и 6 мин. средно за Европа
 • 55%[xvii]от потребителите използват уреди за почистване всеки ден в сравнение с 46% от европейците

Разпространението на кулинарни канали и предавания, нашумелите известни готвачи и нарастващия брой кулинарни блогъри доведоха до демократизация на готвенето. Богатството от налично съдържание, което ни помага да се справяме с различни кулинарни предизвикателства, показва нарастващия апетит на хората към експериментиране с нови съставки и техники. При това не само при специални поводи – 89% от българите използват своите готварски електроуреди всеки ден.

„Днес домовете ни са центъра на нашата културна вселена. Показателното увеличаване на дигиталните медии, по-качествено съдържание и по-голям брой устройства носи след себе си толкова много възможности. Нарастването на глобалната свързаност означава, че ние всъщност изживяваме период на безпрецедентни промени. Имаме възможността да изследваме света, да се образоваме и да обогатяваме житейския си опит директно от своя дом“, коментира Христофор Петков, Samsung Electronics България.

[i]Lightspeed GMI са интервюирали 18 000 души на възраст над 16 г. чрез онлайн панели в Австрия, Белгия, България, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Унгария, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Румъния и Великобритания (1000 души във всеки пазар). Данните са претеглени спрямо националния профил по пол и възраст на всяка държава. Интервютата са извършени онлайн в периода 21 април – 18 май 2015 г. Lightspeed GMI осъществиха работата на терен, докато Blue Rubicon извършиха анализа и подготвиха докладите.
[ii]Средният брой устройства, притежаван от едно домакинство на респондентите в проучването е 19.99. В това число се включват следните устройства: мобилен телефон, таблет, PC/лаптоп, принтер, фотоапарат, телевизор, видео плейър, готварска печка, прахосмукачка, игрова конзола, аудио/ Hi-Fi система.
[iii]78.5% от всички респонденти осъществяват достъп до образователно съдържание през своя мобилен телефон, таблет, PC/лаптоп;
[iv]61.10% от домакинствата, които през последния месец са платили за достъп до съдържание или услуги, са платили за достъп до образователно съдържание.
[v]Средни стойности, изчислени като средна стойност на сумата, изразходвана през изминалия месец, в който съдържанието или услугата, са били закупени.
[vi]35% от тези, които осъществяват достъп до образователно съдържание, го правят обичайно поне за един час на ден.
[vii]30.42% от домакинствата в България са платили през последния месец за достъп до филми онлайн.
[viii]27.46% от потребителите са платили през последния месец за достъп до дигитални книги, списания и т.н.
[ix]91.6% от респондентите лично използват своя мобилен телефон/ таблет/ PC/ лаптоп за достъп до социални мрежи
[x]72% от респондентите гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание поне веднъж в седмицата.
[xi] 43% от респондентите осъществяват достъп до дигитални книги или списания поне веднъж седмично.
[xii]Респондентите прекарват по 4ч. и 8 мин. в гледане на телевизия всеки ден.4ч. и 8 мин е средна стойност за времето, което респондентите прекарват в гледане на телевизия, когато гледат.
[xiii]Респондентите използват лаптоп/ PC Средно по 3 ч. и 44 мин. на ден, когато използват.
[xiv]63.60% от респондентите свалят тв съдържание, филми или видео поне веднъж в седмицата.
[xv]48% от респондентите използват своя телефон/таблет/PC или лаптоп, за да гледат телевизия, докато са в движение (по време на полет със самолет, пътуване с влак, пътуване до работното място и т.н.).
[xvi]1 ч. и 41 мин. е средното време, което респондентите обичайно прекарват, използвайки готварски електроуреди, когато го правят. Готварските електроуреди включват готварска печка (фурна, котлон) и микровълнова печка.
[xvii]55% от респондентите заявяват, че използват уреди за почистване всеки ден.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Tехнологии

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

MIKA

публикувано

на

от

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 27

снимка: ПР

Samsung Electronics представи днес „Bespoke Home 2021“ – иновативна технологична концепция за домакински уреди. Уредите от гамата Bespoke се отличават с дизайн, който потребителите могат да персонализират, съобразно вкуса си, гъвкавост по отношение на функционалностите и оптимизирана свързаност с други устройства. На 11.05.2021 г. Samsung стартира в България кампания по предварителни поръчки на хладилниците BESPOKE – потребителите, които поръчат предварително своя хладилник BESPOKE ще го получат в комплект с пречиствател за въздух Samsung. Периодът на кампанията за предварителни поръчки е от 11.05.2021 до 24.05.2021 г. Повече информация потребителите могат да намерят при официалните търговски партньори на Samsung.

В рамките на глобалната премиера бе показано новото портфолио Bespoke – уреди за новия, още по-динамичен начин на живот, което включва технологични решения от сферата на   “Интернет на нещата“. Новата гама гарантира още повече ефективност относно енергийните ресурси и отговаря на изискванията на потребителите относно хигиена и чистота.

Bespoke Kitchen – цялостна система от технологични решения при домакинските уреди ще бъде представена в САЩ през втората половина на тази година. Акцент в системата са хладилните технологии. Цветовата палитра се разширява, а сред уредите, които могат да бъдат закупени в цвят по избор, освен хладилници, вече са съдомиялни машини и т.нар. „over-the-range“ микровълнови печки. Новата концепция позволява на потребителите да обзаведат дома си в съзвучие с избран от тях стил, цвят и предпочитан материал или покритие.

Тази година в Северна Америка и Европа ще бъдат представени и новите членове на семейството на Bespoke, а именно уредът за хигиенизация на дрехи Bespoke AirDresser, пречиствателят за въздух Bespoke air purifier и прахосмукачката Bespoke Jet stick. Днес Samsung показа и иновации като системата за почистване на обувки ShoeDresser, хладилника Cube и устройството за пречистване на вода направо през крана на водоизточника.

„Предлагаме на потребителите цялостни многофункционални решения за динамичния начин на живот, даваме им възможност да открият и да се възползват от неподозирани досега функционалности“, коментира Мария Синигерова, Маркетинг мениджър на Samsung България. „Нашата мисия е да разработваме продукти, при които на фокус са дизайнът, гъвкавостта и свързаността“, допълни тя.

Персонализирана кухня за всеки

В новата концепция за кухня Bespoke за първи път са включени продукти извън хладилници. Samsung внедрява философията на персонализацията в цялата кухня.

Акцент при Bespoke Kitchen са хладилниците, адаптирани към индивидуалните потребности. Те предлагат отличителните за Samsung предимства като голям капацитет, удобство и мощност при охлаждането, адаптивност относно разпределението – както на вътрешното пространство, така и на самите модули в системата. Ако интериорът или подредбата в дома се промени, потребителите лесно могат да адаптират външния вид на хладилника – свързват се с техник, който бързо може да смени панелите с такива в нов цвят.

В Европа потребителите могат да избират измежду модули с една врата и две врати с фризер с долно монтиране. С широка палитра, включваща както топли пастелни нюанси, така и по-смели цветове, и разнообразие от покрития (напр. сатенено и блестящо стъкло, гладко изчистено стъкло и керамично покритие). С близо 20 опции разнообразието предлага безкрайни възможности за всеки интериор.

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 28

снимка: ПР

Уреди, които пасват на всеки начин на живот

С превръщането на домовете ни в офиси, спортни зали и класни стаи, новите домашни уреди Bespoke са адаптирани към ежедневните нужди на потребителите – гъвкавост, автоматизация, и хигиена и чистота.

Лайфстайл уреди, които ще бъдат представени на глобалния пазар, са:

 • Bespoke AirDresser предлага редица решения за грижа за облеклото – точно като стандартния  AirDresser на Samsung – но в стил Bespoke.
 • Най-новият Samsung Jet™ идва с поставка Clean Station™ и зарядна станция, и предлага цялостно решение за почистване. След употреба потребителят просто поставя прахосмукачката на станцията, а тя се опразва сама и се зарежда. Новият Jet се предлага в три цвята и ще се предлага в Северна Америка, Европа и Югоизточна Азия от август.

Благодарение на системата Wind-Free™, интегрирана в Bespoke, пречиствателя на въздуха използва лазерна технология за откриване на частици във въздуха на помещението и обработва въздуха по пет направления. Неговите филтриращи системи гарантират улавянето на 99,97 процента от частици, алергени и замърсители във въздуха. Устройството се предлага в различни дизайни и цветове, в зависимост от пазара. Той ще бъде достъпен в Северна Америка през юни.

 • ShoeDresser се грижи за обувките, така че да изглеждат по-дълго свежи и добре запазени. Той  дезодорира и изсушава каквито и да е видове обувки. ShoeDresser използва мощна въздушна струя и UV лъчи, за да премахне замърсители и микроби, без да навреди на деликатни материали като велур. Той може да бъде поставен в спалнята или точно до входа, така че потребителите да могат да поставят обувките си директно, когато се приберат у дома.
 • Хладилникът Cube осигурява чрез модулна система хладилно съхранение в помещения, различни от кухнята, за продукти, различни от хранителни стоки, като вино, бира и козметични продукти. Това устройство е достатъчно тихо, за да бъде в спалнята или до дивана, или където някой предпочита да държи специални предмети, които трябва да се съхраняват при определена температура.
 • Water Purifier, новият пречиствател за вода, е модулен продукт за поставяне под мивка с единичен кран или множество кранове. Единичният кран може лесно да бъде надграден до система от множество кранове, когато това стане необходимо. Снабден е с филтърна система на четири нива, може да филтрира до 2500 литра вода, което е достатъчно за осигуряване на питейна вода на четиричленно семейство за година. Потребителят може да свърже системата с Bixby на смартфона си и да дава гласови инструкции, да зададе колко вода е необходима или да заложи температурата на водата.

SmartThings – за свързаност между устройствата

На фокус в концепцията Bespoke Home е свързаността между устройствата, която се осигурява чрез изкуствен интелект и автоматизация. Samsung използва SmartThings, за да осигури безпроблемно управление на дома и да спести време, като същевременно повиши ефективността.

 • SmartThings Cooking синхронизира кухненските уреди от гамата Bespoke чрез Wi-Fi, предоставяйки персонализирани планове за хранене, които отразяват предпочитанията на потребителя. SmartThings Cooking вече е наличен в Северна Америка, а скоро ще се предлага и в Европа.
 • SmartThings Pet се синхронизира с домакински уреди като Bespoke Cube Air Purifier и Jet Bot AI + вакуум чрез Wi-Fi, за да могат потребителите да наглеждат домашните си любимци, когато не са си у дома. Услугата трябва да стартира в САЩ и Европа по-късно тази година.
 • SmartThings Clothing Care се синхронизира с AirDresser и интелигентни перални чрез Wi-Fi, за да направи планирането на прането по-лесно. Услугата препоръчва циклите и настройките на устройствата с цел оптимална грижа. Потребителите могат да задават автоматично поставяне на перилен препарат, когато нивото на препарат спадне. Услугата вече е достъпна както в САЩ, така и в Европа.
 • SmartThings Air се синхронизира с пречиствателя за въздуха и климатика на Samsung, за да следи качеството на въздуха в и извън дома в реално време. Услугата ще стартира в САЩ по-късно тази година.

Кампания по предварителните поръчки на хладилниците BESPOKE в България

На 11.05.2021 г. Samsung стартира в България кампания по предварителни поръчки на хладилниците BESPOKE – потребителите, които поръчат предварително своя хладилник BESPOKE, ще го получат в комплект с пречиствател за въздух Samsung. Периодът на кампанията за предварителни поръчки е от 11.05.2021 до 24.05.2021 г. Повече информация потребителите могат да намерят при официалните търговски партньори на Samsung, както и на www.samsung.com/bg/refrigerators/bespoke-pre-order/

Продължете понататък

Lifestyle

Защо плащаме такси, когато използваме банкомат?

MIKA

публикувано

на

от

Защо плащаме такси, когато използваме банкомат? 29

Удобният достъп до пари в брой продължава да има ключова роля за нормалния живот на много общности по целия свят, отчита международният доставчик на финансови услуги Euronet. Компанията посочва, че тази тенденция е напълно актуална за България, където 80% от всички плащания са в брой. Достъпът до кеш чрез банкомати е важна услуга и като много други, които съвременните хора използват ежедневно (куриери, доставка на храна и др.), и тя има своята цена. Euronet съветва потребителите да се запознаят с начина, по който ATM устройствата функционират, за да могат да взимат информирани решения преди да изтеглят пари. Международният лидер в платежните услуги обяснява механизма на работата на банкоматите и причините да плащаме такси, когато ги използваме.

Всяко удобство има цена 

Когато вечерят в ресторант, клиентите не плащат само за храната, която консумират. Всъщност те плащат за удобството ястието им да бъде приготвено и сервирано и за възможността да се насладят на приятна обстановка. Такава е ситуацията с много услуги, включително и банкоматите. Докато в някои страни потребителите са свикнали с таксите на ATM устройствата, в други хората очакват да теглят безплатно. Запитвали ли сте се обаче как парите в брой са достъпни на удобни локации? Донякъде е резонно да очаквате, че тегленето на пари от банката, в която държите средствата си, е безплатно, но и това невинаги може да се гарантира. Освен вашата банка има и други банки и доставчици на услуги, които не съхраняват спестяванията ви, но поставят банкомати на удобни места и ви спестяват ценно време и усилия. В крайна сметка достъпът до кеш е услуга като всички други и не трябва да се очаква тя да е безплатна.

Поставянето на надеждна машина на определена локация и зареждането ѝ с пари изисква регулярни инвестиции в инфраструктура, поддръжка на устройството, обезпечаване на сигурността и други. Идеята, че при използването на банкомати не трябва да се начисляват такси, идва от времето, когато е имало едва няколко банки, пазарите са били различни, а оперативните разходи – по-ниски. Сега средствата, необходими за управлението на ATM устройство, се увеличават, което е причината редица банки да закриват свои банкомати и да напускат по-отдалечените места. Така много хора остават без удобен достъп до пари в брой, което оказва негативно въздействие върху ежедневието им. За да разреши този проблем, Euronet стартира мащабен проект „ATM за общността“, който цели изграждането на мрежа от банкомати в труднодостъпни селски райони, където местните жители нямат достъп до пари в брой и са принудени да пътуват до съседно село или град, за да изтеглят средства.

Euronet не начислява такси за трансакции с местни карти 

В България, в съответствие с всички регулации, Euronet не начислява такси на клиенти, които използват карти, издадени в страната. Важно е да се отбележи обаче, че е възможно банката, издала картата, да взима такса за трансакциите като на всеки друг банкомат в България. За повече информация картодържателят трябва да се свърже със своята банка и да провери какви са тарифите за теглене на средства от банкомати, които не са собственост на банката, издала картата.

Такси за използване на чуждестранни карти

Ако клиентите теглят пари на местен банкомат, използвайки карта, издадена в друга държава, може да им бъде начислена такса за директен достъп (Direct Access Fee). Ще се осъществи и превалутиране или от банкомата, или от банката, издала картата, в зависимост от избора на потребителя.

Четете информацията на екраните 

Когато теглите пари от банкомат, винаги четете внимателно информацията на екраните. Основен приоритет на Euronet е да бъде абсолютно прозрачна по отношение на таксите, така че потребителите да могат да направят информиран избор. Компанията изцяло спазва съществуващите регулации и ясно показва всички такси на картодържателите, използващи ATM устройството. По всяко време клиентите могат да прекъснат трансакцията, в случай че таксите не ги устройват. Те имат възможността да избират и между различни опции, когато се налага превалутиране – то да се осъществи през Euronet или през тяхната банка със съответните такси, които тя начислява.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 30
Музикапреди 30 минути

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 31
Полезнопреди 2 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 32
Tехнологиипреди 2 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 33
Културапреди 3 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 34
Музикапреди 3 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 35
Lifestyleпреди 3 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 36
Lifestyleпреди 3 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 37
Lifestyleпреди 3 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 38
Lifestyleпреди 4 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 39
Културапреди 4 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо