Connect with us

Tехнологии

Samsung с приложение за диагностика на светното зрение

Avatar

Публикувано

на

SamsungSeeColors Dr.MitkoMarinov

снимка: PR

Последната иновация на Samsung ще подобри качеството на живот на милиони хора, които страдат от дефицит на цветно зрение („цветна слепота“) по целия цвят. Samsung разработи най-надеждното и функционално мобилно приложение за диагностициране на цветното зрение. Мобилното приложение SeeColors може с висока точност да определи типа „цветна слепота“ и да рекалибрира цветовете на ТВ екраните. Благодарение на тази иновация серията SUHD телевизори на Samsung предлага най-доброто визуално изживяване с цветове, близки до истинските на хората, които страдат от дефицит на цветно зрение.

Дефицитът на цветно зрение е една от най-разпространените аномалии на зрението, а хората с този проблем не могат да виждат света във всичките му цветови нюанси. Човек с нормално зрение обикновено различава милиони нюанси на цветовете, докато хората с нарушено цветно зрение могат да различат само няколко хиляди цвята. Според представително проучване, направено в Европа и Северна Америка[1], близо 300 милиона човека по целия свят имат дефицит на цветното зрение, което означава че 8% от мъжкото и около 0,5-1% от женското население на планетата са засегнати.

Дефицитът на цветно зрение се отразява негативно не само на качеството на живот като цяло, но също пречи и на професионалното развитие на хората. Загубата на информация поради неправилното ѝ декодиране от мозъка намалява степента на възприятие и времето за реакция, което прави невъзможно за хората с „цветна слепота“ да практикуват професии като лекари, учители, пилоти, инженери и други. Освен това, дефицитът на цветно зрение не се изследва масово, така че има много хора, най-вече от поколението Y (известно още като millennials или „интернет поколение“), които не знаят, че имат този проблем. Но дори и когато хората знаят, че страдат от „цветна слепота“, те все пак не знаят какво пропускат.

Като лидер в развитието на технологии при дисплеите и социално отговорна международна компания, Samsung Electronics винаги е била решена да предложи най-точните и реалистични цветове на своите телевизори. За да демонстрира силата на иновациите и технологиите, Samsung вече може да осигури цветовете от живота на своите екрани дори за хората с дефицит на цветното зрение.

Advertisement

SamsungSeeColors Testvane na prilozhenieto

снимка: PR

Samsung представи уникалното приложение SeeColors за смартфони и смарт телевизори с операционна система Tizen, което може да диагностицира наличието на „цветна слепота“ и нейния тип с точност до 90%. Приложението показва типа и степента на дефицит на цветно зрение (Deutan 10-30, Protan 10-30, Tritan 10-30) на потребителя, след което той може да свърже приложението към смарт телевизор на Samsung или да свали приложението директно на Smart TV Hub. Приложението рекалибрира картината на телевизора спрямо типа „цветна слепота“, от която страда потребителят и така му позволява да има по-пълноценно и цветно изживяване. Мобилното приложение вече може да бъде свалено безплатно от Galaxy App Store, а приложението за смарт телевизори на Samsung е налично за всички SUHD телевизори на Samsung от 2016 г.

„Проблемът с правилното възприемане на цветовете засяга немалко хора по целия свят, включително и в България. Приложението SeeColors на Samsung е изключителен пример за това как технологиите подпомагат живота на хората. То е лесен, удобен и бърз начин за диагностика, който да ни даде индикация за наличието на проблем и да ни накара да посетим лекар. И по-ценното в случая е, че то дава решение за тези хора и възможност да видят света в цветове, близки до реалните. Приложението е изключителна технологична иновация и поставя началото на други бъдещи разработки в насока подпомагане живота на хората, посредством новите технологии“, заяви д-р Митко Маринов, практикуващ офталмолог.

SamsungSeeColors

снимка: PR

Приложението SeeColors е създадено в партньорство с Colorlite®, унгарска фирма, която внедрява технология, базирана на 20 години научни изследвания, за първи път на смартфони и телевизори.

„Ние не само се стремим да представим най-модерните технологии, но и да помогнем на хората да реализират невероятния си потенциал. Разбираме мечтите и желанията им и сме решени да подобряваме качеството им на живот чрез технологиите и иновациите. За хората с дефицит на цветно зрение да видят реални цветове може да е променящо живота преживяване. Приложението SeeColors демонстрира отново, че Samsung използва своите иновации, за да подобри всеки един ден от живота на хората“, каза Мария Синигерова, маркетинг супервайзор, мобилна дивизия в Samsung България.

Приложението SeeColors бе сред номинираните на престижния рекламен фестивалCannes Lions 2016 и спечели две бронзови награди Lion − за иновативно използване на технологиите в категорията Digital Craft и за свързана мобилна технология в категорията Mobile.

Advertisement

Видеото, с което проектът бе представен на Cannes Liones 2016, може да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=aZ9-bdzd_0k.

Повече информация за кампанията може да намерите тук: http://www.samsung.com/bg/launchingpeople/.

Мобилното приложение SeeColors е част от глобалната кампания на Samsung Launching People, която стартира през 2013 г. и има за цел да търси креативни и иновативни идеи, които демонстрират силата на технологиите и как чрез тях може да се постигне реална промяна в обществото и предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно.

[1]: Fletcher, R. & Voke, J. (1985) Defective colour vision: fundamentals, diagnosis and management. Adam Hilger, Bristol.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement