Открийте ни и в

Lifestyle

Samsung Galaxy S20 – за перфектен кадър във всеки момент

MIKA

публикувано

на

снимка: Красимир Матаров, Мастър Клас

Сред ключовите критерии за избор на мобилен телефон днес са качеството и възможностите на камерите. Професионални фотографи все по-често избират смартфона в желанието си да бъдат по-мобилни и да са в готовност да уловят перфектния кадър и в най-неочаквания миг.

„С телефона започнах да преоткривам фотографията“, признава Красимир Матаров, фотограф с множество награди от национални и международни форуми.

Въпреки че вероятно никога няма да се откаже от работата с професионален фотоапарат, Красимир Матаров посвещава голяма част от времето си на мобилната фотография – отличен е в световен конкурс именно на базата на снимки, правени с устройство Samsung. Матаров организира и курсове по мобилна фотография. Samsung България избра да си партнира с Красимир за кампанията с онлайн мастър-класове, която компанията започна преди няколко месеца. В онлайн курса си Матаров дава практични насоки как със смартфон в ръка да запечатаме моменти от разходка сред природата или да създадем впечатляващ фотографски натюрморт с неочаквани комбинации от предмети у дома.

Най-добрият кадър и в най-неочаквания миг 

„Смартфонът е много по-лек и мобилен“, изтъква основното предимство на мобилната фотография Красимир Матаров. А когато човек разполага с телефон от класа на устройствата от серията Galaxy S20 на Samsung, не са необходими допълнителни обективи или приставки. В два поредни мастър-класа (част 1 и част 2), достъпни безплатно онлайн и без необходимост от регистрация в рамките на кампанията на Samsung, Красимир Матаров демонстрира както основни, така и по-задълбочени принципи при работата с мобилен телефон на базата на опита си с флагмана на Samsung – Galaxy S20 Ultra. С по-голям сензор за изображения резолюцията на серията Galaxy S20 откроява детайлите с невероятна чистота на образа и предлага възможност за обработка. S20 и S20+ имат 64-мегапискелова камера, а Galaxy S20 Ultra – 108 мегапискелова. Друго предимство са широките сензори, които възприемат повече светлина за по-висококачествени изображения при слаба осветеност. S20 Ultra прави още една стъпка напред с опцията за динамично превключване между модус на висока резолюция от 108 МP и модус за 12 МP. „108-мегапискеловата камера например осигурява милиони пиксели повече за кадри с невероятна острота – а чисто практически това означава, че, след като направим снимката, имаме повече възможности да режем още направо на мобилното устройство и след това да отпечатваме – и всичко това без загуба на детайл“.

снимка: Красимир Матаров, Мастър Клас

Златното сечение, перспектива, диагонали…

„При мобилната фотография резултатът може да е много добър, стига да се спазват някои техники и правила“, споделя Красимир Матаров. Успехът се корени и в това да опознаем мобилното устройство и да се възползваме максимално от потенциала му. Space Zoom технологията на Galaxy S20 включва дигитална функция за приближаване на базата на изкуствен интелект. Използваме до 30 пъти общо приближение с Galaxy S20 and S20+ или преминаваме към революционните лещи на S20 Ultra, които работят с изкуствен интелект, мултиимиджов процесор за намаляване на качеството при силни нива на приближаване така, че можем да ползваме Super Resolution Zoom с до 100X увеличение с по-чист от всякога образ. А опознаването на възможностите на смартфона става, като експериментираме и даваме свобода на креативността си. В мастър-класа Красимир Матаров нагледно показва разликата в резултата при заснемане на цъфтящото дърво в парка – един път с широкоъгълната камера и втори път с телекамера. В рамките на общо половин час потребителите научават що е то „златно сечение“, каква е ролята на диагоналите при кадрирането и как да играем с перспективата.

„Правилата са създадени, за да се нарушават…“.

„…Но не е разумно да ги нарушавате дотогава, докато не се научите да ги спазвате“, коментира с усмивка Красимир Матаров. „Хубаво е да се научим да виждаме светлината и да я вкарваме в снимките“, добавя той. Част от кадрите, показани в мастър-класа не са направени съобразно общовалидните правила, но дават импулс на любителите на мобилната фотография да бъдат креативни и да намерят своя личен подход: нетрадиционни кадри в режима за панорамни фотографии, кулинарна фотография „преди и след“, впечатляващи натюрморти от неочаквани комбинации от предмети или необичайни цветни комбинации с помощта на купа с вода и няколко капки олио. А на онези, които искат да навлязат още по-дълбоко в света на мобилната фотография, Красимир Матаров препоръчва настройките за професионален режим, с който разполага Galaxy S20 Ultra. „Те са подходящи, когато снимате в по-капризни ситуации и въпреки това искате да имате перфектен кадър“, обобщава той.

Samsung продължава поредицата от безплатни мастър-класове, създадени в партньорство с успешни български влогъри и популярни експерти в различни области. Сред темите на онлайн курсовете, които са на разположение на сайта на Samsung България, са мобилната фотография, разработване на влог, насоки за справяне със стреса, декорация на домашни торти.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо