Открийте ни и в

Lifestyle

Samsung Galaxy S20 – за перфектен кадър във всеки момент

MIKA

публикувано

на

снимка: Красимир Матаров, Мастър Клас

Сред ключовите критерии за избор на мобилен телефон днес са качеството и възможностите на камерите. Професионални фотографи все по-често избират смартфона в желанието си да бъдат по-мобилни и да са в готовност да уловят перфектния кадър и в най-неочаквания миг.

„С телефона започнах да преоткривам фотографията“, признава Красимир Матаров, фотограф с множество награди от национални и международни форуми.

Въпреки че вероятно никога няма да се откаже от работата с професионален фотоапарат, Красимир Матаров посвещава голяма част от времето си на мобилната фотография – отличен е в световен конкурс именно на базата на снимки, правени с устройство Samsung. Матаров организира и курсове по мобилна фотография. Samsung България избра да си партнира с Красимир за кампанията с онлайн мастър-класове, която компанията започна преди няколко месеца. В онлайн курса си Матаров дава практични насоки как със смартфон в ръка да запечатаме моменти от разходка сред природата или да създадем впечатляващ фотографски натюрморт с неочаквани комбинации от предмети у дома.

Най-добрият кадър и в най-неочаквания миг 

„Смартфонът е много по-лек и мобилен“, изтъква основното предимство на мобилната фотография Красимир Матаров. А когато човек разполага с телефон от класа на устройствата от серията Galaxy S20 на Samsung, не са необходими допълнителни обективи или приставки. В два поредни мастър-класа (част 1 и част 2), достъпни безплатно онлайн и без необходимост от регистрация в рамките на кампанията на Samsung, Красимир Матаров демонстрира както основни, така и по-задълбочени принципи при работата с мобилен телефон на базата на опита си с флагмана на Samsung – Galaxy S20 Ultra. С по-голям сензор за изображения резолюцията на серията Galaxy S20 откроява детайлите с невероятна чистота на образа и предлага възможност за обработка. S20 и S20+ имат 64-мегапискелова камера, а Galaxy S20 Ultra – 108 мегапискелова. Друго предимство са широките сензори, които възприемат повече светлина за по-висококачествени изображения при слаба осветеност. S20 Ultra прави още една стъпка напред с опцията за динамично превключване между модус на висока резолюция от 108 МP и модус за 12 МP. „108-мегапискеловата камера например осигурява милиони пиксели повече за кадри с невероятна острота – а чисто практически това означава, че, след като направим снимката, имаме повече възможности да режем още направо на мобилното устройство и след това да отпечатваме – и всичко това без загуба на детайл“.

снимка: Красимир Матаров, Мастър Клас

Златното сечение, перспектива, диагонали…

„При мобилната фотография резултатът може да е много добър, стига да се спазват някои техники и правила“, споделя Красимир Матаров. Успехът се корени и в това да опознаем мобилното устройство и да се възползваме максимално от потенциала му. Space Zoom технологията на Galaxy S20 включва дигитална функция за приближаване на базата на изкуствен интелект. Използваме до 30 пъти общо приближение с Galaxy S20 and S20+ или преминаваме към революционните лещи на S20 Ultra, които работят с изкуствен интелект, мултиимиджов процесор за намаляване на качеството при силни нива на приближаване така, че можем да ползваме Super Resolution Zoom с до 100X увеличение с по-чист от всякога образ. А опознаването на възможностите на смартфона става, като експериментираме и даваме свобода на креативността си. В мастър-класа Красимир Матаров нагледно показва разликата в резултата при заснемане на цъфтящото дърво в парка – един път с широкоъгълната камера и втори път с телекамера. В рамките на общо половин час потребителите научават що е то „златно сечение“, каква е ролята на диагоналите при кадрирането и как да играем с перспективата.

„Правилата са създадени, за да се нарушават…“.

„…Но не е разумно да ги нарушавате дотогава, докато не се научите да ги спазвате“, коментира с усмивка Красимир Матаров. „Хубаво е да се научим да виждаме светлината и да я вкарваме в снимките“, добавя той. Част от кадрите, показани в мастър-класа не са направени съобразно общовалидните правила, но дават импулс на любителите на мобилната фотография да бъдат креативни и да намерят своя личен подход: нетрадиционни кадри в режима за панорамни фотографии, кулинарна фотография „преди и след“, впечатляващи натюрморти от неочаквани комбинации от предмети или необичайни цветни комбинации с помощта на купа с вода и няколко капки олио. А на онези, които искат да навлязат още по-дълбоко в света на мобилната фотография, Красимир Матаров препоръчва настройките за професионален режим, с който разполага Galaxy S20 Ultra. „Те са подходящи, когато снимате в по-капризни ситуации и въпреки това искате да имате перфектен кадър“, обобщава той.

Samsung продължава поредицата от безплатни мастър-класове, създадени в партньорство с успешни български влогъри и популярни експерти в различни области. Сред темите на онлайн курсовете, които са на разположение на сайта на Samsung България, са мобилната фотография, разработване на влог, насоки за справяне със стреса, декорация на домашни торти.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Lifestyle

Първият български космонавт с ексклузивно интервю за „100% будни“

MIKA

публикувано

на

от

снимка: Десислава Кулелиева

В понеделник (12 април), в предаването „100% будни“ по БНТ 1, водещите Мария Андонова и Стефан А. Щерев ще срещнат зрителите с една забележителна личност – първият български космонавт Георги Иванов.

Неговото ексклузивно интервю за сутрешния слот на обществената телевизия ще бъде излъчено именно на Международния ден на авиацията и космонавтиката. Ден, в който човечеството отбелязва и 60-годишнината от първия полет на Юрий Гагарин в космоса.

Гледайте „100% будни“ всеки делничен ден, веднага след „По света и у нас“ в 9:00 по БНТ 1.

Продължете понататък

Горещо