Connect with us

Lifestyle

Samsung Galaxy S20 – за перфектен кадър във всеки момент

Avatar

Публикувано

на

S20 Ultra Krasimir Matarov Master Class 3

снимка: Красимир Матаров, Мастър Клас

Сред ключовите критерии за избор на мобилен телефон днес са качеството и възможностите на камерите. Професионални фотографи все по-често избират смартфона в желанието си да бъдат по-мобилни и да са в готовност да уловят перфектния кадър и в най-неочаквания миг.

„С телефона започнах да преоткривам фотографията“, признава Красимир Матаров, фотограф с множество награди от национални и международни форуми.

Въпреки че вероятно никога няма да се откаже от работата с професионален фотоапарат, Красимир Матаров посвещава голяма част от времето си на мобилната фотография – отличен е в световен конкурс именно на базата на снимки, правени с устройство Samsung. Матаров организира и курсове по мобилна фотография. Samsung България избра да си партнира с Красимир за кампанията с онлайн мастър-класове, която компанията започна преди няколко месеца. В онлайн курса си Матаров дава практични насоки как със смартфон в ръка да запечатаме моменти от разходка сред природата или да създадем впечатляващ фотографски натюрморт с неочаквани комбинации от предмети у дома.

Най-добрият кадър и в най-неочаквания миг 

„Смартфонът е много по-лек и мобилен“, изтъква основното предимство на мобилната фотография Красимир Матаров. А когато човек разполага с телефон от класа на устройствата от серията Galaxy S20 на Samsung, не са необходими допълнителни обективи или приставки. В два поредни мастър-класа (част 1 и част 2), достъпни безплатно онлайн и без необходимост от регистрация в рамките на кампанията на Samsung, Красимир Матаров демонстрира както основни, така и по-задълбочени принципи при работата с мобилен телефон на базата на опита си с флагмана на Samsung – Galaxy S20 Ultra. С по-голям сензор за изображения резолюцията на серията Galaxy S20 откроява детайлите с невероятна чистота на образа и предлага възможност за обработка. S20 и S20+ имат 64-мегапискелова камера, а Galaxy S20 Ultra – 108 мегапискелова. Друго предимство са широките сензори, които възприемат повече светлина за по-висококачествени изображения при слаба осветеност. S20 Ultra прави още една стъпка напред с опцията за динамично превключване между модус на висока резолюция от 108 МP и модус за 12 МP. „108-мегапискеловата камера например осигурява милиони пиксели повече за кадри с невероятна острота – а чисто практически това означава, че, след като направим снимката, имаме повече възможности да режем още направо на мобилното устройство и след това да отпечатваме – и всичко това без загуба на детайл“.

Advertisement

S20 Ultra Krasimir Matarov Master Class 6

снимка: Красимир Матаров, Мастър Клас

Златното сечение, перспектива, диагонали…

„При мобилната фотография резултатът може да е много добър, стига да се спазват някои техники и правила“, споделя Красимир Матаров. Успехът се корени и в това да опознаем мобилното устройство и да се възползваме максимално от потенциала му. Space Zoom технологията на Galaxy S20 включва дигитална функция за приближаване на базата на изкуствен интелект. Използваме до 30 пъти общо приближение с Galaxy S20 and S20+ или преминаваме към революционните лещи на S20 Ultra, които работят с изкуствен интелект, мултиимиджов процесор за намаляване на качеството при силни нива на приближаване така, че можем да ползваме Super Resolution Zoom с до 100X увеличение с по-чист от всякога образ. А опознаването на възможностите на смартфона става, като експериментираме и даваме свобода на креативността си. В мастър-класа Красимир Матаров нагледно показва разликата в резултата при заснемане на цъфтящото дърво в парка – един път с широкоъгълната камера и втори път с телекамера. В рамките на общо половин час потребителите научават що е то „златно сечение“, каква е ролята на диагоналите при кадрирането и как да играем с перспективата.

„Правилата са създадени, за да се нарушават…“.

„…Но не е разумно да ги нарушавате дотогава, докато не се научите да ги спазвате“, коментира с усмивка Красимир Матаров. „Хубаво е да се научим да виждаме светлината и да я вкарваме в снимките“, добавя той. Част от кадрите, показани в мастър-класа не са направени съобразно общовалидните правила, но дават импулс на любителите на мобилната фотография да бъдат креативни и да намерят своя личен подход: нетрадиционни кадри в режима за панорамни фотографии, кулинарна фотография „преди и след“, впечатляващи натюрморти от неочаквани комбинации от предмети или необичайни цветни комбинации с помощта на купа с вода и няколко капки олио. А на онези, които искат да навлязат още по-дълбоко в света на мобилната фотография, Красимир Матаров препоръчва настройките за професионален режим, с който разполага Galaxy S20 Ultra. „Те са подходящи, когато снимате в по-капризни ситуации и въпреки това искате да имате перфектен кадър“, обобщава той.

Advertisement

Samsung продължава поредицата от безплатни мастър-класове, създадени в партньорство с успешни български влогъри и популярни експерти в различни области. Сред темите на онлайн курсовете, които са на разположение на сайта на Samsung България, са мобилната фотография, разработване на влог, насоки за справяне със стреса, декорация на домашни торти.

Continue Reading
Advertisement