Connect with us

Lifestyle

Seiko представя спортните Seiko 5 Sports Watches

Avatar

Публикувано

на

снимка:ПР

Често пъти номенклатурата на часовника би намекнала за предназначението му. През 1963 г. е въведена линията Seiko 5. Ръчните часовници бяха насочени към по-младите купувачи, които искаха стойност и стил и Seiko 5 стана истински популярен. Имаше 5 отличителни белега, които всеки Seiko 5 имаше: автоматичен механизъм, индикатор за ден / дата, значителна водоустойчивост за спортни занимания, корона на 4 часа и издръжлив корпус и верижка (или каишка). Много от тези стандарти почти изглеждат очевидни (освен може би короната на 4), но това е така, защото ръчните часовници като Seiko 5 са ​​допринесли за това идеалите да станат еталон. Seiko успя да произведе часовник, който отговаря на всички горепосочени критерии за цена, която беше приемлива за по-младите хора. Часовниците Seiko 5 са ​​проектирани с цел и идея за достъпност. Освен това маркетинговата стратегия се хареса директно на аудитория, която се нуждаеше от часовник като Seiko 5 – именно младежта на 60-те години от миналия век.

Днес се завръща легендарната линия Seiko 5 Sports, позиционирана по същия начин, както когато беше представена за първи път. Линията традиционно е по-тясно свързана с развиващите се пазари като Югоизточна Азия, а не със САЩ, но с неотдавнашното ребрандиране и връщане, това се променя. И това е чудесна новина за нашия пазар, тъй като исторически моделите Seiko 5 са се разделили с основните дизайни на Seiko, но часовниците са произведени по начин, който ги прави достъпни за по-широка аудитория.

Това остава вярно и при повторното представяне. Прозвището Seiko 5 олицетворява достъпност и младост. Това не е един часовник, а цяла линия ръчни часовници. Да вземем например SNKL23, часовник, който известният спортист Jack Forster доказа, че изглежда много по-елегантен, отколкото би предложила цената му. След това са часовниците от серията SNK800 която повечето хора асоциират със съвременния Seiko 5. Подмарката съществува от 1963 г., така че разбира се има безброй референции.

снимка:ПР

Advertisement

Но тази нова линия произлиза от един единствен модел, изпълнен по много начини. Двадесет и седем, за да бъдем точни.

Вземете, например, новия SRPD55K1, най-консервативният дизайн от колекцията. Ако изглежда познато, това е, защото споделя общ дизайн с често хваления часовник  SKX007. Това идва от детайлите и на друг модел. „Автоматичният“ текст изглежда сякаш е взаимстван от друг любим модел, преди епохата на Prospex Seiko „Sumo“. Получавате всички отличителни белези на най-популярните часовници за гмуркане на Seiko на цена, която ще бъде значително по-ниска от моделите, на които Seiko 5 наподобяват.

Все пак не може всичко да е перфектно. Часовниците имат само 100 м водоустойчивост. Това не са точно “професионални“ часовник за гмуркане. Но за това е семейството Prospex. Новата линия Seiko 5 има все пак завидна степен на водоустойчивост от 100 м. Многогодишният дебат за това дали 100 м са достатъчни, за да се гмуркаме с него е неразрешим. За много специалисти 100 метра са достатъчни, за да издържат на вида на водната среда, която по-голямата част от новия Seiko 5 клиенти някога ще срещнат. Те не предлагат коронка с винт надолу.

снимка:ПР

Обратно към очертаването на продуктовата линия, която споменахме по-рано. Новата линия на Seiko 5 е разделена на 5 категории: Sports, Suits, Specialist, Street и Sense. Всяка категория представлява различен тематичен подход към модела Singular Seiko 5. Спортната линия ще бъде доста позната на дългогодишните фенове на марката. Всеки модел може да се сравни с друг популярен часовник от историята на Seiko. SRPD57K1 се отличава със същия позлатен и черен мотив, който наскоро отново стана модерен с SRP775. 6215 е превъплътен като Marine Master, по прякор „MM300“ (SBDX017). Marine Master е произведен в ограничен брой и има зелен циферблат, наподобяващ на гора. SLA019J1, и същият този нюанс на зелено вече може да се намери на Seiko 5 SRPD63K1. Прилича малко на игра за свързване точките.

Advertisement

Ако прекарате малко време, гледайки каталога с новите модели, ще получите deja-vu. Това е в случай, че следите часовниците за гмуркане на Seiko от средата на 2000-те и вече сте виждали повечето от тези дизайни. Много от тези модели са излезли от производството или разгърнати в малко по-високата линия Prospex, така че това е чудесен начин да се свържете отново с всички популярни часовници за гмуркане, които вече не могат да бъдат закупени като нови.

Другият край на новия спектър Seiko 5 не е толкова познат. Но все пак следва един водещ принцип на мантрата Seiko 5: Той е ясно предназначен за младежка аудитория. На пръв поглед колекцията “Sense” изглежда нетипична за Seiko. На циферблата има приличаща на скала текстура, която се чувства напълно чужда, но най-вероятно има замисъл зад идеята. В края на краищата, циферблатът на SBGK005 е проектиран по подобие на японския връх Ивате, но колко ли хора се сещат за това без да са чули предисторията?

Колекцията Street разполага с потъмнели модели, които може да изглеждат зле осветени, но после виждаме модела LumiBrite на Seiko и става ясно, че не трябва да се притесняваме колко видим е циферблатът.

Пускането на 27 нови часовници наведнъж е невероятно важен ход за Seiko, а възраждането на модела Seiko 5 засяга и нещо друго, което заслужава да се отбележи. През последните години Seiko постепенно се движи нагоре, с увеличаване на цените и промяната в производствения график на водещите производители.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement