Открийте ни и в

Lifestyle

Seiko представя спортните Seiko 5 Sports Watches

MIKA

публикувано

на

снимка:ПР

Често пъти номенклатурата на часовника би намекнала за предназначението му. През 1963 г. е въведена линията Seiko 5. Ръчните часовници бяха насочени към по-младите купувачи, които искаха стойност и стил и Seiko 5 стана истински популярен. Имаше 5 отличителни белега, които всеки Seiko 5 имаше: автоматичен механизъм, индикатор за ден / дата, значителна водоустойчивост за спортни занимания, корона на 4 часа и издръжлив корпус и верижка (или каишка). Много от тези стандарти почти изглеждат очевидни (освен може би короната на 4), но това е така, защото ръчните часовници като Seiko 5 са ​​допринесли за това идеалите да станат еталон. Seiko успя да произведе часовник, който отговаря на всички горепосочени критерии за цена, която беше приемлива за по-младите хора. Часовниците Seiko 5 са ​​проектирани с цел и идея за достъпност. Освен това маркетинговата стратегия се хареса директно на аудитория, която се нуждаеше от часовник като Seiko 5 – именно младежта на 60-те години от миналия век.

Днес се завръща легендарната линия Seiko 5 Sports, позиционирана по същия начин, както когато беше представена за първи път. Линията традиционно е по-тясно свързана с развиващите се пазари като Югоизточна Азия, а не със САЩ, но с неотдавнашното ребрандиране и връщане, това се променя. И това е чудесна новина за нашия пазар, тъй като исторически моделите Seiko 5 са се разделили с основните дизайни на Seiko, но часовниците са произведени по начин, който ги прави достъпни за по-широка аудитория.

Това остава вярно и при повторното представяне. Прозвището Seiko 5 олицетворява достъпност и младост. Това не е един часовник, а цяла линия ръчни часовници. Да вземем например SNKL23, часовник, който известният спортист Jack Forster доказа, че изглежда много по-елегантен, отколкото би предложила цената му. След това са часовниците от серията SNK800 която повечето хора асоциират със съвременния Seiko 5. Подмарката съществува от 1963 г., така че разбира се има безброй референции.

снимка:ПР

Но тази нова линия произлиза от един единствен модел, изпълнен по много начини. Двадесет и седем, за да бъдем точни.

Вземете, например, новия SRPD55K1, най-консервативният дизайн от колекцията. Ако изглежда познато, това е, защото споделя общ дизайн с често хваления часовник  SKX007. Това идва от детайлите и на друг модел. “Автоматичният” текст изглежда сякаш е взаимстван от друг любим модел, преди епохата на Prospex Seiko “Sumo”. Получавате всички отличителни белези на най-популярните часовници за гмуркане на Seiko на цена, която ще бъде значително по-ниска от моделите, на които Seiko 5 наподобяват.

Все пак не може всичко да е перфектно. Часовниците имат само 100 м водоустойчивост. Това не са точно “професионални“ часовник за гмуркане. Но за това е семейството Prospex. Новата линия Seiko 5 има все пак завидна степен на водоустойчивост от 100 м. Многогодишният дебат за това дали 100 м са достатъчни, за да се гмуркаме с него е неразрешим. За много специалисти 100 метра са достатъчни, за да издържат на вида на водната среда, която по-голямата част от новия Seiko 5 клиенти някога ще срещнат. Те не предлагат коронка с винт надолу.

снимка:ПР

Обратно към очертаването на продуктовата линия, която споменахме по-рано. Новата линия на Seiko 5 е разделена на 5 категории: Sports, Suits, Specialist, Street и Sense. Всяка категория представлява различен тематичен подход към модела Singular Seiko 5. Спортната линия ще бъде доста позната на дългогодишните фенове на марката. Всеки модел може да се сравни с друг популярен часовник от историята на Seiko. SRPD57K1 се отличава със същия позлатен и черен мотив, който наскоро отново стана модерен с SRP775. 6215 е превъплътен като Marine Master, по прякор “MM300” (SBDX017). Marine Master е произведен в ограничен брой и има зелен циферблат, наподобяващ на гора. SLA019J1, и същият този нюанс на зелено вече може да се намери на Seiko 5 SRPD63K1. Прилича малко на игра за свързване точките.

Ако прекарате малко време, гледайки каталога с новите модели, ще получите deja-vu. Това е в случай, че следите часовниците за гмуркане на Seiko от средата на 2000-те и вече сте виждали повечето от тези дизайни. Много от тези модели са излезли от производството или разгърнати в малко по-високата линия Prospex, така че това е чудесен начин да се свържете отново с всички популярни часовници за гмуркане, които вече не могат да бъдат закупени като нови.

Другият край на новия спектър Seiko 5 не е толкова познат. Но все пак следва един водещ принцип на мантрата Seiko 5: Той е ясно предназначен за младежка аудитория. На пръв поглед колекцията “Sense” изглежда нетипична за Seiko. На циферблата има приличаща на скала текстура, която се чувства напълно чужда, но най-вероятно има замисъл зад идеята. В края на краищата, циферблатът на SBGK005 е проектиран по подобие на японския връх Ивате, но колко ли хора се сещат за това без да са чули предисторията?

Колекцията Street разполага с потъмнели модели, които може да изглеждат зле осветени, но после виждаме модела LumiBrite на Seiko и става ясно, че не трябва да се притесняваме колко видим е циферблатът.

Пускането на 27 нови часовници наведнъж е невероятно важен ход за Seiko, а възраждането на модела Seiko 5 засяга и нещо друго, което заслужава да се отбележи. През последните години Seiko постепенно се движи нагоре, с увеличаване на цените и промяната в производствения график на водещите производители.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

 • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
 • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
 • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
 • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
 • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
 • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
 • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
 • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Lifestyle

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

MIKA

публикувано

на

от

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00 ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020 г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

 • Спортист № 1 на България
 • Треньор № 1 на България
 • Спортист с увреждания № 1 на България
 • Млад спортист до 23 години № 1 на България
 • Млад спортист до 18 години № 1 на България
 • Млад спортист до 16 години № 1 на България

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област – “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 8 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 8 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 10 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 10 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 11 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 12 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди един ден

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди един ден

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди един ден

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди един ден

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо