Открийте ни и в

Lifestyle

Seiko представя спортните Seiko 5 Sports Watches

MIKA

публикувано

на

снимка:ПР

Често пъти номенклатурата на часовника би намекнала за предназначението му. През 1963 г. е въведена линията Seiko 5. Ръчните часовници бяха насочени към по-младите купувачи, които искаха стойност и стил и Seiko 5 стана истински популярен. Имаше 5 отличителни белега, които всеки Seiko 5 имаше: автоматичен механизъм, индикатор за ден / дата, значителна водоустойчивост за спортни занимания, корона на 4 часа и издръжлив корпус и верижка (или каишка). Много от тези стандарти почти изглеждат очевидни (освен може би короната на 4), но това е така, защото ръчните часовници като Seiko 5 са ​​допринесли за това идеалите да станат еталон. Seiko успя да произведе часовник, който отговаря на всички горепосочени критерии за цена, която беше приемлива за по-младите хора. Часовниците Seiko 5 са ​​проектирани с цел и идея за достъпност. Освен това маркетинговата стратегия се хареса директно на аудитория, която се нуждаеше от часовник като Seiko 5 – именно младежта на 60-те години от миналия век.

Днес се завръща легендарната линия Seiko 5 Sports, позиционирана по същия начин, както когато беше представена за първи път. Линията традиционно е по-тясно свързана с развиващите се пазари като Югоизточна Азия, а не със САЩ, но с неотдавнашното ребрандиране и връщане, това се променя. И това е чудесна новина за нашия пазар, тъй като исторически моделите Seiko 5 са се разделили с основните дизайни на Seiko, но часовниците са произведени по начин, който ги прави достъпни за по-широка аудитория.

Това остава вярно и при повторното представяне. Прозвището Seiko 5 олицетворява достъпност и младост. Това не е един часовник, а цяла линия ръчни часовници. Да вземем например SNKL23, часовник, който известният спортист Jack Forster доказа, че изглежда много по-елегантен, отколкото би предложила цената му. След това са часовниците от серията SNK800 която повечето хора асоциират със съвременния Seiko 5. Подмарката съществува от 1963 г., така че разбира се има безброй референции.

снимка:ПР

Но тази нова линия произлиза от един единствен модел, изпълнен по много начини. Двадесет и седем, за да бъдем точни.

Вземете, например, новия SRPD55K1, най-консервативният дизайн от колекцията. Ако изглежда познато, това е, защото споделя общ дизайн с често хваления часовник  SKX007. Това идва от детайлите и на друг модел. “Автоматичният” текст изглежда сякаш е взаимстван от друг любим модел, преди епохата на Prospex Seiko “Sumo”. Получавате всички отличителни белези на най-популярните часовници за гмуркане на Seiko на цена, която ще бъде значително по-ниска от моделите, на които Seiko 5 наподобяват.

Все пак не може всичко да е перфектно. Часовниците имат само 100 м водоустойчивост. Това не са точно “професионални“ часовник за гмуркане. Но за това е семейството Prospex. Новата линия Seiko 5 има все пак завидна степен на водоустойчивост от 100 м. Многогодишният дебат за това дали 100 м са достатъчни, за да се гмуркаме с него е неразрешим. За много специалисти 100 метра са достатъчни, за да издържат на вида на водната среда, която по-голямата част от новия Seiko 5 клиенти някога ще срещнат. Те не предлагат коронка с винт надолу.

снимка:ПР

Обратно към очертаването на продуктовата линия, която споменахме по-рано. Новата линия на Seiko 5 е разделена на 5 категории: Sports, Suits, Specialist, Street и Sense. Всяка категория представлява различен тематичен подход към модела Singular Seiko 5. Спортната линия ще бъде доста позната на дългогодишните фенове на марката. Всеки модел може да се сравни с друг популярен часовник от историята на Seiko. SRPD57K1 се отличава със същия позлатен и черен мотив, който наскоро отново стана модерен с SRP775. 6215 е превъплътен като Marine Master, по прякор “MM300” (SBDX017). Marine Master е произведен в ограничен брой и има зелен циферблат, наподобяващ на гора. SLA019J1, и същият този нюанс на зелено вече може да се намери на Seiko 5 SRPD63K1. Прилича малко на игра за свързване точките.

Ако прекарате малко време, гледайки каталога с новите модели, ще получите deja-vu. Това е в случай, че следите часовниците за гмуркане на Seiko от средата на 2000-те и вече сте виждали повечето от тези дизайни. Много от тези модели са излезли от производството или разгърнати в малко по-високата линия Prospex, така че това е чудесен начин да се свържете отново с всички популярни часовници за гмуркане, които вече не могат да бъдат закупени като нови.

Другият край на новия спектър Seiko 5 не е толкова познат. Но все пак следва един водещ принцип на мантрата Seiko 5: Той е ясно предназначен за младежка аудитория. На пръв поглед колекцията “Sense” изглежда нетипична за Seiko. На циферблата има приличаща на скала текстура, която се чувства напълно чужда, но най-вероятно има замисъл зад идеята. В края на краищата, циферблатът на SBGK005 е проектиран по подобие на японския връх Ивате, но колко ли хора се сещат за това без да са чули предисторията?

Колекцията Street разполага с потъмнели модели, които може да изглеждат зле осветени, но после виждаме модела LumiBrite на Seiko и става ясно, че не трябва да се притесняваме колко видим е циферблатът.

Пускането на 27 нови часовници наведнъж е невероятно важен ход за Seiko, а възраждането на модела Seiko 5 засяга и нещо друго, което заслужава да се отбележи. През последните години Seiko постепенно се движи нагоре, с увеличаване на цените и промяната в производствения график на водещите производители.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо