Открийте ни и в

Общество

Shell отваря първия си LNG обект в Полша

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Първият търговски обект на Shell за зареждане на камиони с втечнен природен газ (LNG) отвори врати в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в югозападна Полша. Откриването на комплекса е още една стъпка, която компанията предприема за постигането на целта си за декарбонизиране на транспорта в Европа. Станцията край Вроцлав е един от 39-те LNG обекта на Shell, които в момента се изграждат в рамките на проекта BioLNG EuroNet Consortium. Той обединява основни играчи в сектора да създадат LNG коридор за камиони, които се движат на синьо гориво, простиращ се от Испания до Полша. В рамките на тази инициатива в Полша ще бъдат изградени 8 комплекса за втечнен природен газ. 

Амбицията на Shell е бизнесът ѝ да бъде с нулеви нетни емисии до 2050, или дори в по-кратък срок, в унисон с нуждите на обществото и клиентите. Като част от това, компанията инвестира в нисковъглеродни горива, включително природен газ.

„Щастлив съм, че откриваме нашия първи LNG обект в Полша, който позволява на клиентите ни да карат камионите си на нисковъглероден втечнен природен газ. Проучванията потвърждават, че LNG може да допринесе за намаляване на местните емисии на отработени газове и на емисиите на парникови газове в глобален мащаб. Това може да доведе до подобряване на качеството на въздуха в нашите градове. В бъдеще газът ще бъде своеобразен партньор на възобновяемите енергийни източници при осигуряването на енергия и ще е от съществено значение за задоволяване на нарастващото търсене на енергия. Нещо повече, развитието на LNG може да допринесе значително за подобряването на конкурентоспособността на полския тежкотоварен сектор, а и на цялата полска икономика, тъй като страната запазва позицията си на абсолютен лидер в автомобилния транспорт в Европа“, каза Пьотр Дживок, изпълнителен директор на Shell Полша.

Първият обект за втечнен природен газ на Shell в Полша се намира в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в района на ключовия полски транспортен и логистичен хъб по важен европейски транспортен коридор, близо до магистрали A4 и S8. Комплексът е с капацитет 31,5 тона газ и така могат да се зареждат между 120 и 150 камиона дневно. Той също така предлага богата гама от други продукти и услуги, както и всички необходими удобства за шофьорите, включително паркинг за камиони и душове.

Новооткритият полски обект е 21-вата станция за LNG на Shell в Европа. Останалите са разположени в Белгия, Франция, Турция, Холандия, Испания и Германия. В момента в Полша има над 20 компании, които разполагат с Shell LNG карти и могат да зареждат автопарковете си с втечнен природен газ на всички станции на компанията в Европа.

Планира се следващите LNG обекти в Полша да бъдат построени в Швиецко и Познан, а в последствие и на други локации.

Къде стои България?

Използването на LNG за транспорта тепърва навлиза в България. Необходима е съответната регулаторна рамка и по-значими допълнителни държавни стимули към вече въведеното намаление от 50% на българските пътни такси за камиони на втечнен природен газ. Това ще позволи на страната ни да бъде включена в картата на транспортните коридори за LNG за превозвачи, решили да се възползват от предимствата на това гориво за тежкотоварния транспорт. В момента няколко български превозвача са част от глобалната декарбонизация, като използват горивна карта Shell LNG и зареждат втечнен природен газ от обекти Shell извън България, разположени в Европа.

Предимствата на LNG за тежкотоварни превози

Очаква се нарастващото търсене на енергия за транспорта да продължи. Понастоящем секторът е отговорен за около една четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид. Затова е необходимо по-широко прилагане на по-чисти енергийни източници за тежкотоварния транспорт. В момента LNG е най-чистата алтернатива на дизела в тежкотоварните превози. Развитието на втечнен природен газ може да допринесе за намаляването на емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на тежкотоварните камиони (well-to-wheel) с до 22% в сравнение с конвенционалния дизел днес. Междувременно Shell работи активно върху усъвършенстването на веригата на доставки за био LNG, за да намали още повече тези емисии.

Превозните средства, които се движат с втечнен природен газ, също могат да се захранват и от биометан. Той е химически и физически идентичен с метана в природния газ и с този, произведен от органични отпадъци. Биометанът може да се използва директно за LNG камиони. Той предлага значителни предимства на автопарковете, следващи модела hub-and-spoke (система от връзки, чиято подредба наподобява гума със спици – съществува един хъб, от който се изпращат доставки до по-малки локации и целият трафик минава по „спиците“), и с инфраструктура за зареждане на гориво в близост до производствени бази на биометан.

Друго важно предимство е, че двигателите, които работят с втечнен природен газ, спомагат за намаляване на шума с близо 50% в сравнение с тежкотоварните дизелови двигатели. По този начин се подобряват условията за шофьорите и се оптимизира използването на автопарка в зони с ниско шумово замърсяване. Заради по-ниските нива на шума LNG камионите са изключително подходящи за доставки до магазини в жилищни райони извън пиковите часове – рано сутрин или късно вечер.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Горещо