Открийте ни и в

Общество

Shell отваря първия си LNG обект в Полша

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Първият търговски обект на Shell за зареждане на камиони с втечнен природен газ (LNG) отвори врати в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в югозападна Полша. Откриването на комплекса е още една стъпка, която компанията предприема за постигането на целта си за декарбонизиране на транспорта в Европа. Станцията край Вроцлав е един от 39-те LNG обекта на Shell, които в момента се изграждат в рамките на проекта BioLNG EuroNet Consortium. Той обединява основни играчи в сектора да създадат LNG коридор за камиони, които се движат на синьо гориво, простиращ се от Испания до Полша. В рамките на тази инициатива в Полша ще бъдат изградени 8 комплекса за втечнен природен газ. 

Амбицията на Shell е бизнесът ѝ да бъде с нулеви нетни емисии до 2050, или дори в по-кратък срок, в унисон с нуждите на обществото и клиентите. Като част от това, компанията инвестира в нисковъглеродни горива, включително природен газ.

„Щастлив съм, че откриваме нашия първи LNG обект в Полша, който позволява на клиентите ни да карат камионите си на нисковъглероден втечнен природен газ. Проучванията потвърждават, че LNG може да допринесе за намаляване на местните емисии на отработени газове и на емисиите на парникови газове в глобален мащаб. Това може да доведе до подобряване на качеството на въздуха в нашите градове. В бъдеще газът ще бъде своеобразен партньор на възобновяемите енергийни източници при осигуряването на енергия и ще е от съществено значение за задоволяване на нарастващото търсене на енергия. Нещо повече, развитието на LNG може да допринесе значително за подобряването на конкурентоспособността на полския тежкотоварен сектор, а и на цялата полска икономика, тъй като страната запазва позицията си на абсолютен лидер в автомобилния транспорт в Европа“, каза Пьотр Дживок, изпълнителен директор на Shell Полша.

Първият обект за втечнен природен газ на Shell в Полша се намира в Белани Вроцлавски, в близост до Вроцлав, в района на ключовия полски транспортен и логистичен хъб по важен европейски транспортен коридор, близо до магистрали A4 и S8. Комплексът е с капацитет 31,5 тона газ и така могат да се зареждат между 120 и 150 камиона дневно. Той също така предлага богата гама от други продукти и услуги, както и всички необходими удобства за шофьорите, включително паркинг за камиони и душове.

Новооткритият полски обект е 21-вата станция за LNG на Shell в Европа. Останалите са разположени в Белгия, Франция, Турция, Холандия, Испания и Германия. В момента в Полша има над 20 компании, които разполагат с Shell LNG карти и могат да зареждат автопарковете си с втечнен природен газ на всички станции на компанията в Европа.

Планира се следващите LNG обекти в Полша да бъдат построени в Швиецко и Познан, а в последствие и на други локации.

Къде стои България?

Използването на LNG за транспорта тепърва навлиза в България. Необходима е съответната регулаторна рамка и по-значими допълнителни държавни стимули към вече въведеното намаление от 50% на българските пътни такси за камиони на втечнен природен газ. Това ще позволи на страната ни да бъде включена в картата на транспортните коридори за LNG за превозвачи, решили да се възползват от предимствата на това гориво за тежкотоварния транспорт. В момента няколко български превозвача са част от глобалната декарбонизация, като използват горивна карта Shell LNG и зареждат втечнен природен газ от обекти Shell извън България, разположени в Европа.

Предимствата на LNG за тежкотоварни превози

Очаква се нарастващото търсене на енергия за транспорта да продължи. Понастоящем секторът е отговорен за около една четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид. Затова е необходимо по-широко прилагане на по-чисти енергийни източници за тежкотоварния транспорт. В момента LNG е най-чистата алтернатива на дизела в тежкотоварните превози. Развитието на втечнен природен газ може да допринесе за намаляването на емисиите на парникови газове през целия жизнен цикъл на тежкотоварните камиони (well-to-wheel) с до 22% в сравнение с конвенционалния дизел днес. Междувременно Shell работи активно върху усъвършенстването на веригата на доставки за био LNG, за да намали още повече тези емисии.

Превозните средства, които се движат с втечнен природен газ, също могат да се захранват и от биометан. Той е химически и физически идентичен с метана в природния газ и с този, произведен от органични отпадъци. Биометанът може да се използва директно за LNG камиони. Той предлага значителни предимства на автопарковете, следващи модела hub-and-spoke (система от връзки, чиято подредба наподобява гума със спици – съществува един хъб, от който се изпращат доставки до по-малки локации и целият трафик минава по „спиците“), и с инфраструктура за зареждане на гориво в близост до производствени бази на биометан.

Друго важно предимство е, че двигателите, които работят с втечнен природен газ, спомагат за намаляване на шума с близо 50% в сравнение с тежкотоварните дизелови двигатели. По този начин се подобряват условията за шофьорите и се оптимизира използването на автопарка в зони с ниско шумово замърсяване. Заради по-ниските нива на шума LNG камионите са изключително подходящи за доставки до магазини в жилищни райони извън пиковите часове – рано сутрин или късно вечер.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

MIKA

публикувано

на

от

Нова книга от Л. Дж. Шен проследява историята на една гневна и невъзможна, но същевременно страстна и неизбежна любов.

По книжарниците вече можете да откриете „Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки“, „В случай на чудо“, „Спароу“) – трета част от трилогията „Ол Сейнтс“, която започна с „Красиво безразсъдство“ и продължи с „Раненият рицар“. Двама герои, които вече бегло познаваме от предишните две книги – мистериозният и мрачен Вон Спенсър и талантливата Ленора Асталис – най-накрая излизат от сенките, за да разкажат собствената си пламенна и оцветена в кървави краски история.

Всяко момиче в „Ол Сейнтс“ познава Вон Спенсър. Красавецът, който дружи с Найт Коул и с никого друг. Недостъпният принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд и често е готов да остави нечий нос разкървавен по пътя. А сега е най-обещаващият студент на гениалния художник и изкуствовед Асталис, директор на академията за бъдещи творци.

Но Вон има тъмна тайна – момичетата не го вълнуват. Не сексуално – в крайна сметка това са просто нужди, които той задоволява. Никоя не е успявала да пробие бронята и да достигне до кухото място, където би трябвало да е сърцето му.

Или почти никоя. И когато тя се появява, съдбата си отмъщава за всички разбити сърца, които Вон е оставил по пътя си.

Ленора е негова състудентка. Скулпторка, която дори не осъзнава размерите на собствения си талант. Свободна и неудържима. Негов съперник. Дъщеря на ментора му. И най-големият му враг.

Както художниците знаят, когато смесваш масло с вода, резултатът е несполучлива трагедия. Всички момичета, които Вон е срещал досега, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. А когато хвърлиш запалена клечка в маслото, околните е най-добре да се скрият някъде, за да не бъдат наранени.

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен слага край на една от най-популярните ѝ и обичани поредици по цял свят. От срещата на две счупени души, които търсят изцеление в „Красиво безразсъдство“, през кротката нежност на „Раненият рицар“, „Разгневеният бог“ отвежда читателя в най-мрачната и неочаквана посока досега.

Продължете понататък

Tехнологии

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

MIKA

публикувано

на

от

Новият монитор Philips 288E2UAE (28″/71,1 см), със своите 1,07 милиарда цвята, USB 3.2 SuperSpeed трансфер на данни и тънък, атрактивен дизайн, е перфектният избор за потребители, търсещи стилна външност и представяне на професионално ниво. Новият монитор Philips е идеалното решение за много различни ситуации и настройки, благодарение на набора от функции, които се асоциират обикновено с бизнес средата и отвеждат работата в домашни условия на следващото ниво.

Живот в цвят

Когато става дума за висока резолюция, детайли и изображения, няма допустим компромис. Потребителите очакват най-доброто преживяване от всеки дисплей, независимо дали е на смартфон или телевизор. Когато времето пред екрана на компютъра е значително, това става още по-важно в ежедневието. Новият монитор  Philips 288E2UAE предлага UltraClear, 4K UHD (3840 x 2160) изображения и UltraWide технология с 1,07 милиарда цвята. Всеки цвят оживява и всеки детайл е подчертан при обработката на снимки, видеа и електронни таблици. Новият 28” дисплей използва IPS LED технология с широки ъгли на видимост и SmartContrast за дълбоки черни детайли, които осигуряват удовлетворяващото зрително преживяване, очаквано от потребителите на Philips. Когато задачите са много и сложни, потребителите могат да разчитат на технологията MultiView за едновременно свързване на две устройства, като например PC и преносим компютър.

Бързо и лесно

За работа, забавление или която и да е задача потребителите изискват скорост и лекота. Новият монитор Philips предлага USB 3.2 SuperSpeed технология с един USB към компютъра и четири гнезда за свързване на устройства, така че потребителите могат да свържат тяхната клавиатура и мишка към монитора. Един USB порт поддържа бързо зареждане и отговаря на стандарта USB-IF Battery Charging (BC1.2) като позволява на ползвателите да зареждат техните съвместими смартфони. Като още опции за връзка мониторът предлага HDMI и DisplayPort. Всички конектори са разположени на хоризонталната лента на гърба на монитора, а системата за управление на кабелите помага за поддържане на работното място подредено. Бутонът EasySelect представлява джойстик, който позволява бърз достъп до менюто на монитора и улеснява настройките. Всеки детайл е проектиран така, че да запази предната рамка изчистена и да спомогне за поддържане на подредена работна среда.

Дизайн и удобства

Мониторите Philips са известни със своя елегантен дизайн и комфортни функции, и Philips 288E2UAE остава верен на тези обещания. Моделът е с ултра тънки рамки, по-тънък страничен профил и елегантна стойка, което го прави идеален избор за домашния интериор. Настройващата се стойка може да бъде накланяна (-5/20 градуса) и позиционирана на оптималната височина, благодарение на функцията за повдигане със 100 мм. Щадящ очите, Philips 288E2UAE разполага с екран против отблясъци, EasyRead режим за четене като от хартия и Flicker-free технология, както и LowBlue режим за комфортно използване.

Този монитор Philips се отличава и с устойчивите си характеристики. Съответстващ на стандарта RoHS, той има сертификати EnergyStar 8.0 и TCO, не включва живак и олово и използва 100% рециклируема опаковка.

Philips 288E2UAE ще е наличен от февруари на препоръчителна крайноклиентска цена от 645 лв. с ДДС.

Повече информация за мониторите Philips: https://www.philips.co.uk/c-m-pc/monitors

Продължете понататък
Lifestyleпреди 19 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 20 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 22 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 22 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 23 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 24 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди 2 дни

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 2 дни

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 2 дни

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 2 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо