Открийте ни и в

Събития

“Sidra Bell Dance New York” с резиденция в Derida Dance Center

публикувано

на

“Sidra Bell Dance New York” с резиденция в Derida Dance Center 137

Sidra Bell, снимка: David Flores

Сидра Бел е хореограф и преподавател, иноватор в развитието на  танца, изследвайки връзката между тялото, движението, паметта и спомените по непознат начин. От 13 години тя е мениджър и артистичен директор на собствена танцова компания в Ню Йорк, със забележителен прием от страна на публика и критика.  Спектаклите й са гостували в най-престижните зали в САЩ, Дания, Франция, Австрия, Турция, Германия, Китай, Канада, Корея, Аруба, Бразилия и Гърция.  Сидра Бел е и автор на хореографията към филма „TEST”, номиниран за най-добър независим филм през 2015 година в САЩ (Independent Spirit Award).

Точно преди една година Сидра Бел беше за първи път в София, за да води уъркшоп в рамките на тренинг програмата за млади танцьори – Dance PORT Derida, както и да се включи във финалния етап от представянето на София пред журито на конкурса за Европейска столица на културата.

Настоящата резиденция  на Сидра Бел в София започва ден след пристигането й – 31 август и ще продължи до 20 септември,  като така ще се отбележи  и началото на новия артистичен сезон  за Derida Dance Center.  Сидра Бел ще работи с участниците в програмата по съвременен танц Dance PORT Derida, финансирана от фондация „Америка за България“ – програма, която предлага безплатно обучение за начинаещи танцьори и тренинг за професионалисти, в рамките на една година.

„Разработвам уъркшопа така, че да окуражавам артистите да свържат мислите и танцовото си поведение си посредством творческа игра. С младите танцьори ще изследваме много движенчески идеи чрез различни задачи, свързани с танцови фрази и импровизация“, казва Сидра Бел.

Танцьорите Ребека Марголик и Тушрик Фредерик от “Sidra Bell Dance New York”  ще се присъединят към хореографа за първата седмица от престоя й в София. Заедно, те ще започнат работа по първия за сезона проект на американската компания. Посещението на Сидра Бел и танцьорите се реализира благодарение на Trust for Mutual Understanding.

В края на триседмичния престой  на Сидра Бел в София почитателите на съвременния танц ще имат възможност да видят резултата от работата й с българските танцови изпълнители. Това ще се случи през септември в пространството на Derida Dance Center. Точната дата и час ще бъдат уточнени в последваща прес информация.

Резидентската програма на Derida Dance Center е част от Културния календар на Столична община за 2015 година.

Реклама