Connect with us

Lifestyle

SOCIETE GENERALE ЕКСПРЕСБАНК става на 15 години

Avatar

Публикувано

на

Началото
Последното за ХХ век слънчево затъмнение, първото посещение на американски президент у нас и официална покана за начало на преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз. Това са част от събитията бележили 1999 г. като година на положителни събития и растеж за страната. Малко преди края на годината, на тържествена церемония се случва официалното присъединяване на Експресбанк към Societe Generale Group, с което се ражда една от най-успешните финансови институции в България.

Експресбанк е създадена през 1993 г. в резултат от сливане на 13 търговски банки при процесите на преструктуриране на тогавашния банков сектор в България. Централното й управление първоначално е във Варна (единствената по онова време с централа извън столицата), като банката е ориентирана предимно към корпоративните клиенти. По-късно тя постепенно започва да активизира присъствието си на пазара на малки и средни предприятия, както и да навлиза в банкирането на дребно. Премества централното си управление в София, но запазва впечатляващата си сграда във Варна. По същото време започва ново позициониране с нова офис концепция, развитие на специализирани финансови услуги като лизинг, факторинг и други.

„Присъствах на подписването на договора за приватизация и само няколко години по-късно – през 2001 г. бяха сринати мраморните и стъклените прегради между клиентите и служителите. По този начин SGEB стана първата банка в България с пряк контакт с клиентите си, без предпазни и бронирани прегради”, спомня си Живка Сарачинова, регионален директор в банката.

Създаването на кредит ЕКСПРЕСО
Всички положени в началото усилия дават възможност за раждането на един иновативен и изграждащ лоялността на клиентите продукт, а именно – потребителски кредит „ЕКСПРЕСО”, който по онова време се отличава с бърза документална процедура, без поръчителство и с превод на заплата по сметка в банката за първи път в България. За сравнение – към онзи момент конкурентна банка изисква понякога до 10 поръчителя за един обикновен потребителски кредит. За да популяризира продукта, банката произвежда малки пакетчета захар за кафе с надпис ЕКСПРЕСБАНК, КРЕДИТ ЕКСПРЕСО в червено и черно, които пуска за употреба в кафета и ресторанти. Резултатът не закъснява – стотици клиенти пред офисите на SGEB, някои от които идват през нощта да се наредят на опашката, за да бъдат първи сутринта, когато отварят гишетата. Така от 0,04% пазарен дял на кредити за индивидуални клиенти през 2000 г., през 2003 г. банката достига 8,73% и SGEB става 3-та банка по големина на пазарния дял в България.

Чуждестранното ноу-хау
През тези 15 години своя опит и умения са споделяли редица експати, за които SGEB заема важно място в професионалния път. Един от тях е Филип Лот, който заема позицията Главен изпълнителен директор на Societe Generale Експресбанк от 2005 до 2012 г. Г-н Лот работи в групата на Сосиете Женерал от 1987 г., като през 1994 г. заема поста заместник-директор на групата в Сен Жермен ан Ле. Три години по-късно е назначен за директор на групата в Монпелие, а следващото му назначение го отвежда в България.

Advertisement

Сред най-ценните спомени на Лот е моментът, в който с Филип Ламе решават, че банката трябва да инвестира повече в корпоративния сектор, паралелно с подсилването на банкирането на дребно и да обхване възможно повече професии. Двамата създават бизнес модел, който позволява да се реализира стратегия на развитие, едновременно бърза, здрава и стабилна в дългосрочен план. Благодарение на нея, от 800 млн. лева през 2004 г., балансът на банката е доведен до около 3.8 млрд. лева през 2012 г. и почти 300 млн. лева нетна печалба за периода, въпреки значителните инвестиции. През този период банката отваря 50 нови офиса и разкрива над 700 нови работни места.

„В годината, през която групата Societe Generale отбелязва своята 150-годишнина, ние празну-ваме 15-ия рожден ден на Societe Generale Експресбанк. Въпреки че банката ни все още е в юношеските си години, заедно сме постигнали зрелостта и солидността на възрастен човек. Тази банка, екипът, нашите клиенти, България като страна, създават силно чувство за принадлежност към едно семейство и оставят незабравими спомени”, споделя Антоан Тусен, Главен изпълнителен директор и Председател на УС на Societe Generale Експресбанк по случай годишнината.

Continue Reading
Advertisement