Connect with us

Lifestyle

Sofia Game Night 2020: какво играем в Гьоте-институт

Avatar

Публикувано

на

За трета поредна година Sofia Game Night събира любители на игрите в столицата, а една от най-важните пресечни точки отново ще бъде Гьоте-институт. Онлайн изложби, представяне на български видео и образователни игри, разговори за театър и компютърни игри, както и неочаквани творчески комбинации са сред акцентите в програмата.

В годината на новата нормалност градският фестивал за игри Sofia Game Night ще ни зарадва със своето трето издание на 24-ти октомври – с разнообразна, хибридна он- и офлайн програма. Както обикновено, в сърцето на програмата е Гьоте-институт.

Дигиталното и медийно изкуство е сред акцентите в поредицата събития от SGN 2020, които ще се случат в сградата на Гьоте-институт. Онлайн галерия, до която посетителите ще имат достъп единствено през мобилните си устройства и само в близост до рутера, ще гостува за пръв път на института. Галерия „Галерия“ ще предложи на публиката да разгледа през телефоните си изложбата return void с куратор Дамиан Т. Дживис. Изложбата представя седем автори и седем творби, използващи изкуствен интелект и машинно самообучение. Всяка през своята различна перспектива изследва въпросите как разбираме, изграждаме и разделяме себе си и света около нас.

На същото място посетителите ще могат да разгледат и Quarantäne 13, онлайн изложба на платформата MineTest, където над 30 международни художници получиха възможността да представят творбите си пред широка публика и да общуват помежду си въпреки ограниченията, наложени от глобалната пандемия през последните месеци. Quarantäne Artist Collective съществува от осем години, като Quarantäne 13, който ще видим в института, е тринайсетият им проект.

Игрите в образованието или т.нар. сериозни игри ще бъдат представени от The Business Institute. Как се развива игровизаццията в обучението понастоящем и какъв е бъдещият потенциал на образователните игри ще разгледат играчите в тази сфера. Всичко това през методологията LEGO® Serious Play® – вдъхновяващ и ефективен формат на сериозна игра, която превръща комплексните ситуации в прозрачни, насърчава иновациите чрез творчески процеси и откриване на интересни, неподозирани взаимовръзки.

Advertisement

За любителите на сценичните изкуства програмата в Гьоте-институт предвижда среща с част от германския театрален колектив Machina Ex. Заедно с модераторката Даниела Попова Ласе Марбург и Ив Регенас от Германия ще разговарят за пресечните точки между театъра и компютърните игри. Тази година по покана на Sofia Game Night и АСТ – Фестивал за свободен театър колективът гостува за първи път в България, при това с премиера извън Германия на най-новия си проект „Homecoming“ —изцяло онлайн пърформанс-игра/игра-пърформанс за гледане, но и за участие от вкъщи.

Геймификацията като художествено изразно средство е на фокус и в лекцията-пърформанс на Антони Райжеков. В рамките на събитието публиката ще научи как може да преобрази скуката в изкуство, използвайки преносим компютърно-мозъчен интерфейс и дигитални технологии.

Нощта на игрите в сградата на Гьоте-институт ще приключи с първия постпандемичен Show Your Shit Friday (SYSF), в рамките на който едно от най-прогресивните независими български студия за разработка на видео игри Incineration Productions JSC ще представи актуалните си проекти SpellPunk VR и Marko: Beyond Brave.

ВАЖНО: Всички събития в Гьоте-институт са с вход свободен. С изключение на уъркшопа на The Business Institute събитията са с отворен достъп, но с ограничен брой места. Всички събития в рамките на SGN 2020 ще бъдат проведени при стриктно спазване на мерките във връзка с разпространението на COVID-19. За повече информация относно програмата и записването за събитията можете да следите тук: https://bit.ly/3lFBhPW

Advertisement
Continue Reading
Advertisement