Connect with us

Култура

Storytel създава нов вид аудиопреживяване по култовата антиутопия на Джордж Оруел „1984“ 

Avatar

Публикувано

на

Сетивното аудиопреживяване излиза едновременно в десет държави днес и е озвучен на български от 7 актьора, сред които Йоанна Темелкова и Владимир Михайлов. 

Storytel създава нов вид аудиоадаптация на вечната класиката на Джордж Оруел от 1949 г. и пренася въздействащата антиутопична история в аудиокнига от ново сетивно ниво. В романа Оруел създава визия за 1984 г. като свят на смъртоносна диктатура, където Големия брат наблюдава всичко, което правите. Аудиопреживяването на Storytel е завладяваща адаптация на оригиналната книга, пренесена в 2022 г. със стряскащо въздействащи и актуални за настоящето послания. Това е история за съпротивата, страстта и силата на човешкия дух, борещ се с тъмните сили, независимо от всички трудности. Продукцията е създадена от награждавания продуцент и режисьор Кейт Джоунс с над 20 години опит в създаването на аудиодрама, подкасти и аудиосъдържание. “1984” е първата глобална аудиодрама на Storytel от този нов тип и предстои да бъде разпространявана  в Швеция, Финландия, Дания, Полша, Холандия, България, Турция, Италия, Испания и Мексико.

Ерик Артър Блеър, познат на света като Джордж Оруел, преминава през живота за кратките 47 години, оставяйки наследство, което завинаги ще повдига въпроса „Това не звучи ли познато?“ Когато четем една от най-значимите книги на XX век, не сме сигурни дали 1984 година вече ни е подминала или тепърва предстои. Творчеството на Оруел продължава да измъчва и утешава съвестта на човечеството и до днес, превръщайки се в нарицателно за  тоталитарните и авторитарни социални практики, наричани „оруеловски“ в популярната и политическата култура. Той налага и редица неологизми като “Големия брат”,  “полиция на мисълта”, “новореч” и други.. През 2008 “Таймс” класира Оруел на второ място сред „50 най-велики британски писатели след 1945 г.“

„1984” ни провокира да дадем свобода на мислите си, да “направим място” в съзнанието си за , любов, знание, съпричастност и творчество. Излизането на антиутопията на Оруел като ново ауди преживяване днес е по-актуално от всякога. Чрез преразказване на 1984 г. през 2022 г. се надяваме да развълнуваме нашите слушатели със спираща дъха продукция, която показва силата на разказването на истории в аудио,” споделя Хелена Густафсон, глобален директор на съдържанието в Storytel.

Шедьовърът се завръща в Storytel Original под формата на истинско преживяване в аудио, което поставя всички сетива нащрек за това кое е истина и кое манипулация. То отвежда слушателя в друг реален или въображаем свят.. Чрез специфична комбинация от звукови ефекти, диалог и технология, измисленият свят на Оруел се превръща в завладяваща реалност, която може да бъде визуализирана, почувствана и дори докосната. „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила.“ звучи в съзнанието на слушателя, докато той непоколебимо търси изход към забранените измерения на свободата – на словото, на мисълта, на действията. Историята за бунта на Уинстън и неговата нужда да обича разкрива силата на човешкия дух срещу най-тъмните страни на човешката природа.

Advertisement

Кампанията около премиерата е базирана на посланието „2022 звучи като 1984“, подчертавайки паралелите между дистопичната история на Оруел и днешната реалност. Макар историята да е създадена като научна фантастика, част от съдържанието й има голяма прилика с някои аспекти на нашия свят днес. В антиутопичните теми на Оруел като фалшивите новини, наблюдението и изолацията, стърчат феномени, които са стряскащо реални и в нашето време. Този смисъл намираме и в  играта с числа, подчертаваща поразителното съвпадение, че 1+9+8+4 всъщност дава 22, годината, в която живеем днес…

Storytel е една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 700 000 заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по-съпричастно и емпатично място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Услугата предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel и Mofibo. Издателската дейност на Storytel се осъществява чрез издателските къщи StorySide, както и  скандинавските Norstedts, People’s и Gummerus. Storytel има представителства в над 25 световни пазара, а седалището е в Стокхолм, Швеция.

Continue Reading
Advertisement