Connect with us

Lifestyle

Tютюневата фабрика в София се трансформира в Инкубатор за иновации и креативност

Avatar

Публикувано

на

DSC01811

снимка: PR

В концепцията на мащабния проект са включени високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио-визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи и срещи

Мащабно пространство – инкубатор за иновации и креативна екосистема, с обща площ 800 кв.м., ще се появи в бившата тютюнева фабрика в София на ул. „20 април“ 13. Архитектурният план предвижда то да се състои от високотехнологични зали за практическа работа, център за обучения, лаборатория за роботика за деца, зали за аудио-визуални решения, пространства за уъркшопи, зони за свободно общуване, обмен на идеи и срещи и мн. други. Проектът е дело на дигиталната агенция Athlon, чийто офис се помещава в същата сграда. По план новото пространство трябва да отвори врати през юни 2017 година.

Целта е да се създаде творческа екосистема, която да среща хора с общи интереси и цели, да стимулира креативността и насърчава спонтанните колаборации – да се получи среда, в която екипната работа е естествен резултат.

Сред елементите на бъдещия център са иновативни лаборатории, оборудвани с последни технологии, в които експерти от различни сфери са поканени да работят, творят и обменят опит и идеи. В тези пространства ще могат да се създават прототипи на цели завършени продукти – от софтуер и електроника до дървен корпус или метална кутия. Такива пространства ще бъдат например Еlectronics lab (зала за електроника), Software Engineering lab – лабораторията за софтуер, в която ще се търсят софтуерни решения от всякакъв характер, включително и от по-малки екипи, които имат идеи, но не разполагат с големи ресурси. Open Device lab/ Testing lab или Пространството за работа с устройства по същината си ще предлага различни устройства, които могат да се споделят от различни екипи. То ще бъде оборудвано от Аthlon и технологични компании и ще бъде със свободен достъп за тестване и работа с устройствата. Интересен елемент е и т.нар. Sound Engineering lab – за интересуващите се от музикално инженерство и създаването на нови музикални инструменти.

Advertisement

Makerspace или Работилницата ще бъде мястото, в което се предвижда обзавеждане с хардуерно оборудване за физическа работа: лазерни машини за рязане на метал, 3D принтери и други технологични иновации, които посетителите на инкубатора ще могат да ползват за целите на работата си. Robotics training centre или залата за обучение по роботика ще бъде най-атрактивното място за най-малките. Центърът ще разполага с висококачествено оборудване, а обученията, които ще се правят в него ще са систематизирани специално за деца. Предвиждат се и подобни обучения за възрастни.

Инкубаторът за иновации и креативност ще разполага още със зали за обучения, заседателни зали, свободни зони за отдих и почивка и атрактивна кафетерия, разположена на покрива на сградата, която ще разкрива градска панорама.

Колкото до темите, по които може да се търсят решения в инкубатора – те са наистина разнообразни: от IoT (Internet of Things), Embedded devices и роботиката, през музиката и озвучаването, различните аудио-визуални решения, дизайна, фотографията, медицината, до различните видове изкуства.

„Създавайки тази своеобразна екосистема в центъра на София, ние искаме да постигнем няколко важни цели, сред които – да дадем път на младите предприемачи и малките екипи; да образоваме и помогнем на следващото поколение инженери, дизайнери, изобретатели и други специалисти да осъществят идеите си; да събираме съмишленици, готови да работят за общи цели. Наблягаме и на споделените разходи и инвестиции за развитие, които оптимизират финансите“, коментира съоснователят на Athlon Михайло Николич.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement