Connect with us

Lifestyle

Takeaway.com представя тенденциите в хранителните навици на българите

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Takeaway.com, част от Just Eat Takeaway.com, е едно от водещите приложения за онлайн поръчки на храна в България, както и в глобален мащаб. Като лидер в сферата, компанията представя първия  си анализ за доставката на храна в България, проучвайки новите тенденции в потреблението, както и любимите ястия и навици на българите.

„Пандемията помогна за ускоряването на онлайн поръчването на храна като основна услуга за ресторантите, които успяха да запазят бизнеса си отворен по време на lockdown-а  и им даде възможност да осъзнаят ползите от дигитализирането на бизнеса.“ – коментира Юлиана Хартарска, кънтри мениджър на Takeaway.com за България. „Искаме да продължим да гарантираме на нашите клиенти уникално изживяване от момента, в който направят поръчката си до момента, в който тя пристигне в дома им. Нашата цел е да продължим да подобряваме услугата, като в същото време предлагаме качество и да внесем разнообразие, предоставяйки възможност потребителите да поръчват измежду повече от 30 различни вида кухня.“

Вкусове и тенденции при доставката на храна: какво слагат българите в чиниите си?

Резултатите показват преди всичко едно – българите залагат на традиционната, национална кухня, която се нарежда на първо място в класацията. Това е храната, която ни връща в детството и носи със себе си сладка носталгия. Предпочитани от българите традиционни ястия изненадващо (а, може би не?) са пилешката супа и тараторът.

Advertisement

Второто място е отредено за италианската пица, която следва българската кухня по петите с  вечната маргарита, разнообразната капричоза и любимата пеперони.

На трето място на почетната стълбичка се нарежда и американската класика с представител хамбургерът, и с изразено предпочитание към чийз и пилешкия бургер. Любимите храни тук включват ястия, които носят моменти на радост и наслада без угризения. Към тях спадат и пилешките крилца по традиционна рецепта в стил Бъфало, както и пържените картофи. Наблюдава се още и интерес към вегетарианските и безмесни алтернативи на любимия бургер.

Азиатската кухня е на четвърто място сред потребителските предпочитания. Топ 3 на най-поръчваните ястия тук са пиле с ориз, донбури с пиле, пържен ориз със зеленчуци и яйца – българите избягват експерименти, когато става дума за азиатска кухня.

Българинът и вегетарианската кухня

Вглеждайки се в поръчките от вегетарианската и веган категория, сред предпочитанията на българите тук са традиционни безмесни ястия като картофи и боб. Сред най-поръчваните вегетариански храни попадат още традиционните за страната таратор и шопска салата.

Advertisement

Кои ястия набират най-голяма популярност?

Пица, дюнер и гирос – представителите на популярната италианска кухня и тази от Близкия Изток, са добре познати на българина и изглежда той не може да им се насити.

В допълнение към най-поръчваните кухни, данните разкриват и най-бързо развиващите се хранителни тенденции в България по региони.

От изток на запад: любимите храни на българите 

Пътувайки из страната, откриваме, че Югозападният регион (заедно с Благоевград и София), където има концентрация на студенти, генерира най-много поръчки в късните часове.

Advertisement

Североизточният регион е с изразено предпочитание към японската кухня, а Югозападният е „шампион по най-поръчвано ястие” с любимата пилешка супа.

Южният централен регион обича най-много азиатската кухня, а вегетарианските ястия са най-предпочитани в южните градове.

Италианските ястия са с най-голяма популярност в Северозапада. Това изглежда е и регионът, който обича и да похапва най-много сладко, съдейки по неизменния десерт като добавка към основното ястие в поръчката.

Кога и защо потребителите поръчват храна през платформата на Takeaway.com?

Основните моменти, в които нашите потребители отварят приложението на Takeaway.com, за да поръчат хапване, остават вечерните часове, а като мотив е желанието да се наградят след натоварен ден. Преобладаващ процент (44% от всички потребители) признават, че и удобството, свързано с доставка, както и пестенето на време в готвене, са силен стимул при поръчка.

Advertisement

20% от потребителите на Takeaway.com гледат на момента с поръчка като ритуал, с който се възнаграждават и сами си подаряват малко удоволствие. 32% пък поръчват с ясната идея какво им се хапва, задоволявайки желание за конкретна храна.

18% от потребителите търсят специален повод, за да поръчат от Takeaway.com. Празнични и специални моменти като 8 март (Международен ден на жената), 14 февруари (Свети Валентин) и 7 януари (Ивановден) са и дните с най-висок обем в поръчките. Хората свързват тези малки празници с възможността да надградят момента като поръчат любимата си храна, знаейки, че ще намерят разнообразие от вкусове и кухня в приложението.

С кого поръчват потребителите на Takeaway.com? 39% от потребителите поръчват заедно със своя партньор, 49% от поръчките пък са любимо хапване, което споделят със семейство или приятели. 19% от всички поръчват с децата.

снимка: PR

Знаете ли, че:

Advertisement

За изминалата година „Шампион по храната за вкъщи“ е потребител на Takeaway.com от Варна, който е поръчал  цели 591 пъти, като 67 от тях са били „брънч“.
Най-поръчваното ястие на Свети Валентин е пилешка супа, а на Нова година – чийзбургер.
Зимата е периодът с най-голям брой поръчки, които Takeaway.com генерира. Студените месеци са идеалното време за вкусно хапване, което да споделим с близки хора, потънали в уютната атмосфера на дома.

Takeaway.com x WGSN: новите тенденции в индустрията за доставка на храна

Takeaway.com си партнира с глобалния институт за тенденции WGSN, за да идентифицира нарастващите трендове от индустрията в глобален мащаб.

Установените тенденции са:

– Ролята на храната като грижа за теб самия 

Advertisement

Ролята на храната все повече се свързва с грижа за себе си и носи онези малки моменти на радост, в които чувството за вина е заместено от удовлетворение.

Тази тенденция се вижда и проследявайки данните от проучването на Takeaway.com за българските потребители. Десерти като крем карамел и бисквитена торта са на челни места в поръчките, а бургерите и пиците са популярни във всички региони в страната ни. Причината за това е, че потребителите търсят храна, с която да се поглезят, когато са у дома – със семейство или приятели.

Сред техните любими храни в тази категория се нареждат предимно традиционните ястия.

– Положителното хранене

С нарастващата осведоменост за климатичната криза и ефекта от нашите действия върху околната среда, потребителите все повече се стремят да балансират собствения си хранителен режим с грижата за планетата. В следствие на това наблюдаваме и повишен интерес към положителното хранене и здравословните заместители на любимите храни.

Advertisement

Носталгия по храните от детството 

Потребителите търсят хапване, което ги връща към отминали времена и носи спомени от детството. Любимите ястия, запечатали носталгията по миналото са сред топ поръчваните храни и от българите. Десерти като бисквитена торта и крем карамел са сред най-поръчваните от родните потребители.  Наред с тях виждаме да нараства популярността и на други класически за нашата кухня ястия като пилешка супа, таратор, шопска салата и боб.

Когато става въпрос за глобалните тенденции, които се открояват в индустрията за доставка на храна, шеф Силвена Роу споделя: „Наблюдава се повишен интерес към вегетарианската кухня и към флекситарианския режим. Българите също са част от тази тенденция. Традиционните ястия пък са сред топ предпочитаните, защото изискват повече време и умения, за да се сготвят правилно. Затова хората не искат да влагат излишно време, а направо да си поръчат любимото традиционно ястие.“

Храна, която докосва всички сетива

Освен вкусно, едно ястие трябва да може да стимулира сетивата и виждаме, че тенденцията е социалните мрежи и медиите да играят основна роля за възприемането на храната като изкуство и изживяване, докосващо всички сетива. Социалните медии са тези, които днес оформят вкуса, повлиявайки на потребителските навици в глобален мащаб, използвайки грабващо визуално съдържание.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement