Открийте ни и в

Култура

The Bridge Fest завърши с празничен концерт за всички гости и жители на Видин

MIKA

публикувано

на

The Bridge Fest завърши с празничен концерт за всички гости и жители на Видин 26

снимка: ПР

Над 3000 зрители събраха тематичните събития, отворени за гостите и жителите на града

С емоционален празничен концерт снощи във Видин завърши седмото поредно издание на The Bridge Fest. Освен на брилянтните изпълнения на гостуващите Crack House Jam Ангел Ковачев Live Band, всички зрители успяха да се насладят и на изложби на произведенията, реализирани в рамките на феста от работилницитe по рисуване и приложни изкуства, както и на великолепните 6 етюда, представени от участниците в театралните работилници. А преди на сцената да се качи талантливият Ангел Ковачев, събралите се посетители пред Общината видяха и творбите на участниците в музикалните групи, които сформираха 6 бенда и представиха шесттe авторски парчета – впечатляващи продукции на бъдещите музикални звезди, взели участие в The Bridge 2016.

В разгара на фестивала във вторник повече от 60 млади художници се включиха в интерактивен уъркшоп “Открий тайните на река Дунав” и нарисуваха почти 100-метрова карта на реката, покриваща цялата й дължина от 2 852 км (от извора до Черно море), докато междувременно 13 отбора се включиха в организираната „Дунавска Олимпиада” и преминаха през 11 препятствия, за да отличат най-бързите, смелите и сръчните. Но изненадите не спряха до тук и в петък най-артистичните взеха участие в Dance Battle по двойки и в предизвикателство да сътворят чудеса с флакони в ръка на тема „Тайните на река Дунав“, отправено от лекторите на Sprite Graffiti Academy. Всички участници получиха специални награди, предоставени от Кока-Кола ХБК България.

[media-credit id=1 align=”aligncenter” width=”600″]SpriteGrafittiAcademy@TheBridge2016-23[/media-credit]

По традиция, освен финалния празничен концерт, в рамките на фестивала се състояха и серия от тематични събития, които бяха посетени от над 3000 гости и жителите на Видин. Концертът на група Оратница постави изключително начало фестивала в понеделник и заля с етно енергия всички зрители. В сряда Бояна Желязкова и група Dead Man’s Hat представиха впечатляващо разнообразие на песните, както с джаз, така и с рок звучене. А в четвъртък бе вечерта на любителите на театралното изкуство, които имаха възможност да се насладят на постановката “Самотни персонажи” на режисьора Васил Дуев.

В последната седмица крайдунавският град даде възможност за изява на артистичния талант на над 150 младежи на възраст от 14 до 21 години. В тазгодишното издание на The Bridge Fest бяха организирани 12 творчески работилници на различни теми като фотография, театър, хип-хоп, китара, графити и танци. Всяка от тях беше ръководена от млади български таланти, сред които Васил Крумов, Христо Михалков, Весела Бабинова, Алиса Атанасова, Неделя Ганчева и други. Благодарение на серии от интерактивни работилници и игри, посветени на Дунав, участниците във феста научиха повече за значението на реката за местните общности като част от кампанията на Кока-Кола ХБК България за опазването й.

[media-credit id=1 align=”aligncenter” width=”640″]SpriteGrafittiAcademy@TheBridge2016-24[/media-credit]

The Bridge Fest се провежда за седма година на територията на Видин и ежегодно събира над 150 подрастващи на възраст 14-21 години, не само от региона, а и от цяла България. Това е най-мащабният младежки фестивал на изкуствата в областта, който се организира в партньорство с община Видин и с подкрепата на Кока-Кола ХБК България и насърчава творческите инициативи сред участниците. Повече информация можете да намерите на: https://www.facebook.com/thebridgefestival.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Френското булчинско магазинче” , което носи надежда 

MIKA

публикувано

на

от

„Френското булчинско магазинче” , което носи надежда  27

Горчиво-сладък  разказ за бягствата от реалността, които никога не носят спасение.

На пазара вече може да откриете „Френското булчинско магазинче” от Дженифър Дюпий – история за бягствата от реалността, които никога не носят спасение.

Да премълчиш нещо, със сигурност не се брои за лъжа. Особено когато животът ти се е превърнал в истински кошмар, от който не знаеш как да се събудиш.

Лариса Пърл току-що се е разделила с приятеля си, изгубила е работата си, а майка ѝ страда от прогресираща деменция – все проблеми, които младата жена няма как да реши с магическо щракване на пръстите си. Единственото, което ѝ остава, е да избяга.

Оставяйки всичко зад себе си, тя взема бързо решение да се върне в родния си град, за да се грижи за имението на старата си леля. А това спонтанно пътуване ще промени завинаги живота ѝ.

Защото в малкия булчински магазин във френски стил, покрай който случайно минава, Лариса открива най-красивата сватбена рокля на света. Рокля, заради която си струва да прекроиш реалността и да нарисуваш нова.

В малкия град тайните се разпространяват от уста на уста със скоростта на светлината и скоро новината за предстоящата сватба на госпожица Пърл въвлича още жители на Елмхърст в организацията на събитието.  За изненада и на самата нея. Роклята вече ѝ принадлежи, решен е и въпросът с цветята. Денят е закован в календара. Единственото, което липсва, е младоженецът…

Нещата се объркват съвсем, когато стар приятел се появява на вратата ѝ, а доскорошният ѝ любим пристига ненадейно, за да поиска прошка.

Лариса трябва да вземе решение, но преди това ѝ предстои най-тежкото изпитание за всяко дете – моментът, в който ще се сбогува с майка завинаги.

Започнало като забавно приключение и бягство от проблемите, пътешествието на младата жена се превръща в сблъсък със собствените ѝ страхове, трепети и страсти.

Дженифър Дюпий създава красива история, която успява да заплени, искрено да трогне и да предложи утеха на читателя тогава, когато тя изглежда недостижима.

Безкрайно човечен и фин в стила си, „Френското булчинско магазинче”  е роман, скрил в сърцето си спасение. Стига човек да е готов да го понесе. 

Продължете понататък

Литература

„Силата на малките неща“ разкрива огромната мощ на малките стъпки по пътя към щастието

MIKA

публикувано

на

от

„Силата на малките неща“ разкрива огромната мощ на малките стъпки по пътя към щастието 28

Всеки търси път към щастието, но не всеки успява да открие правилните инструменти, с които да изгради своя душевен мир. Много от нас очакват промяната да дойде от само себе си, но това рядко се случва. В „Силата на малките неща“ психоложките Ейслинг и Триш Ленард-Къртън разкриват тайната на малките усилия като път към голямото щастие. Книгата излиза с логото на издателство „Кръг“, по превода работи Емануил Томов, а красивата корица е дело на Биляна Славкова от Kontur Creative.

Ключов в „Силата на малките неща“ е методът на двете авторки, който позволява всеки сам да изгради своите индивидуални и постепенни приближаващи ходове към истинското щастие чрез, така наречените 5-минутни откъсквания – ежедневна практика, изискваща минимално време и усилия. Двете специалистки твърдят, че за трайни резултати към реална промяна, много по-ефективно е да правим малки промени всеки ден, вместо да се втурваме към крайната си цел с огромни усилия, които ни гарантират мимолетност на резултата. Психоложките акцентират върху важността на осъзнатостта и самоконтрола – задължителни, за да открием собствените си ценности по пътя към живот, който си струва да се живее.

Книгата е структурирана в четири части, като всяка включва множество примери от клиничната практика на Ейслинг и Триш Ленард-Къртън и най-съвременните психологически изследвания, с които онагледяват процеса към постигането на психическо и емоционално благосъстояние.

Основната идея заложена в „Силата на малките неща“ е, че за да контролирате промяната, трябва да излезете извън зоната си на комфорт, но с малки стъпки – така че да останете в зоната на грижа за себе си. Постепенно и плавно книгата ни учи как да идентифицираме емоциите си и ни предлага различна призма, през която да ги наблюдаваме и осмисляме. Към всичко това двете авторки прибавят и много полезни практически упражнения.

Наблягайки на състраданието към себе си и на действителните, ефективни малки действия „Силата на малките неща“ дава възможност да изградите сами големите промени в живота си, стъпка по стъпка, започвайки от днес.

Продължете понататък

Горещо