Открийте ни и в

Полезно

Turkish Airlines, ZTO Express и PAL Air Ltd. подписаха споразумение за партньорство

MIKA

публикувано

на

снимка: Chad Slattery

Turkish Cargo, част от Turkish Airlines, един от най-големите дистрибутори на товари, китайската компания ZTO Express, и базираната в Хонг Конг PAL Air Ltd. сключиха споразумение за партньорство. То бе подписано в Истанбул от г-н Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines, г-н Мейсон Лай, председател на ZTO Express, и г-жа Вивиан Лау, вицепрезидент на PAL Air Ltd. Сътрудничеството е считано не само за силен стратегически ход от страна на Турция малко преди отварянето на най-новото летище в Истанбул, но и за особено важно цялостнo решение за световния транспортен бизнес.

„Чувствам се изключително горд да ви приветствам на церемонията по подписването на партньорското споразумение между най-големите марки на Китай и Турция. Ние, Turkish Airlines, заедно със ZTO Express и PAL Air Ltd. обявяваме подписването на Меморандум за разбирателство, за да изградим съвместно предприятие, което да функционира под името Global Express/Courier, с фокус главно върху световния пазар на електронна търговия, предоставяйки цялостни куриерски услуги от врата до врата. Щастливи сме, че предприемаме тази стратегическа крачка заедно със силното партньорство на ZTO и с нашия дългогодишен трансграничен партньор за спедиция PAL Air Ltd. от Хонг Конг. След като нашето съвместно предприятие бързо достигне до функционално и оперативно ниво, се очаква то да заеме своето място сред най-големите интегратори в света. След 5 години то ще генерира над 2 млрд. долара приходи. Очаква се растежът да продължи постепенно успоредно с ръста в търсенето на електронна търговия. Новото летище в Истанбул ще бъде открито на 29 октомври тази година и ще бъде основен работен център на Turkish Airlines. Мащабният хъб постепенно ще осигури на Turkish Cargo товарен капацитет до 4 млн. тона, като така компанията ще стане една от 5-те най-големи за въздушен товар в света. Благодарение на този център в Истанбул и чрез съвместното ни предприятие, потокът на продукти за електронна търговия в световен мащаб ще осигури максимална стойност на нашите клиенти по целия свят“, каза г-н Илкер Айджъ, председател на борда на директорите и изпълнителния комитет на Turkish Airlines.

Услугите на новото съвместно дружество, което ще се намира в Хонг Конг, ще включват всички логистични дейности, осигуряващи изпращане/доставка от врата до врата: камиони, взимане от начална точка и дистрибуция, товарен транспорт, разтоварване и доставка. Включено ще бъде още управлението на складовете, както и на веригата за снабдяване и доставка, когато това е необходимо.

Alibaba Group също е сред партньорите

ZTO е най-големият дистрибутор на товари в света и този с най-широкото покритие за експресни доставки в цял Китай. Неотдавна глобалният гигант Alibaba Group обяви, че ще закупи 10% от компанията – инвестицията, равняваща се на 1,38 млрд. долара, се очаква да приключи до края на месец юни.

PAL Air Ltd., от друга страна, стартира пощенска експресната услуга за доставка на едро, включваща краен пренос до доставчиците на услуги за търговия на дребно в Хонг Конг, Китай, Тайланд, Виетнам, Индия и САЩ.

На официалната церемония, председателят на ZTO Express г-н Мейсон Лай коментира: „През 2017 г. годишният обем на преноса ни на товари достигна 6,22 млрд. пратки. Като най-голямата компания за експресни доставки в света, ZTO е отворена платформа, изградена върху основните ценности за „съвместно създаване и споделяне“. Иновациите и глобализацията на съвременната търговия на дребно и електронната търговия изправят логистичната индустрия в Китай пред редица нови възможности за растеж. ZTO ще продължи да затвърждава и засилва конкурентното си предимство с цел вътрешен растеж, като активно ще изследва и разширява международните пазари, на които оперира, изграждайки трансграничния бизнес като важен двигател за растеж в бъдеще. Чрез обединяването на основните силни компетенции на трите партньора и интегрирането на ключовите им ресурси, сътрудничеството ни без съмнение ще доведе до положителен напредък в областта на глобалното експресно доставяне, складирането, товарния превоз, развитието на авиационни маршрути и други сфери, които ще донесат ползи за търговците и потребителите в световен мащаб.“

От своя страна, вицепрезидентът на PAL Air Ltd. г-жа Вивиан Лау каза: „Намираме се в едно от най-вълнуващите времена в човешката история. Иновации като IoT, роботика, изкуствен интелект, 3D печат, VR/AR/MR ще разкрият безпрецедентни възможности и предизвикателства. Светът е в очакване на още едно допълнение към този списък – старта на 5G, който обещава 10 гигабита в секунда, което е 100 пъти по-бързо от сегашната технология 4G. Всичко това ще подпомогне още повече вече силно популярната електронна търговия. PAL има честта да участва заедно с двата световни гиганта Turkish Airlines и ZTO в създаването на тристранно предприятие, което ще отключи най-доброто от три свята. Turkish Airlines, ZTO и PAL очакват с нетърпение създаването на този интегратор от световна класа. “

Заедно с набиращата все по-широка популярност електронна търговия, индустрията на глобалните експресни куриерски услуги продължава да показва изключителни темпове на растеж. През 2016 г. тя е реализирала приходи от близо 260 млрд. щатски долара, като се очаква те да се увеличат до 340 млрд. през 2020 г. и да достигнат над 400 млрд. през 2023 г.

Като авиокомпанията, летяща до над 300 дестинации в 121 държави, Turkish Airlines ще разшири обхвата на своята дейност и ще осигури безпроблемно обслужване на клиентите си, а в същото време ZTO и Pal Air Ltd. ще разширят пазарния си фокус от Китай към световните пазари, като използват глобалната популярност и мрежа на авиокомпанията.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

MIKA

публикувано

на

от

Софтуерът предлага редица иновации за хотелиерския бранш, създавайки безконтактна и по-безопасна среда за техните гости

Българската платформа за дигитализация на заведенията TouchMenu навлезе успешно и в хотелиерския бранш у нас. Софтуерът предлага редица нови възможности за управление на отношенията с гостите на хотелите и може да реши много от проблемите, възникнали заради пандемията от COVID-19. Припомняме, че платформата стартира като дигитално меню за заведения, която позволява на клиентите да си поръчват направо през телефона, както и да откриват подходящо заведение в близост до тях.

„През последните месеци разширихме много функционалността на TouchMenu и си дадохме сметка, че и други малки и средни бизнеси в България имат нужда от подобни технологични решения. Типичен пример са хотелите, които в момента са изправени пред редица предизвикателства. Затова и разработихме много нови функционалности, които улесняват работата на техния персонал и общуването с клиентите, създавайки цялостна безконтактна среда за поръчка на хотелски услуги “ – сподели Тодор Бобев, създател на платформата.

Тя позволява на хотелите да се представят по-добре пред потенциалните си клиенти, да общуват по-лесно с тях, както и да предлагат през него различни услуги – спа процедури, ски оборудване, поръчки от хотелските заведения и други. Тя поддържа също и разплащания с кредитни карти, като те се пренасочват директно по сметката на съответния хотел или ресторант, а TouchMenu не е посредник при транзакциите. Добавена е и опция при поръчка клиентът да избере сумата да се добави към сметката на стаята, наета от него. В близко бъдеще в приложението ще заработи и функционалност за запазване на часове.

За да подпомогне на българския туризъм в настоящия труден момент, софтуерната фирма предлага и зимен пакет. Той позволява на хотелите в зимните ни курорти, които започнат да използват TouchMenu до края на април, да го ползват безплатно за един месец. Целта е през този период те да се уверят в огромните предимства на платформата.

„Желанието ни е да помогнем на българския бизнес в настоящата ситуация и разполагаме с технологични решения за много от техните проблеми. Затова и логично искаме да ги направим много по-достъпни за заведения, хотели и други компании. Можем да спомогнем за създаването в тях на една безконтактна среда, за избягване струпванията на хора, за по-гъвкава комуникация и не на последно място – да им дадем нови канали за продажба“ – посочи още Тодор Бобев.

Основателят на TouchMenu добави още, че платформата може да бъде внедрена и да заработи в нов обект буквално за два работни дни. Междувременно през последните месеци тя е обновила изцяло и своята визия, лого и уебсайт. Променена е и политиката за дистрибуция, а компанията в момента е в процес на набиране на търговски партньори.

Продължете понататък

Горещо