Открийте ни и в

Полезно

Unleashed – първата програма за развитие на стартъпи в сферата на технологии за животни в Европа, приема заявления за участие за 2021

MIKA

публикувано

на

Unleashed - първата програма за развитие на стартъпи в сферата на технологии за животни в Европа, приема заявления за участие за 2021 26

Unleashed – програма, разработена от лабораторията за растеж и развитие на PURINA, приема заявления за участие за втора поредна година. Unleashed е обучителна програма, която цели да подпомогне стартъпи в сферата на технологиите за животни (PetTech), които интегрират наука и технология, за да предложат иновативни продукти или услуги. Програмата асистира предприемачите при разработването на оригинални идеи, за да могат те да отговoрят на съвременните нужди на домашните любимци и техните стопани.

PURINA е глобален лидер в храните за домашни любимци и като такъв, се ангажира да подкрепя развитието на технологиите за животни. Компанията се стреми да предлага нови продукти и услуги, които са полезни, удобни и които укрепват връзката между домашните любимци и техните собственици.

Затова през 2020-та компанията създава Unleashed – уникална програма за подпомагане и развитие на бизнес идеи и стартиращи бизнеси и първата стартъп програма за технологии за животни в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Проектът има за цел да даде възможност за сътрудничество между експерти в бранша и нови предприемачи, за да намери следващия иновативен продукт или услуга, които ще подобрят качеството на живот на домашните любимци и техните стопани. През 2020-а година програмата излъчи шестима победители, които представиха своите бизнес идеи в различни сфери. Благодарение на експертизата, осигурена от Unleashed и PURINA и тяхната подкрепа за участниците, предприемачите са постигнали реални резултати в своя бизнес и са открили множество нови възможности за развитие.

През втората година на програмата Unleashed търси отдадени и страстни предприемачи с креативен дух, които вече са се доказали в областта на храненето, услугите или технологиите и които имат желание да доразвият своята бизнес идея. Стартъпите ще бъдат оценявани според приложимостта на тяхната идея, както и мащабa и устойчивостта на техния бизнес модел.

От всички кандидати Unleashed ще избере до шест печеливши стартъп компании, които ще могат да се възползват от подкрепата на мултидисциплинарния екип на PURINA, който ще им предостави нужния опит за тяхното бъдещо развитие. По време на 6-месечната програма предприемачите и служителите на PURINA ще работят заедно, за да обменят опит и заедно да постигнат своите цели за разработване на иновативни бизнес идеи. Също така, Unleashed ще предложи на победителите достъп до възможности за обучение и създаване на контакти, както и финансова подкрепа за проекта в размер до 50 000 швейцарски франка или приблизително 46 000 евро.

Чрез своята програма PURINA продължава да подкрепя предприемачите и техните иновативни идеи, за да могат заедно да намерят нови и креативни решения за подобряването на живота на домашните любимци, както и на тези, които ги обичат.

За кандидатстване, моля отидете на  UNLEASHED | Partnering disruptive pet tech startups (unleashedbypurina.com)

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“

MIKA

публикувано

на

от

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“ 27

За шеста поредна година BILLA България реализира съвместна благотворителна кампания с Българския Червен кръст, под надслов „Купи и дари“. Чрез инициативата, търговската верига и хуманитарната организация оказват подкрепа на представители на уязвими групи, като социално слаби български граждани, лица, търсещи закрила, институции за възрастни хора и деца.

Кампанията се реализира в магазините на BILLA в цялата страна. Всеки може да подкрепи каузата, като закупи трайни пакетирани хранителни продукти от магазините на БИЛЛА и ги постави в специално брандираните колички в следкасовата зона в обектите на веригата. Българският Червен кръст, чрез своите областни структури, организира транспортирането и предоставянето на хранителните продукти на бенефициентите. Към събраните продукти от магазините на месечна база, BILLA дарява и допълнително количество стоки от първа необходимост.

„Щастливи сме, че BILLA България е част от семейството на Българския Червен кръст, където всички помагаме заедно. Като лоялен партньор компанията винаги се е отличавала със своя професионализъм и готовност за подкрепа на най-уязвимите групи хора в страната.  Дълбоко сме признателни на клиентите и на екипа BILLA България за усилията, които полагат и за успешното ни сътрудничество през годините”, споделя акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

25 тона продукти на стойност близо 50 хил. лв. са обезпечени от кампанията „Купи и дари“ само в рамките на 2020 г. Дарение е било в помощ на близо 5000 души в страната, половината от които социално слаби граждани, а другата половина – лица, настанени в социални институции.

„Основен приоритет за BILLA България е оказването на подкрепа на хора в нужда. От началото на съвместното сътрудничество на BILLA и Българския Червен кръст са дарени над 102 тона храни и хранителни продукти, с които са подпомогнати над 40 000 нуждаещи се граждани и социални институции. Красноречивите резултати, възможни благодарение на активната подкрепа на нашите клиенти, ни мотивират да продължаваме да реализираме това успешно сътрудничество всяка следваща година,“ коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

Продължете понататък

Lifestyle

Как потребителите да защитят личните си данни

MIKA

публикувано

на

от

Как потребителите да защитят личните си данни 28

Със зачестяването на фишинг атаките в Интернет и множеството засегнати от тях потребители, Европейската комисия (ЕК) призова гражданите да бъдат внимателни при въвеждането на личните си данни в онлайн платформи и сайтове. Все повече киберпрестъпници използват приканващи техники или фалшиви профили на институции, за да достигнат до личните данни на потребителите с цел злоупотреба.

Ето защо ЕК създаде кампания за повишаване на информираността на гражданите относно защитата на техните данни в онлайн пространството. Кампанията е под надслов „Твоето бъдеще. Твоят избор“ и посочва на потребителите по какъв начин биха могли да ограничат атаките върху своята лична информация.

Благодарение на въвеждането на Общия регламент за защита на личните данни (GDPR) съществува по-строга регламентация за компаниите във връзка с използваните от тях данни, тяхното изискване и съхранение. Според ЕК гражданите биха могли да контролират начините, по които организациите се отнасят с личната им информация. За тази цел, потребителите трябва да са запознати със следните детайли при въвеждането на своите данни в Интернет:

1.Ако администраторите на онлайн страници поискат съгласие за обработка на информация, то задължително трябва да бъде безплатно, конкретно и информирано. Общите условия без конкретни параметри или предварително маркираните полета за съгласяване с тях не се считат като стандарт и следва да бъдат докладвани.

2. Потребителите могат да оттеглят съгласието си ако променят решението си данните им да бъдат обработвани. Това следва да бъде указано и достъпно за всички граждани, използващи услуги онлайн.

3. Всички потребители следва да получават достъп до личните си данни, които организациите съхраняват за тях. При установено нарушение, гражданите на ЕС имат право да докладват на компетентните органи.

4. В някои от случаите има възможност за преносимост на данни, когато например се сменя доставчика на услуги.

5. Информация за предпочитанията на потребителите се натрупва в профил, който може да бъде използван за насочване на реклами към тях. Хората, използващи услуги онлайн, трябва да имат свободен избор дали данните им за контакт да бъдат използвани за маркетингови цели. Това става чрез изрично съгласие от потребителите. При изпращане на рекламни съобщения до личните профили без дадено разрешение, ползващите онлайн услуги могат да се обърнат за съдействие към конкретния компетентен орган.

Правилата в ЕС дават избор и механизъм на потребителите да се възползват от правата си. Повече информация за начините за обработване на лични данни може да бъде намерена на тази интернет страница

Продължете понататък

Горещо