Connect with us

Музика

Vataff Project тръгват на национално турне с новия си албум

Avatar

Публикувано

на

vataff media logos

Думата „Vataff“ има аналог в степните езици и в Близкия Изток / vatekh, fatakh / и означава “водач”. В българския фолклор лидерът на калушарите също се нарича ‘vataff’.

Тези водачи са фолклорно наследство от древно елитно общество на воини. Извършват религиозни култове, в които имат способността да пречистват и да лекуват чрез специална музика.

Музикантите от Vataff Project също имат свойството да пречистват с музикатата си. Електроника и акустични етно инструменти от цял свят се смесват в завършено индивидуално звучене, а проектът непрестанно се развива, търсейки нови форми и състояния. Новият албум ‘Solьmen’ включва осем парчета, вдъхновени от различни пътувания и записани в студиото на Виктор Маринов в Родопите.

В момента музикантите репетират интензивно в студиото на Веселин Митев в София и  тази седмица тръгват отново на път заедно. На 15 февруари от Габрово започва националното турне на Vataff Project. Новият албум ще посети също Велико Търново (16.02), Русе (17.02), Варна (18.02), Пловдив (24.02) и Бургас (25.02). Софийското представяне на родопския охлюв (звучната дума ‘сольмен’ означава „охлюв“ на родопски диалект ) е на 23 февруари в клуб MAZE.

Advertisement

Визията на Vataff Project е дело на художника Венелин Шурелов – доцент в програмата „Дигитални изкуства” към НХА. Той ще се включи в live performance-a на новия албум  в MAZE, а по време на турнето в останалите градове, публиката също ще може да се наслади на проекциите на визиите му. Ето как “изглежда” второто парче от ‘Solьmen’.

„Водачите“ от Vataff Project са ни добре известни. Познаваме Веселин Митев (дудук, фояра, ней) от Исихия и Kayno Yesno Slonce, Росен Захариев (флюгелхорна, тромпет, перкусии) от джаз проектите FlyWeToTheMoon и Metaфоrmoza. Антон Карадимчев (китара и вокали) се изявява в театралните и музикални среди на берлинската и софийската ъндърграунд сцени. Всички техни стилове се сливат умело от електронния лайв акт на двигателя на проекта – Виктор Маринов.

‘Solьmen’ е достъпен за закупуване онлайн в платформите Bandcamp, Spotify, iTunes и Amazon, може да се намери и в избрани локации с музикални щайги на Fusion Embassy.

Continue Reading
Advertisement